Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "İran ve ABD arasında Irak arabuluculuk yapabilir"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

26 Mayıs 2019 09:25

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş

Britanya'da Başbakan Theresa May'in 7 Haziran'da istifa edeceğini açıklamasının ardından Muhafazakar Parti'de liderlik yarışı başladı. 'Ilımlı' Muhafazakar Partililer eski dışişleri bakanı Boris Johnson'ın başbakan olmasını engellemek için bir kampanya başlattı. Çevre Bakanı Michael Gove da Boris Johnson'a karşı adaylığını açıkladı. New York Times, ABD şehirlerine N.S.A. yapımı 'EternalBlue' isimli bir aletle siber saldırılar düzenlendiğini yazdı. Orta Doğu gündeminde ise İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'in Irak ziyareti var. Irak meclis başkanı bu ziyaret sırasında ülkesinin ABD ile İran arasında arabuluculuk yapabileceğini söyledi.

26 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle... 


The Observer | Boris Johnson'ı durdurun: Ilımlı Muhafazakar Partililer anlaşmasız Brexit'i engellemek için savaş başlattı

Britanya gazetesi The Observer'ın aktardığına göre 'ılımlı' Muhafazakar Partililer anlaşmasız Brexit konusunda endişeli oldukları için bir "Boris Johnson'ı durdurun" kampanyası başlattı. Kampanya Johnson'ın partinin başına geçmesini engellemeyi hedefliyor. Anketlere göre Theresa May'in liderliği bırakmasının ardından Johnson'ın partililer arasında Brexit'in en büyük destekçilerinden Johnson'ın adı öne çıkıyor. Gazeteye konuşan İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tom Watson, partisinin ikinci bir Brexit referandumunu desteklememesi durumunda genel seçimleri kaybedeceğini söyledi.


The Telegraph | Gove: Corbyn'i yenmek için beni destekleyin

Britanya Çevre Bakanı Michael Gove, Muhafazakar Parti liderlik yarışında katıldı. Gove, bir dahaki seçimlerde İşçi Partisi'ni yenmek için partinin en iyi adayının kendisi olduğunu söyledi.The Telegraph ayrıca bugünkü nüshasının tepesine "Yarış başladı" başlığını attı ve Muhafazakar Parti liderliğine, bu vesile ile de Britanya başbakanlığına adaylığını açıklayan adayların resimlerini koydu. May'in istifa edeceğini açıklamasından kısa süre sonra liderlik yarışı kızıştı ve adaylar sahaya inmeye başladı.


New York Times | Şehirlere N.S.A.'den çalınan aletler aracılığıyla saldırıldı

Yaklaşık 3 haftadır ABD'nin Baltimore kenti faturaları, emlak fiyatlarını değiştiren, e-postaları silen, bilgisayarları donduran siber ataklara maruz kalıyordu. NYT'nin haberine göre bu saldırılar Kuzey Kore ve Rusya tarafından ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'ndan (N.S.A.) çalınan "EternalBlue" isimli bir alet aracılığıyla gerçekleştiriliyordu. Bu alet bugüne kadar dünyanın birçok yerinde milyar dolarlık zarar verdi.


The Washington Post | Fentanyl ile mücadele

Washington Post, Trump hükümeti afyon krizi ile mücadeleye öncelik verse de Fentanyl'e bağlı ölümlerde ciddi bir artış görüldüğünü ve kaynakların yetersiz kaldığını belirtti.


Moscow Times | Kuzey Kutbu'na göz diken Rusya nükleer buzkıran gemisini denize indirdi 

Kuzey Kutbu'nun ticari yollarını daha iyi kullanmayı hedefleyen Rusya, yeni projesi kapsamında ilk nükleer buzkıran gemisini denize indirdi. Ural isimli geminin dünyanın en güçlü buzkıranlarında biri olduğu ifade edildi. 


Al Arabiya | ABD ile gerilim sırasında İran Dışişleri Bakanı Zarif Bağdat'a gitti

Irak Parlamento Başkanı Muhammed Halbusi cumartesi günü istendiği takdirde ABD ile İran arasında arabuluculuk yapabileceklerini söyledi. Halbusi'nin açıklamaları İran Dışişleri Bakanı Zarif'in Irak'a varmasından kısa süre sonra geldi.