Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | IŞİD lideri Bağdadi "bir köpek gibi öldü"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

28 Ekim 2019 09:13

T24 Dış haberler

Dünyanın gündeminde radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in liderin Ebubekir el Bağdadi'nin bir ABD operasyonunda öldürülmesi var. ABD Başkanı Donald Trump, Bağdadi'nin bir köpek gibi öldüğünü ifade etti. Britanya gazetesi The Guardian, Brexit'in üç ay daha ertelenebileceğini gösteren belgelere ulaştı.

25 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Sızan belgelere göre AB, Britanya'ya üç aylık Brexit uzatması vermeye hazır

The Guardian'ın eriştiği taslak planlara göre Avrupa Birliği, Brexit tarihini 31 Ocak'a kadar erteleyecek bir plan üzerinde fikir birliğine varmak üzere. Belgelere göre Britanya 31 Ocak'tan daha önce bir anlaşmaya varabilirse AB'den erken ayrılabilecek. 


The Times | IŞİD lideri, ABD baskınında "bir köpek gibi öldü"

The Times, ABD Başkanı Donald Trump'ın, "IŞİD lideri Bağdadi bir köpek gibi öldü" sözlerini manşetine taşıdı. Gazete, Trump'ın bu önemli gelişmeyi 2020'de tekrar seçilmek için kullanabileceğini ifade etti.


New York Times | ABD: IŞİD lideri baskında öldürüldü

ABD Başkanı Donald Trump, pazar günü yapılan bir ABD askeri operasyonunda IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi'nin öldüğünü açıkladı. Açıklamalara göre Bağdadi, yerleşkesinden kaçmaya çalışırken bir tünelin sonunda sıkıştıktan sonra üzerindeki bombaları patlatarak kendisini ve üç çocuğunu öldürdü. NYT'ye konuşan kaynaklara göre Trump, ABD askerlerini Suriye'den çekme emrini verdiğinde CIA ve özel harekat komandolarının Bağdadi'yi bulmaya yakın olduklarını biliyordu. Ancak kaynaklara göre Trump'ın çekilme kararı ABD'nin Bağdadi'yi bulma sürecini zorlaştırdı. Terörle mücadele kaynakları gazeteye verdikleri röportajda, "Bağdadi Trump sayesinde değil, Trump'a rağmen öldü" dedi.


The Washington Post | Trump: IŞİD lideri ABD baskını sırasında kendini öldürdü

WaPo da Trump'ın radikal İslamcı terör örgütü IŞİD'in lideri Bağdadi'nin ölümü hakkında yaptığı açıklamaları ilk sayfasına taşıdı. Trump, yapılan operasyonu "tehlikeli ve cesurca" olarak nitelendirdi. "Dün akşam ABD, dünyanın bir numaralı terörist liderini adalete getirdi" diyen Trump, "Bağdadi hasta ve bozulmuş bir adamdı, o artık yok" dedi.


Moscow Times | Trump, Rusya'ya IŞİD liderinin öldürülmesi için yapılan operasyondaki rolü için teşekkür etti

ABD Başkanı Donald Trump, IŞİD lideri Bağdadi'nin öldürülmesi ile ilgili yaptığı açıklamalarda, "Rusya'ya, Türkiye'ye , Suriye'ye ve Irak'a teşekkür etmek istiyorum. Ayrıca verdikleri destekten sebep Suriyeli Kürtlere teşekkür etmek istiyorum" dedi. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov Bağdadi'nin daha öncede öldüğünün iddia edilmesine atıfta bulunarak, "Savunma Bakanlığı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’nde düzenlenen ve IŞİD liderinin "bir kez daha etkisiz hale getirildiği" operasyonla ilgili güvenilir bilgiye sahip değil” dedi.


Al Arabiya | Lübnanlı protestocular başarılı bir şekilde ülke boyunca insan zinciri kurdu

Lübnan'da hükümet karşıtı eylemler 11. gününe girerken on binlerce protestocu ülkenin kuzeyindeki Trablusşam'dan güneydeki Sur'a ulaşan 171 kilometre uzunluğunda bir insan zinciri kurdu.