Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | İsrail’in yeni hükûmeti Yüksek Mahkeme’yi zayıflatacak planını açıkladı

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

05 Ocak 2023 09:43

T24 Dış Haberler

İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun kurduğu yeni hükümet, ülkenin yargı sisteminde değişikliklere yol açacak ve Yüksek Mahkeme’yi zayıflatacak planını açıkladı. ABD'nin yasama organı Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağ kanadının duruş değiştirmemesiyle açmaz çözülemedi ve Kevin McCarthy yine başkanlık tokmağını alamadı. Financial Times, Çin'in Koronavirüs önlemlerini kaldırmasının ardından ülkede salgının çok ciddi hız kazandığını, hastanelerin risk grubundan hastalar nedeniyle işleyemez hale geldiğini belirtti.

5 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Başbakan Sunak insanların kendisini “sonuçlara göre yargılamasını” istedi

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, gelecek yıl için gündemi ve stratejisini açıkladığı konuşmasında halktan kendisini “sonuçlara göre değerlendirmesini” söyledi. Britanya’da bir sonraki genel seçim öncesi kamu sektöründe maaş artışlarına işaret eden Sunak, ekonominin yeniden toparlanacağı sözünü verdi. Kaos dolu bir yılın ardından Muhafazakar Parti’nin halk gözündeki otoritesini sağlamaya çalışan Sunak, sağlık sektöründeki krizle ilgili de konuştu.


The Independent | Yazar Fay Weldon, 91 yaşında yaşamını yitirdi

İngiliz yazar Fay Weldon, 91 yaşında hayatını kaybetti. Kariyeri boyunca 30’dan fazla roman çıkarak Weldon’un öykü, televizyon filmi ve gazetecilik eserleri de bulunuyordu. Weldon’ın en çok bilinen romanı 1983 yılında çıkan “The Life and Loves of a She-Devil” idi.


New York Times | Cumhuriyetçi Parti isyanı Temsilciler Meclisi ikinci gününde de felç ederken, McCarthy bocaladı

ABD'nin yasama organı Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi Parti'nin aşırı sağ kanadının duruş değiştirmemesiyle açmaz çözülemedi ve Kevin McCarthy yine başkanlık tokmağını alamadı.

Temsilciler Meclisi, çarşamba günü 5. oturumunda da başkan seçemeyince Cumhuriyetçi McCarthy ve müttefikleri, desteğini kazanamadıkları diğer Cumhuriyetçilerle bir görüşme gerçekleştirdi. Ancak toplantıdan sonra yapılan oylamada McCarthy yine salt çoğunluğu elde edemedi ve Meclis, tıpkı salı günü olduğu gibi 3 denemede başkan seçemeden paydos etti.

Yeni yasama dönemiyle Cumhuriyetçi kontrolüne geçen Temsilciler Meclisi, perşembe günü 7. kez başkan seçmeye çalışacak.

6. oylamada McCarthy sadece 201 oyda kalırken, 212 Demokratın tümü azınlık lideri Hakeem Jeffries'e oy verdi. 20 Cumhuriyetçi McCarthy'ye karşı oy kullanırken, Cumhuriyetçi Victoria Spartz tekisini göstermek için sadece "salonda" olduğuna dair oy kullandı. 

McCarthy, mücadeleye devam edeceğini söyledi.


Financial Times | Çin ölümleri: DSÖ'ye göre resmi veriler çok düşük

Financial Times, Çin'in Koronavirüs önlemlerini kaldırmasının ardından ülkede salgının çok ciddi hız kazandığını, hastanelerin risk grubundan hastalar nedeniyle işleyemez hale geldiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü, Çin'i gerçek vaka ve ölüm sayılarını saklamakla suçladı.


Moscow Times | Eski Rusya uzay şefi Macrona'a kendisini neredeyse öldüren şarapneli gönderdi

Rusya uzay ajansı Roscosmos'un eski direktörü Dmitry Rogozin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, Rus işgali altındaki Ukrayna bölgesi Donetsk'te kendisini yaralayan ve Fransız yapımı bir obüsten atılan topun şarapnel parçasını yolladı.

Rogozin, aralıkta Donetsk'te bir otele yapılan Ukrayna saldırısında yaralanmıştı. Çeşitli medya kaynaklarına göre Rogozin, Rusya yanlısı ayrılıkçı liderlerle doğum gününü kutluyordu. 

Ukrayna Sınır Güvenliği, iki kişinin öldüğü saldırının ardından, "Bunun Rus yetkililere yasa dışı olarak topraklarına girmemeleri için yapılmış bir uyarı" olduğunu ifade etti.

Roscosmos yöneticiliğinden alınmasına rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklemeye devam eden Rogozin, Fransa'nın Moskova Büyükelçisi'ne yazdığı açık mektupta kendisine şarapnel parçasını gönderdiğini belirterek, Macron'a verilmesini istedi.

Zarfa koyduğu Fransız yapımı 155-mm Caesar'dan atılan topun şarapnel parçasının kolaylıkla kendisini öldürebileceğini kaydeden Rogozin, "Cerrahların omurgamdan çıkardığı bu şarapnel parçasını Macron'a vermenizi ve kimsenin savaş suçlarının sorumluluğundan kaçamayacağını söylemenizi istiyorum" dedi.


Le Monde | Emeklilik, enflasyon: Yeni dönemin gerilimleri

Fransa’da 2023 yılına girerken artan enflasyon, tartışmalı emeklilik reformu ve sağlık sektöründeki kriz gibi gündemler hükümete yönelik tepkinin artmasına sebep oluyor. Farklı meslek grupları yaşam pahalılığı karşısında hükümetten destek çağrılarını sürdürürken son olarak hükümetin, yüksek elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalan fırıncılara faturalarını ödemede destek vereceği belirtildi.


Al Jazeera | İsrail’in yeni hükümeti Yüksek Mahkeme’yi zayıflatacak planını açıkladı

İsrail’de Binyamin Netanyahu’nun kurduğu yeni hükümet, ülkenin yargı sisteminde değişikliklere yol açacak ve Yüksek Mahkeme’yi zayıflatacak planını açıkladı. İsrail tarihinin en sağcı koalisyonu olarak nitelenen hükümetin Adalet Bakanı Yariv Levin, milletvekillerine Yüksek Mahkeme kararlarının aksi yönünde yasalar çıkarma yetkisi verecek yargı sistemi reformunu açıkladı. Levin, reformla 120 koltuklu parlamentonun güçlendirileceğini söyledi. Levin aynı zamanda siyasetçilerin Yüksek Mahkeme atamalarında daha büyük bir rol oynamasının önünün açılacağını söyledi. Eleştirenler, söz konusu planla İsrail’in yargı sisteminin hedef alındığını söyledi.