Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | İran-ABD geriliminde yeni sayfa

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

14 Haziran 2019 09:24

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Dünya'nın gündeminde Umman Körfezi'nde iki geminin patlaması var. ABD, patlamalardan İran'ı sorumlu tuttu, İran ise suçlamaları reddetti. Bu tartışma ile Tahran- Washington geriliminde yeni bir sayfa açılmış oldu. Britanya'da Muhafazakar Parti liderliği için yarış başladı. Eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson ilk turda büyük bir galibiyet aldı. ABD'de Trump'ın basın sözcüsünün görevinden ayrılacağı açıklanırken Fransa'da başbakan Edouard Philippe güven oyu aldı. Çeçenistan lideri kendisine sosyal medyada hakaret edenleri tehdit etti. 

13 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | ABD, Körfez’deki tankerlere yapılan saldırıdan İran’ı sorumlu tutuyor

Dün, Umman Körfezi’nde iki tankerde patlama meydana geldi. Saldırı ihtimali üzerinde durulan patlamalar sonrasında ABD, İran’ı sorumlu tuttu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yaptığı açıklamada İran’ın küresel barış ve güvenliğe bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Saldırının İran tarafından yapıldığına dair bir kanıt içermeyen açıklamasında Pompeo, İran’ın ABD’nin ‘maksimum baskı kampanyasını’ kaldırmak için saldırı düzenlediğini iddia etti.


The i | Muhafazakar Parti liderliği yarışında Johnson önde: Rakipleri gruplaşıyor

Muhafazakâr Parti içi liderlik yarışında eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson, ilk turu önde tamamladı. Johnson, ikinci, üçüncü ve dördüncü sıradaki rakiplerinden daha çok destek aldı. Rakip adaylardan Johnson’a karşı, adaylar arası tartışmalara katılma çağrısı geldi: “Boris, saklanmayı bırakıp, kamuoyuyla yüzleşmeli”


New York Times | Pompeo 2 tankerin patlamasından Tahran'ı sorumlu tuttu ve "Açık tehdit" gördüğünü söyledi

Umman körfezinde seyir eden iki tankerde dün patlama meydana geldi. ABD, bu patlamaların İran tarafından yapılan bir saldırı olduğunu iddia etti. İran suçlamaları reddetti ve ABD'nin bir savaş çıkarmak için neden aradığını söyledi. ABD Merkezi Komutası'nın (CENTCOM) paylaştığı videoda  bir grup insanın tekneyle patlayan tankerlerden Kokuka Courageous'da bulunan bir delikten bir şey çıkardığı görülüyor. CENTCOM, bu teknedekilerin İran Devrim Muhafızları mensupları olduğunu, çıkarılan şeyin de patlamayan bir mayın olduğunu iddia etti.


The Washington Post | Trump'a her daim sadık olan Sanders ayrılıyor

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sarah Sanders'ın ay sonunda görevinden ayrılacağını açıkladı. Trump'a en yakın isimlerden olan Sanders 23 aydır bu görevi yürütüyordu. Trump sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "O olağandışı yetenekleri olan özel bir insan, inanılmaz bir iş çıkardı. Umarım Arkansas valiliğine adaylığını açıklar, çok iyi bir iş çıkarırdı. Sarah, çıkardığın iyi iş için sana teşekkür ediyorum. 


Moscow Times | Çeçen lider kendisini internette eleştirenleri dillerini kopartmak ve parmaklarını kırmakla tehdit etti

Rusya'ya bağlı özerk bölge Çeçenistan'ın lideri Ramzan Kadyrov, kendisine sosyal medya üzerinden hakaret edenlerin dillerini koparacağını ve parmaklarını kıracağını söyledi. Kadyrov İnstagram üzerinden yaptığı canlı yayından ayrıca Çeçenistan'a hakaret edenlerin evlerine polis ve isthibarat güçlerinin gideceğini söyledi.


Frankfurter Allgemeine | İran saldırıların sorumluluğunu kabul etmedi

İran, ABD'nin iddialarının aksine Umman Körfezinde patlayan gemilere bir saldırı düzenlemediklerini söyledi. Pentagon Hürmüz Boğazı yakınlarına bir savaş gemisi gönderdi.


Le Monde | Edouard Philippe’in gelecek 12 ayı

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, Çarşamba günü mecliste büyük bir oranda güven oyu aldı. Philipe önündeki 12 ay boyunca yapacağı çalışmaları açıkladı. Philipe, politikaların bir çoğunda ekolojik sorunların öne çıkarılacağını söyledi.


Liberation | Polis şiddeti: Bunlardan bahsedersek bay Castaner?

Fransa’da, ‘polislerin polisi’ olarak bilinen Ulusal Polis Soruşturma Birimi (IGPN), 2018’de güvenlik güçlerinin biber gazı, fişek kullanımı ve gözaltı oranlarının yüzde 200 arttığını belgeledi. Rakamlar, polis şiddetinin Sarı Yelek eylemlerinin en yoğun yaşandığı Kasım ve Aralık aylarında artış gösterdiğini ortaya koydu.


Al Arabiya | ABD, İran’ın Umman Körfezi’nde yanan gemilerden patlamayan mayınları söktüğünü iddia etti

ABD Merkez Komutası, İran Devrim Muhafızları’nın bir gemiden patlamayan mayınları söktüğünü gösterdiği iddia edilen bir video paylaştı. Dün, Hürmüz Boğazı yakınlarında iki tanker yanmaya başlamış, patlama olduğu söylenmişti. ABD, İran’ın ‘delil karartmayı’ amaçladığını öne sürdü.