Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Küresel finansın istikrarına tehditler

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

13 Ekim 2022 09:51

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sürerken Kiev'in Batı ülkelerinden hava savunma sistemi talebinin karşılanması için görüşmeler yapılıyor. The Financial Times, NATO ülkelerinin Ukrayna'ya hava savunma sistemi sağlama çabasını manşete taşırken The Wall Street Journal'ın gündeminde Fransa'da enerji şirketlerinde başlayan grevle tetiklenen akaryakıt krizi yer aldı. The Guardian, Britanya'da Başbakan Liz Truss'ın kendi partisi içinde aldığı tepkileri, Le Monde gazetesi ise Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın küresel ekonomiye dair uyarılarına yer verdi.

13 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Sandy Hook yalanları Jones’a yaklaşık 1 milyar dolara mâl olacak

ABD’de komplo teorisyeni Alex Jones, 2012 yılında yaşanan 20 çocuk ve altı yetişkinin öldürüldüğü Sandy Hook okul saldırısının “aldatmaca” olduğunu söylediği için 965 milyon dolar tazminat ödeyecek. Jones, yıllardır söz konusu saldırının “hükûmetin Amerikalılardan silahları almak için düzenlediği bir senaryo” olduğunu iddia etmiş, kimsenin ölmediğini söylemişti. Jones, hayatını kaybedenlerin ailelerinin “kriz oyuncuları” olduğunu söylemişti.

Bu yılın ağustos ayında Jones, Texas’ta da aynı sebepten yargılanmış, 49.3 milyon dolar tazminat ödemesine karar verilmişti.


The Wall Street Journal | Fransa’da akaryakıt grevi enerji krizini derinleştirdi

Fransa’da petrol rafinerisi çalışanlarının greve gitmesi yüzünden ortaya çıkan benzin krizi ikinci haftasında devam ediyor. Büyük enerji devleri TotalEnergies ve ExxonMobil’de çalışan işçiler, solcu CGT sendikasının işverenlerle maaş zammında anlaşamaması üzerine greve gitme kararı almıştı. Hükümet, ExxonMobil’de çalışan bazı işçilerin görevlerinin başına dönmesi emrini verdi; halen anlaşma sağlanamaması durumunda sırada TotalEnergies’in de olabileceği uyarısında bulundu. Aynı zamanda bazı bölgelerde iki günlüğüne akaryakıt satışına kısıtlama getirildi.

Grev yüzünden Fransa’daki yedi petrol rafinerisinden altısı iş göremez vaziyette.


The Financial Times | NATO, Ukrayna’nın hava savunma sistemi talebini karşılama çabasında

Haftaya Rusya’nın birden fazla şehre düzenlediği hava saldırılarıyla başlayan Ukrayna, Batı ülkelerinden hava savunma sistemi desteği talebini yineledi. Batılı yetkililer ise NATO müttefiki ülkelerin Kiev’in taleplerini yerine getirmekte zorlandığını söyledi. Almanya bu hafta Ukrayna’ya dört hava savunma sistemi gönderirken ABD Başkanı Joe Biden da “ileri hava savunma sistemi” gönderileceği vaadinde bulundu. Brüksel’de dün toplanan yetkililer, Kiev’in taleplerinin nasıl karşılanacağını görüştü. Konuya ilişkin açıklama yapan yetkililer, şimdiden gönderilenler olduğunu ancak daha hızlı olmamasının sebebinin üretim ve depo kısıtlılığı olduğunu söyledi.


The Guardian | Muhafazakâr Partililer ekonomi üzerinden saldırırken Truss yeni risk altında

Britanya’da Başbakan Liz Truss hükûmeti, kendi partisi içinden artan “vergi kesintilerinde geri adım” çağrıları nedeniyle zor durumda kaldı. Muhafazakâr Parti’den çok sayıda isim Truss’ı “Muhafazakâr değerler çöpe atmakla” suçladı.

Britanya’da ekonomi yönetimine ilişkin çalkantılar sürerken Sterlin, Eylül'de dolar karşısında rekor seviyeye geriledikten sonra bir süre toparlanmaya başladı ancak dün yeniden 1,10 dolar seviyesine geriledi.


Le Monde | Küresel finansın istikrarına tehditler

Dünya Bankası Başkanı David Malpass ve Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva önümüzdeki yıl için küresel ölçekte bir resesyon riskinin bulunduğunu belirtti. Avrupa'da bazı gelişmiş ekonomilerin yavaşladığına dikkati çeken Malpass, bu durumun gelecek yıl nereye gideceğinin görüleceğini aktardı.

Malpass, birçok gelişmekte olan ülkede ise para birimlerinin değer kaybetmesinin ülkeler için borç seviyelerinin giderek daha fazla yük haline gelmesi anlamını taşıdığını belirterek, faiz oranlarındaki artışın bunu ağırlaştırdığını anlattı. Malpass, enflasyonun ise herkes ancak özellikle de yoksullar için hala büyük bir sorun olduğunu vurguladı.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva da resesyon riskinin arttığı konusunda Malpass ile aynı fikirde olduğunu söyledi.

Dünya ekonomisinin yaklaşık üçte birinin bu yıl veya gelecek yıl art arda en az iki çeyrek negatif büyüme göstereceğini hesapladıklarını anımsatan Georgieva, dünya ekonomisindeki yavaşlamanın 2026'ya kadar yaklaşık 4 trilyon dolarlık kayba neden olmasını beklediklerini belirtti.


The Moscow Times | Putin, Kuzey Akım tedariğinin yeniden başlaması için “Top AB’nin sahasında” dedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Kuzey Akım'da gerçekleşen sabotaj, uluslararası bir terör eylemi" ifadelerini kullandı. Putin ayrıca "ABD şimdi yüksek fiyatlardan enerji tedariki yapabilir" dedi ve "Kuzey Akım 2 üzerinden doğalgaz sağlamaya hazırız" diye ekledi. Rusya lideri "Türkiye'de Avrupa için büyük bir gaz merkezi kurabiliriz" ifadelerini kullandı.

Putin, düzenlenen Rus Enerji Haftası kapsamında dün yaptığı açıklamalarda enerji piyasalarındaki durumun müdahalelerle çözülemeyeceğini belirterek, "Rusya, kışın dahil Avrupa'ya enerji sevkiyatına hazır, top onların sahasında." dedi.


Al Jazeera | Lübnan, Suriyeli sığınmacıları “gruplar hâlinde” geri gönderecek

Kişi başına en fazla sığınmacıya sahip ülke olan Lübnan’da Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Beyrut yönetiminin gelecek hafta sonundan itibaren Suriyeli mültecileri ülkelerine geri göndermeye başlayacağını söyledi.

Resmi bir kaynak, geri dönüşlerin Sosyal İşler Bakanlığı ile koordineli şekilde yürütüleceğini ve sadece Lübnan Genel Güvenlik teşkilatına gönüllü geri dönüş kaydı yaptıranları kapsayacağını belirtti. Aynı kaynak, kimsenin ülkeden ayrılmaya zorlanmayacağını da dile getirdi.

Plan, mevcut koşulların mültecilerin geri dönüşü için uygun olmadığını savunan BMMYK'yı kapsamayacak.