Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "İran-ABD gerilimi: Üç aylık provokasyonun faturası"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

01 Ağustos 2019 09:29

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

The Guardian'ın aktardığına göre Britanya'da muhalefet yeni başbakan Boris Johnson'ın harcamalarına sert bir şekilde tepki gösterdi. ABD'nin gündeminde Demokrat Parti 2020 başkan aday adayları arasında yapılan canlı yayın tartışmaları var. Le Monde'un ilk sayfasında yer alan "İran-ABD gerilimi: Üç aylık provokasyonun faturası" başlıklı haberde "Washington-Tahran arası gerilim ‘maksimum dirence’ karşı ‘maksimum baskı’ halini aldı"ifadeleri yer aldı.

1 Ağustos 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Başbakan’ın Brexit harcamalarına İşçi Partisi’nden tepki: Dehşet verici bir israf

Britanya Başbakanı Boris Johnson, anlaşmasız Brexit’in ekonomik bedeline hazırlık için 2 milyar sterlin bütçe ayırdı. Bu bütçeyle ilaç stoklarının artırılması ve sınıra yeni görevliler istihdam edilmesi bekleniyor. İşçi Partisi yeni harcamaları ‘dehşet verici bir israf’ olarak tanımladı ve vergilerin Boris Johnson’ın ülkeyi sürüklediği anlaşmasız Brexit’e harcandığını söyledi. İşçi Partisi’nden John McDonnel, “Hükümet bu parayı okullara, hastanelere kısacası halka harcayabilirdi” dedi.


The Times | “Cinsel taciz suçlarında şüpheliler anonim kalmalı”

Britanya’nın yeni Adalet Bakanı Robert Buckland, cinsel taciz suçlarında soruşturma bitene kadar şüphelilerin isimlerinin anonim kalması gerektiğini söyledi. Anonimliğin kişinin itibarının korunmasında önemli olduğunu belirten Buckland, bunun bütün ciddi suçlarda uygulanabileceğini açıkladı. Buckland’a karşı öne sürülen tez ise, “Daha önce aynı suçu işlemiş bir kişinin adı bilindiği takdirde yeni sorgulama süreci sürerken eski mağdurlar da davaya yardımcı bilgiler verebilir, anonimlik bu durum engeller” oldu.


New York Times | Biden liberallerin geçmişiyle ilgili saldırılarını savuşturdu

2020'de Demokrat Parti'nin ABD başkan adayı olmak için yarışan isimler arasında yapılan canlı yayın tartışmaları dün akşam devam etti.Çekilen kura ile iki ayrı gruba bölünen aday adaylarınca anketlerde birinci sırada bulunan eski başkan yardımcısı Joe Biden da sahnedeydi. CNN'in organize ettiği tartışmada senatör Kamala Harris, eski konut ve kentsel kalkınma bakanı Julian Castro ile Senatör Cory Booker, yarışı önde götüren Biden'ı sert bir şekilde eleştirdi. Biden kendisini eleştiren isimlere vaatlerini gerçekleştirmek için yaptığı planları açıklayarak ve karşı argümanlar sunarak yanıt verdi. 44. ABD Başkanı Barack Obama hükümetinin Başkan Yardımcısı olarak iki dönem Beyaz Saray'da görev yapan Biden, sık sık Obama döneminde uygulanan ticaret ve göçmenlik politikalarıyla ilgili de sorulara yanıt vermek durumunda kaldı. Zamanının çoğunu savunma halinde geçirmek zorunda kalan Biden, kendisini geçmişiyle eleştiren adaylara da tepki gösterdi. NYT eski başkan yardımcısının performansını, "Biden bir çok darbeye dayanarak Demokrat seçmenin sempatisini kazanmış olsa da yarışın tam kontrolünü eline alacak kadar güçlü bir performans sergileyemedi." şeklinde değerlendirdi.


The Washington Post | Demokratlar yumruklarını sakınmadı

Washington Post da dün bazı Demokrat Parti başkan aday adayları arasında yapılan tartışmada Biden'a birçok farklı konuda yüklenildiğini, ancak eski başkan yardımcısının geçmişe kıyasla daha sert bir tutum izlediğini yazdı. Post muhabirleri, tartışmalardaki sert fikir ayrılıklarının Demokrat Parti'deki bölünmeleri gösterdiğini yazdı. Post, Harris'e de dünkü yayında diğer adaylar tarafından çok yüklenildiğini yazdı.


Moscow Times | Twitter Rusya'nın Suriye'deki Büyükelçiliği'nin hesabını engelledi

Twitter, Rusya'nın Suriye Büyükelçiliği'nin kuralları ihlal ettiğini söyleyerek hesabını askıya aldı. Hesap, ilerleyen saatlerde tekrar açıldı. Büyükelçilik yapılanın bir sansürleme girişimi ve özgür ifadenin ihlali olduğunu ifade etti. Rus yetkililer, hesabın Suriyeli kurtarma yetkililerini eleştirdikleri için kapatıldığını söyledi. Şam'daki Rusya Büyükelçiliği Beyaz Baretliler'in teröristlerle iş birliği yaptığını iddia etmişti. 


Le Monde | İran-ABD gerilimi: Üç aylık provokasyonun faturası

Washington-Tahran arası gerilim ‘maksimum dirence’ karşı ‘maksimum baskı’ halini aldı. 2015 Nükleer anlaşması çevresinde başlayan gerilim, ambargolar, Körfez’de tankerlere el konulması gibi adımlarla giderek yükseldi. İran’da ekonominin kötü gidişatına rağmen hükümet ABD baskısını içeride özgürleşmeye yönelik tüm baskıların gerekçesi olarak kullanıyor. Fransa orta bir noktada dursa da Avrupa tıpkı Çin ve Rusya gibi bu gerilimi düşürmek için yeterince güçlü değil.


Frankfurter Allgemeine | "Dayanışma içinde hareket etmeliyiz"

Almanya'nın yasama organı Bundestag'ın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Norbert Röttgen, FAZ'a konuştu. Röttgen, Avrupa'nın Hürmüz Boğazı'nda kendi yanıtlarını araması gerektiğini söyledi. 


Al Arabiya | ABD’den İran Dışişleri Bakanı Zarif’e yaptırım

Amerikan yönetimi, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'i yaptırımlar listesine aldı. Yaptırımlar, Zarif'in ABD'deki ya da ABD tüzel kişilikleri tarafından kontrol edilen varlıklarının dondurulmasını öngörüyor. Yaptırımlarla, İran Dışişleri Bakanı'nın uluslararası seyahatlarinin de kısıtlanması planlanıyor. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı yazılı açıklamada, "Zarif, İran'ın Ruhani lideri'nin pervasız planlarını uyguluyor ve rejimin dünya genelindeki baş sözcüsü. ABD, İran rejimine, son günlerdeki davranışlarının tamamen kabul edilemez olduğu yönünde net bir mesaj yolluyor" dedi.