Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Kim Jong Un'un 'hediye' için seçenekleri katlanıyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

25 Aralık 2019 09:06

T24 Dış haberler

NYT'nin aktardığına göre uçak şirketi Boeing, halkın iki kez çakılan MAX 8 tipi uçaklara yaklaşımını öğrenmek için anketler yapıyor. Washington Post'un haberine göre Kuzey Kore, ABD için tehdit oluşturabilecek güçlü silahlar üretmeye devam ediyor. Rusya'da yazın meydana gelen deva protestolarla ilgili tutuklamalar devam ediyor.

25 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Filipinler'de tayfun Noel gününde ıstırap getirdi

Phanfone Tayfunu Noel gününde Filipinler'in merkezini vurdu. Binlerce kişi farklı noktalarda kalmak durumunda kaldı. The Guardian'ın aktardığına göre 10 binden fazla kişi geceyi evlerinden farklı noktalarda geçirmek zorunda kaldı.


New York Times | Boeing 737 MAX'larını uçuramıyor ama güvenli olduğuna inandırmaya hazır

Endonezya ve Etiyopya'da kısa süre arayla ikisinin çakılmasının ardından dünya çapında yere indirilen Boeing MAX 8 tipi uçakların uçmasına hâlâ izin verilmiyor. NYT'nin aktardığına göre Boeing uçaktaki hataları gidermek için çalışmalar yaparken, yolcuların MAX 8'lerden korkup korkmadığını test etmek için anketler yaptı. En son yapılan ankette katılımcıların yüzde 40'ı bir MAX ile uçmak istemeyeceklerini söyledi. Muhabir David Gelles'in incelediği belgelere göre Boeing, havayolu şirketlerini halkın güvenini geri kazanabilmeleri için stratejiler sundu.


The Washington Post | Kim'in "hediye" için seçenekleri katlanıyor

WaPo'ya konuşan uzmanlar Kuzey Kore'nin güçlü ve gelişmiş silahlar geliştirmek için çalışmalarına hiç son vermediğini söyledi. Habere göre Kuzey Kore'nin 13 Aralık'ta yaptığı bir testte füzenin motoru 7 saniye yandı. Bu sayede füze, ABD'nin doğu kıyısına ulaşabilecek güce geldi. Gazete başlıkta ABD ile İlişkilerden Sorumlu Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ri Thae Song'un "ABD'nin 'Noel hediyesi olarak' ne alacağı tamamen kendilerine bağlı" ifadelerine atıfta bulundu.


Moscow Times | Rusya genç protestocuyu serbest bıraktı, bir başkasını polisin parmağını acıttığı gerekçesiyle hapse attı

Rusya'da ülkedeki yerel seçimlerden önce meydana gelen protestolar ile ilgili davalar görülmeye devam ediliyor. Mediazona'nın aktardığına göre Moskova'da bir hâkim polise su şişesi attığı gerekçesiyle gözaltına alınan  Samariddin Razhabov'a sadece para cezası verme kararı aldı ve serbest bıraktı. Mahkeme, 21 yaşındaki Razhabov'un tutuklu bulunduğu süreyi yeterli bulduklarını ifade etti. Razhabov'dan kısa süre önce ise bir polisi metal bariyerle iterek parmağını yaralayan Sergey Surovtsev'e 2 buçuk yıl hapis cezası verildi. Surovtsev, yaz aylarında meydana gelen protestolardan aylar sonra, Kasım'da gözaltına alınmıştı. Mahkeme, 30 yaşındaki protestocuyu "Çevik kuvvetin hareketini önledikten sonra bir memurun parmaklarına bariyerle vurmaktan" suçlu buldu. Rusya'da muhalif adayların yerel seçimlere girmesinin engellenmesinin ardından ülke çapında büyük protestolar meydana gelmişti.


Al Arabiya | Arap Parlamentosu cinayet davasının politikleştirilmesine karşı uyarıda bulundu

Arap Birliği'nin yasama organı Arap Parlamentosu'nun Suudi başkanı, Suudi yargısının Kaşıkçı davasında verdiği kararların ülkenin suçluları sorumlu tutmaya bağlılığının bir kanıtı olduğunu söyledi. Suudi siyasetçi, ülkelerin Kaşıkçı cinayetini siyasi çıkarlar için kullanmaması gerektiğini ifade etti. Suudi Arabistan gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğu'nda öldürülmesiyle bağlantılı olarak 5 kişiye idam, 3 kişiye de toplam 24 yıl hapis cezası verdi. Kararın ardından birçok kişi cinayetin gerçek sorumlularının yargılanmadığını iddia etti.