Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "İyi kartlar Putin'de"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

09 Aralık 2019 09:17

T24 Dış haberler

Britanya'da Perşembe günü yapılacak erken genel seçimlere kısa süre kala gazetelerin ilk sayfalarında liderlerin politikalarıyla ilgili haberler yer alıyor. ABD'nin gündeminde Pensacola askeri üssünde Suudi askeri öğrencinin gerçekleştirdiği ve üç kişiyi öldürdüğü saldırıya terör soruşturması açılması var. Rusya ve Almanya medyası bugün Paris'te yapılacak olan doğu Ukrayna zirvesini konuşuyor. Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2017 yılında seçildiği kampanya döneminde hackleme ve Rus müdahalesi iddiaları sürüyor.

9 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Corbyn seçmenin ‘cebine’ odaklanmak için son düzlükte

Britanya’da genel seçime günler kalmışken İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Britanya vatandaşlarına seçildiklerin takdirde ‘ceplerine para girmesini’ sağlayacağı konusunda ikna etmek zorunda. İşçi Partisi’nin seçim kampanyası süresince ‘uçuk’ vaatlerde bulunduğuna dair eleştiriler olsa da Corbyn’in 12 Aralık’taki seçime kalan son günlerde ekonomi ve Ulusal Sağlık Sistemİ’ne odaklanacağı düşünülüyor.


The Independent | “Siyasetçilerin Ulusal Sağlık Sistemi’ne yönelik vaatleri gerçekleştirilemez”

Britanya’da sağlık sisteminin kötü gittiğine dair işaretler ve endişeler artıyor. Royal College of Physicians’dan Profesör Andrew Goddard, Britanya vatandaşlarının sağlık hizmetlerinden giderek daha zor yararlanacağı ve doktorlarını giderek daha az göreceğini söyledi. Goddard, 12 Aralık’ta gerçekleşecek seçim öncesi Muhafazakâr Parti’nin de İşçi Partisi’nin de sağlık sistemi konusundaki vaatlerinin gerçekleştirilebilir olmadığını anlattı.


New York Times | Florida'daki üste Suudi silahlı saldırgan eğitmeniyle tartışmış

Florida'daki Pensacola askeri üssünde eğitim gören bir Suudi vatandaşı tarafından geçen cuma günü gerçekleştirilen silahlı saldırı hakkında resmi olarak terörizm soruşturması başlatıldı. Soruşturma dahilinde FBI'ya ifade veren bir asker, bu yıl içinde silahlı saldırganın bir eğitmen ile kavga ettiğini ve eğitmenin kendisine "küçük düşürücü bir ad taktığı için öfkelendiğini" söyledi. Asker, saldırganın eğitmen hakkında resmi şikayette bulunduğunu da aktardı.


The Washington Post | Saldırı terör olayı olarak değerlendirilecek

The Washington Post da ilk sayfasına Pensacola saldırısı hakkında terör soruşturması yürütme kararını taşıdı.


Moscow Times | Doğu Ukrayna barış görüşmelerinden önce Putin'in keyfi yerinde

Rusya, Almanya ve Fransa, üç sene aradan sonra Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçılar ve Kiev güçleri için bir barış planı üzerinde çalışmak üzere masaya oturacak. Moscow Times'a konuşan Rusya dış politika analisti Vladimir Frolov, "Bütün kartlar Putin'in elinde" dedi.


Frankfurter Allgemeine | İyi kartlar Putin'de

FAZ da Almanya, Rusya ve Fransa liderleri arasında yapılacak doğu Ukrayna zirvesini öne çıkardı. FAZ da Moscow Times gibi liderler arasında en iyi müzakere pozisyonuna Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sahip olduğunu yazdı.

Le Monde | Macron’un 2017 seçim kampanyasında Rus müdahalesi bulguları

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2017 yılında seçildiği kampanya döneminde hackleme ve Rus müdahalesi iddiaları sürüyor. Le Monde’un ulaştığı belgelere göre hacklemenin gerçekleştiği iki servisin Rusya ordusuna bilgi verdiği ortaya çıktı. Korsan grupları inceleyen uzmanlar soruşturmaya devam ediyor.


Al Arabiya | Lübnan’ın yeni başbakanının belirlenmesine erteleme

Lübnan Devlet Başkanı Michel Aoun’un Meclis’teki gruplara yeni başbakan belirlenmesi öncesi yapacağı resmi danışmalar bir hafta ertelendi. Michal Aoun’un erteleme kararı başbakanlığa aday olan iş insanı Samir Khatib’in şu anki başbakan olan Saad Hariri ile görüşüp adaylıktan çekilmesinin ardından geldi. Lübnan Başkanı gelecek hafta Meclis ile resmi görüşmeler gerçekleştirerek yeni bir başbakan belirleyecek.