Dünya

Dünya basınında bugün | Kraliçe II. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

20 Eylül 2022 09:38

T24 Dış Haberler

Britanya gazeteleri, dün büyük bir törenle son yolculuğuna uğurlanan Kraliçe 2. Elizabeth’e vedayı ilk sayfalarına taşıdı. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın attığı bir füzenin Güney Ukrayna Nükleer Güç Santrali'nin yaklaşık 300 metre uzağında patladığını açıkladı. Yunan gazetesi eKathimerini'ye konuşan diplomatik kaynaklar, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun mektubuna cevap vererek Türkiye'nin Yunanistan'la yaşadığı mevcut krizde "gerilimi düşürmenin aksi yönünde adımlar attığını" yazdığını aktardı. 

20 Eylül 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Son yolculuğuna uğurlandı
The Guardian | Son veda

Britanya gazeteleri, dün büyük bir törenle son yolculuğuna uğurlanan Kraliçe 2. Elizabeth’e vedayı ilk sayfalarına taşıdı.

Kraliçe'nin Westminster Katedrali'nde düzenlenen cenaze törenine kraliyet aile üyelerinin yanı sıra birçok dünya lideri katıldı. Kilise töreninin ardından Kraliçe'nin tabutu törenle Londra sokaklarından geçirildi. Kraliçe II. Elizabeth, 9 Nisan 2021'de hayata veda eden ancak Kraliçe ile birlikte toprağa verilebilmesi için naaşı bekletilen eşi Philip ile Windsor Kalesi'ndeki St. George Şapeli'ne defnedildi.


New York Times | Füze, güney Ukrayna'daki nükleer santrali tehdit etti

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın attığı bir füzenin Güney Ukrayna Nükleer Güç Santrali'nin yaklaşık 300 metre uzağında patladığını açıkladı. Güney Ukrayna Nükleer Güç Santrali, savaş boyunca sıkça nükleer felaket senaryolarıyla gündeme gelen Zaporojye Nükleer Santrali'nin yaklaşık 260 kilometre uzağında bulunuyor. Güney Ukrayna Nükleer Güç Santrali, aktif çatışma bölgelerinden uzakta olduğu için şu ana kadar sıkça gündeme gelmemişti, ancak New York Times saldırının Rusya'nın "uzun kolunu" gösterdiğini ve Ukrayna'nın dört aktif santralinin de tehdit altında olduğuna işaret ettiğini ifade etti. Güvenlik kameraları, Güney Ukrayna Nükleer Güç Santrali'nin yakınında büyük bir patlamanın meydana geldiğini gösteriyor. Patlamada santralin 100'den fazla camının kırıldığı aktarıldı.


eKathimerini | AB yetkilisinde Türkiye'ye bölge üzerinde uçuşlara son verme çağrısı

Yunan gazetesi eKathimerini'ye konuşan diplomatik kaynaklar, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Dışişleri Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'nun mektubuna cevap vererek Türkiye'nin Yunanistan'la yaşadığı mevcut krizde "gerilimi düşürmenin aksi yönünde adımlar attığını" yazdığını aktardı. Borrell'in Türkiye'ye "Yunan bölgelerinde uçuş yapmama çağrısı yaptığı" belirtildi.


Moscow Times | İddia: Rusya, 'eski' St. Petersburg füzelerini Ukrayna'da cepheye götürdü

Uydu görüntülerinin Rusya'nın Ukrayna'da yaşadığı "silah kıtlığı" nedeniyle bu yaz eski hava savunma füzelerini Ukrayna'da cepheye taşıdığı; bunun da sivil can kaybına sebep olduğu belirtildi. 

Finlandiya kamu yayıncısı Yle'ye konuşan ordu uzman Marko Eklund'a göre St. Petersburg çevresinde bulunan 14 hava savunma füzesi üssünden en az dördü boşaltıldı. 

20 yılı uzun süredir Rus ordusunu izleyen Eklund, "Üslerden alınan ekipmanlar yüksek ihtimalle eski S-300 sistemlerine aitti" dedi. Eklund, Rusya'nın yüksek ihtimalle elinde olan en eski ekipmanlardan bazılarını Ukrayna'ya götürdüğünü düşündüğünü, böylece St. Petersburg'un savunmasız kalmadığını ifade etti.

Ukrayna istihbaratına göre Rusya şu ana kadar Ukrayna hedeflerine 500 tane S-300 füzesi ateşledi ve ellerinde hala 7 sene yetecek kadar cephane bulunuyor.

Eklund, "Görünüşe göre bu eski füzeler yerdeki hedefler için kullanılıyor, bu da en çok zararı sivillerin görmesine sebep oluyor" değerlendirmesinde bulundu.


Le Monde | Emeklilik: Fransa’da çoğunluk yöntem üzerine fikir ayrılığı yaşıyor

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un daha önce gündeme getirdiği, tepkilerle karşılaşan emeklilik reformuna ilişkin yeni düzenlemelerle, yeni bir versiyonunun duyurulması bekleniyor. Öte yandan hükûmette düzenlenmiş hâline ilişkin dahi fikir ayrılıkları olduğu belirtiliyor.


Al Jazeera | İran gözaltında ölen Mahsa Amini’nin şiddet gördüğünü reddediyor

İran’da başörtüsünü doğru takmadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümü ciddi tepkilere neden oldu. Amini’nin röntgen görüntüleri, kadının başından travma aldığını gösterse de İran polisi, kadının şiddet görmediğini , kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiğini savunuyor. Amini’nin ailesi, kızlarının aniden ölümüne sebep olacak altta yatan bir hastalığı olmadığını vurguluyor.