Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | 'Halk bilmeli': Trump baskını beyannamesi açıklanacak mı?

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

19 Ağustos 2022 09:37

T24 Dış Haberler

ABD'nin Florida eyaletindeki federal mahkemenin yargıcı Bruce Reinhart, Adalet Bakanlığından FBI'ın eski Başkan Donald Trump'ın Mar-a-Lago malikanesinde yaptığı arama için kullandığı yeminli ifadelerin bazı kısımlarının açıklanması konusundaki kararlı duruşunu devam ettirdi. ABD'nin New York eyaletinde hakim karşısına çıkan Trump Şirketler Grubu (Trump Organization) şirketinin üst düzey yöneticisi Allen H. Weisselberg, vergi kaçırma da dahil hakkındaki 15 ayrı suçlamayı kabul etti. Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki bir askeri mühimmat deposunda yangın çıkmasının ardından iki Rus köyü tahliye edildi. Al Jazeera Medya, Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile’nin İsrail baskını sırasında vurularak öldürülmesinin 100’üncü gününde anma töreni düzenledi.

19 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Atık su hedefleri gerçekleşmedi; şirket yöneticilerinin primleri arttı

Britanya’da önde gelen su şirketlerinin atık kirliliği hedeflerini sağlayamamasına rağmen şirket yöneticilerine verilen primlerin 2021 yılında yüzde 20 oranında arttığı belirtildi. Veriler, ortalama bir yöneticinin prim olarak 100 bin Pound aldığını gösterdi. Britanya’da su şirketlerinin atık suların nehirlere dökülmesine ilişkin hedefleri gerçekleştiremediği tespit edilmişti.


The Independent | Britanya’da bölgeler arası eğitim uçurumu

Britanya’da üniversiteye giriş için girilen sınavların sonuçları, pandemi döneminde en yüksek notlarda bir düşüş yaşandığını gösterdi.
Eğitim sisteminde lise seviyesi ve üniversite öncesi eğitim alan 16-19 yaş aralarındaki öğrencilere sunulan “A level” sistemindeki notlar, ülkenin kuzeyi ve güneyi arasında bir uçurumun büyüdüğünü de gözler önüne serdi. Muhalefetteki İşçi Partisi, notların daha düşük seyrettiği güney doğu bölgesinde öğrencilerin Muhafazakâr Parti’nin kuzeyi önceleyen politikaları nedeniyle bu durumda olduğunu belirtti.


New York Times | Trump beyannamesinin redaksiyon ile mührü kaldırılabilir

ABD'nin Florida eyaletindeki federal mahkemenin yargıcı Bruce Reinhart, Adalet Bakanlığından FBI'ın eski Başkan Donald Trump'ın Mar-a-Lago malikanesinde yaptığı arama için kullandığı yeminli ifadelerin bazı kısımlarının açıklanması konusundaki kararlı duruşunu devam ettirdi. Yargıç, yönetimden FBI'ın Trump'ın evine baskın yapmasına yol "hassas" beyannameden redaksiyon yapılması talebinde bulunmasını istedi. Reinhart, "Halkın bu konu hakkında olabildiğince bilgi sahibi olması çok önemli" dedi.


Wall Street Journal | Trump organizasyonunun eski finans şefi suçunu itiraf etti

ABD'nin New York eyaletinde hakim karşısına çıkan Trump Şirketler Grubu (Trump Organization) şirketinin üst düzey yöneticisi Allen H. Weisselberg, vergi kaçırma da dahil hakkındaki 15 ayrı suçlamayı kabul etti.

Manhattan Bölge Savcısı Alvin L Bragg, yaptığı yazılı açıklamada,"Bugün, Trump Organization'ın Mali İşler Başkanı ve Trump Corporation'ın bir çalışanı olan 75 yaşındaki Allen Weisselberg federal, New York Eyaleti ve New York Şehri vergi makamlarına bildirilmeyen 1,76 milyon dolarlık gelirin vergisini ödemekten kaçındı. Weisselberg, New York Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne sunulan iddianamede yer alan 15 suçlamanın tümünü kabul etti." ifadesi kullanıldı.


Moscow Times | Ukrayna sınırındaki Rus askeri mühimmat deposunda yangın

Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarındaki bir askeri mühimmat deposunda yangın çıkmasının ardından iki Rus köyü tahliye edildi. 

Askeri mühimmat deposunda perşembe akşamı çıkan yangın; Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna toprağı Kırım'daki bir cephaneliğin ve hava üssünün patlamasından günler sonra meydana geldi. Rusya, olayların arkasında "sabotaj" olduğuna inanıyor.

Ukrayna'ya sınırı olan Belgorod bölgesinin Valisi Vyaçeslav Gladkov, "Timonovo köyü yakınlarındaki bir askeri mühimmat deposunda yangın çıktı" dedi. 

Yangında can kaybı yaşanmadığı belirtilirken, Timonovo ve Soloti köylerinde yaşayanların "güvenli bir uzaklığa" tahliye edildiği belirtildi. 

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde askeri mühimmat deposunun bulunduğu bölgede büyük bir yangın olduğu görülüyor. Başka bir videoda ise peş peşe patlamalar duyuluyor. 

Ukrayna, Kırım'da son haftalarda meydana gelen patlamalar için resmen sorumluluğu üstlenmezken, arkasında kendilerinin bulunduğu ve saldırıların devam edeceğine dair sinyaller verdi. 


Le Monde | Medvedev, Kremlin’in savaş kışkırtıcısı

Le Monde gazetesi, Rusya'nın eski devlet başkanı, şimdiki Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev’in Rusya’nın Ukrayna’da 24 Şubat’ta başlattığı işgalin başından bu yana Kiev ve müttefiklerine karşı sert söylemi oluşturduğunu aktardı.
Medvedev’in Ukrayna’da başlatılan savaşta sahada olduğu belirtildi.


Al Jazeera | Al Jazeera, öldürülmesinin 100’üncü gününde muhabir Şirin Ebu Akile’yi andı

Al Jazeera Medya, Filistinli gazeteci Şirin Ebu Akile’nin İsrail baskını sırasında vurularak öldürülmesinin 100’üncü gününde anma töreni düzenledi.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun deneyimli saha muhabiri Şirin Ebu Akile, 11 Mayıs'ta İsrail güçlerinin Batı Şeria'da bulunan Cenin'deki mülteci kampına düzenlediği baskını takip ettiği sırada İsrail askerlerinin açtığı ateşle öldürülmüştü. Ebu Akile'nin görevi başında ve üzerinde "basın" yazılı çelik yelek olduğu halde İsrail askerleri tarafından gerçek mermiyle vurularak öldürülmesi tepkilere neden olmuştu.