Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | Kamala Harris'in başkan adaylığı yolculuğu iyi başladı

24 Temmuz 2024 09:46

T24 Dış Haberler

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan aday adayı Kamala Harris'in adaylık yolculuğu rekorlarla başladı. ABD'de Gizli Servis direktörü Kimberly Cheatle, eski Başkan Donald Trump'a Pennsylvania'da düzenlenen suikast girişiminde yapılan güvenlik hataları nedeniyle istifa etti. Resmi hesaplara göre Britanya Kralı Charles, yıllık resmi gelirinde yüzde 50'den fazla bir artışla 46 milyon poundluk bir maaş zammı almaya hazırlanıyor. İsminin açıklanmasını istemeyen kaynakların Al Arabiya'ya verdiği bilgiye göre; Irak, ABD askerlerinin gelecek yıl ülkeden çıkmasını istiyor ve çekilmenin bu yıl içinde başlamasını talep ediyor.

24 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya Genelkurmay Başkanı: Savaşa hazırlanmak için üç yılımız var

Britanya Genelkurmay Başkanı Roly Walker; Rusya, Çin, Kuzey Kore ve İran'ın giderek artan bir şekilde birlikte hareket etmeleri nedeniyle Britanya'nın "kargaşa eksenine" karşı savaşa hazırlanmak için üç yılı olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanı Walker, kamuoyuna yaptığı ilk konuşmada, ordunun düşman ülkeleri Batı ile savaşa girmekten caydırabilecek güvenilir bir kara gücünü "yeniden kurmak" için "yeterli zamanı" olduğuna inandığını söyledi.


The Guardian | Kral'ın resmi geliri yüzde 50'den fazla artacak

Resmi hesaplara göre Britanya Kralı Charles, yıllık resmi gelirinde yüzde 50'den fazla bir artışla 46 milyon poundluk bir maaş zammı almaya hazırlanıyor.

Bir kısmı monarşiyi finanse eden kraliyet malikanesinin 1.1 milyar poundluk kârı olmak üzere bu, kraliyet ailesinin resmi görevlerini destekleyen egemenlik ödeneğinin 2024-25'te 86 milyon pounddan 2025-26'da 132 milyon pounda yükseleceği anlamına geliyor.


New York Times | Gizli Servis lideri istifa etti, Trump saldırısını durduramamayı gerekçe gösterdi

ABD'de Gizli Servis direktörü Kimberly Cheatle, eski Başkan Donald Trump'a Pennsylvania'da düzenlenen suikast girişiminde yapılan güvenlik hataları nedeniyle istifa etti. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi partiden Kongre üyeleri Cheatle'ın istifası için çağrı yapmıştı. Cheatle, Gizli Servis çalışanlarına attığı e-postada ajansın öncelikli görevlerinden birinin ülkenin liderlerini korumak olduğunu ve suikast girişiminde bunu başaramadıklarını söyledi. 


Harris kampanya yoluna Wisconsin'de çıktı, ilk mitingini doldurdu

ABD Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan aday adayı Kamala Harris'in adaylık yolculuğu iyi başladı. Harris salı günü Wisconsin'deki ilk mitingine rekor sayıda katılımcı çekti ve rekor seviyede bağış topladı. Ayrıca yeni anketler Harris'in rakibi Trump'la yarışı kafa kafaya götürdüğünü gösterdi.


Moscow Times | Rus ordusu füze saldırısında 50 'Batılı eğitmen' öldürdüğünü söyledi

Rusya Savunma Bakanlığı kaynakları, Rusya'nın Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov bölgesine balistik füzeyle yaptığı saldırıda onlarca Batılı askeri eğitimci öldürdüğünü iddia etti. 

Rus devlet haber ajansı TASS'a konuşan bir Savunma Bakanlığı kaynağı, "İskander-M füze savunma sistemi Batılı ülkelerden paralı askerler ve eğitmenlerin geçici görev yeri olan Deraçi, Harkov'da bir noktayı vurdu" dedi.

Deraçi, Harkov bölgesinin başkentinin 12 kilometre kuzeybatısında bulunuyor. 

Kaynak, saldırının ne zaman yapıldığına dair bir detay paylaşmazken, "Saldırının sonucu olarak 50 kadar yabancı eğitmen öldürüldü" dedi.

Moscow Times, saldırıyı bağımsız olarak teyit edemediklerini ve Ukraynalı yetkililerin konuyla ilgili bir açıklama yapmadığını söyledi. 

Rusya'nın 6 Şubat 2022'de başlayan topyekun işgal girişiminin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, yabancı savaşçılardan oluşan bir savunma lejyonu oluşturulduğunu belirtmişti.

Mart ayında Moskova'da, Şubat 2022'den bu yana kuvvetlerinin Ukrayna'da 6 bin yabancı savaşçı öldürdüğünü söyledi. 


Al Arabiya | "Irak, ABD birliklerinin gelecek yıla kadar tamamen çekilmesini istiyor"

İsminin açıklanmasını istemeyen kaynakların Al Arabiya'ya verdiği bilgiye göre; Irak, ABD askerlerinin gelecek yıl ülkeden çıkmasını istiyor ve çekilmenin bu yıl içinde başlamasını talep ediyor.

Irak'ta bulunan Amerikan ordusunun gelecekteki rolü konusunda bu hafta Washington'da görüşmeler yapılıyor. Bu ayın başlarında da Pentagon'un Orta Doğu politikasından sorumlu üst düzey yetkilisi ve ABD'nin Bağdat Büyükelçisi, Amerikan askerlerinin çekilmesi görüşmelerini takip etmek üzere Irak Başbakanı ile bir araya gelmişti.