Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Louvre'u sarsan skandal

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

27 Mayıs 2022 09:41

T24 Dış Haberler

Salı günü ABD'nin Texas eyaletinde bir ilkokulda 19 öğrenci ve iki öğretmeni öldürüldüğü saldırıya polisin müdahale etmesinin bir saat alması çocuklarını ve yakınlarını kaybedenlerin ailesinin tepkisini çekti. Fransa’da Louvre Müzesi’nin eski direktörü Jean-Luc Martinez hakkında yapılan inceleme, eserlerin yasa dışı bir şekilde New York, Londra ya da Abu Dabi’ye gönderildiği skandala ışık tuttu. Goodfellas filmiyle bilinen aktör Ray Liotta 67 yaşında hayatını kaybetti.

27 Mayıs 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Beklenmedik vergilerde U dönüşünün ardından Maliye Bakanı 15 milyar poundluk destek paketi açıkladı

Britanya Maliye Bakanı Rishi Sunak, yaşam maliyeti krizi karşısında baskıların ardından 15 milyar pound’luk bir destek paketi açıkladı. Destek paketinin bir kısmı, Sunak’ın enerji şirketlerine tek seferlik uygulamayı planladığı vergi planından yaptığı U dönüşüyle finanse edilecek. İşçi Partisi uzun süre enerji şirketleri için tek seferlik bir vergilendirme çağrısı yaparken Sunak, bu konuda aylar sonra adım attı. Destek paketi kapsamında ise 8 milyon aileye tek seferlik 650 pound’luk bir ödeme yapılması ve tüm enerji faturaları için 200 pound geri ödemesiz yardım yapılması planlanıyor.


The Independent | Goodfellas yıldızı Ray Liotta, 67 yaşında hayatını kaybetti

Goodfellas filmiyle bilinen aktör Ray Liotta 67 yaşında hayatını kaybetti.
Liotta’nın Dominik Cumhuriyeti’nde bir film çekimi sırasında hayatını kaybettiği öğrenildi. Aktör 2023 yılında gösterilmesi planlanan The Cocaine Bear filmindeki rolü için çalışmalarını bitirmişti.


New York Times | Aileler, Texas katliamındaki gecikme için polisi eleştiriyor

Salı günü ABD'nin Texas eyaletinde bir ilkokulda 19 öğrenci ve iki öğretmeni öldürüldüğü saldırıya polisin müdahale etmesinin bir saat alması çocuklarını ve yakınlarını kaybedenlerin ailesinin tepkisini çekti. Eyalet polisi sözcüsü perşembe günü , okulu korumak için görevlendirilen polis memurlarının silahlı saldırgana okula girmeden müdahale etmediğini açıkladı. Eyaletin bölge kamu koruma direktörlerinden Victor Escalon, "Önünde bir engel olmadan içeri girdi. Kimse ona müdahale etmedi" dedi.


Financial Times | Kuzey samimiyeti: Finlandiyalı lider Zelenski'yi ziyaret etti

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, perşembe günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski'yi başkent Kiev'de ziyaret etti. Geçen hafta İsveç'le birlikte NATO'ya katılmak için başvuruda bulunan Finlandiya, Ukrayna'ya silah desteği veriyor. Öte yandan Financial Times'ın aktardığına göre bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, Rusya'nın Ukrayna'da yaşadığı kayıplara rağmen hala "çok fazla saldırı kapasitesi olduğunu" belirtti.


Moscow Times | İnceleme: Rus askerler Ukrayna'dan evlerine 58 ton yağmalanmış eşya gönderdi

Bağımsız bir araştırmaya  göre Rus askerler, 24 Şubat'ta başlayan işgalin başından bu yana evlerine toplam 58 ton ağırlığında yağmalanmış eşya gönderdi. 

Rus bağımsız haber sitesi Mediazona, kargo şirketi SDEK'in Rusya ve Belarus'un Ukrayna sınırı yakınları ve ilhak edilen Kırım'daki 46 şubesinden gönderilen paketleri inceledi. Araştırmaya göre askerler tarafında gönderilen paketler, ortalama bir kargo paketinden birkaç kat ağır olması sayesinde belirlendi.

Rusya'nın sınır kasabası Valuyki'deki SDEK kontrol noktasının kayıtlarını inceleyen gazeteciler; Rus askerlerin evlerine spor ayakkabı, konserve gıda, televizyon, araba lastiği ve çadır gönderdiğini belirtti. 

Mediazona, 29 Nisan'da bir Rus askerin Orlan-10 dronu gönderdiğini ifade etti. Askerin, bunu kendi ordusundan çaldığı düşünülüyor. 

Araştırma sonucunda Rus askerlerin özellikle mart sonu- nisan başında evlerine çok fazla kargo gönderdiği tespit edildi. Rusya ordusu bu tarihlerde kuzey Ukrayna ve Kiev'in çevresinden çekilmişti.


Liberation | Müzeleri sarsan trafik

Fransa’da Louvre Müzesi’nin eski direktörü Jean-Luc Martinez hakkında yapılan inceleme, eserlerin yasa dışı bir şekilde New York, Londra ya da Abu Dabi’ye gönderildiği skandala ışık tuttu. Martinez, hafta başında Kültürel Eserler Kaçakçılığı ile Mücadele Merkez Ofisi (OCBC) tarafından gözaltına alındı. Martinez’in, aralarında Tutankhamun'un mezar taşının da bulunduğu tarihi eserlerin kaçakçılığının yapılmasına müdahil olduğu, 5 tarihi eserin menşei konusunda sahte sertifikalar hazırlanmasına göz yumduğu iddia ediliyor.


Al Jazeera | Irak’ta İsrail'le ilişkileri kriminalize eden yasa geçti

Irak parlamentosu, İsrail’le ilişkileri normalleştirmeyi suç olarak belirleyen ve ihlali durumda ömür boyu hapis ya da ölüm cezası verilebilecek yasayı onayladı. Parlamento, yasanın “halkın iradesinin yansıması” olduğunu savundu. Irak, İsrail’i hiçbir zaman tanımadı ve Iraklı vatandaşların İsrail’e gitmesine izin verilmiyor. Yeni yasayla Irak’ta çalışan şirketler de İsrail’le ilişkiler konusunda risk altında görülüyor.