Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Gazze’de 'hassas' ateşkes

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

08 Ağustos 2022 09:35

T24 Dış Haberler

Britanya’da Başbakan Yardımcısı Dominic Raab’ın yargıçların yetkilerini kısıtlayan bir adım atmayı planladığı öğrenildi. İsrail’in cuma günü Gazze'deki saldırı hazırlığında olduğu gerekçesiyle İslami Cihad'a ait olduğunu iddia ettiği hedeflere başlattığı saldırılar, Mısır arabuluculuğunda varılan ateşkesle durdu. Al Jazeera, ateşkesin "hassas" olduğunu belirtti. ABD'nin yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato'daki Demokratlar; kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren 739 milyar dolarlık yasa tasarısını geçirerek Temsilciler Meclisi'ne gönderdi. Operatörü, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nin hasar gördüğünü belirttikten sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'yı santrali "terör için kullanmakla" suçladı.

8 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Raab’ın planları sızdı: Yargıçların yetkilerini sınırlıyor

Britanya’da Başbakan Yardımcısı Dominic Raab’ın yargıçların yetkilerini kısıtlayan bir adım atmayı planladığı öğrenildi. The Guardian’ın ulaştığı belgeler, İngiltere ve Galler’de hükûmete karşı hukuki bir işlem başlatmayı daha da zorlaştıracak planları ortaya koydu. Adalet Bakanı ve Başbakan Vekili Raab’ın planı, bakanların hükûmetin işleyişine ilişkin soru işaretleri üzerine başlatılan yargı incelemelerindeki hesap verebilirliğini sınırlıyor.


The Independent | Gazze’de barış umudu

İsrail’in cuma günü Gazze'deki saldırı hazırlığında olduğu gerekçesiyle İslami Cihad'a ait olduğunu iddia ettiği hedeflere başlattığı saldırılar, Mısır arabuluculuğunda varılan ateşkesle durdu. İsrail ile Gazze'deki İslami Cihad Hareketi arasında Mısır'ın ara buluculuğuyla varılan ateşkesin, dün yerel saatle 23.30'dan (TSİ 23.30) itibaren yürürlüğe girdiği duyuruldu. İsrail'in Gazze şeridine düzenlediği saldırılar sonucunda aralarında 14 çocuk, 4 kadının yer aldığı 44 Filistinli hayatını kaybederken İsrail tarafındaysa herhangi bir can kaybı yaşanmamıştı.


New York Times | Senato oylamasının ardından iklim hamlesi yakın

ABD'nin yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato'daki Demokratlar; kapsamlı sağlık, iklim ve vergi düzenlemelerini içeren 739 milyar dolarlık yasa tasarısını geçirerek Temsilciler Meclisi'ne gönderdi.

Tasarının aylar süren çekişmeden sonra Senato'dan geçmesi, ABD Başkanı Joe Biden için 8 Kasım ara seçimleri öncesi büyük bir zafer olarak görülüyor. 

Tasarı, Senato'dan 51 oya karşı 50 oyla geçti. 50 Demokratın tamamı tasarıya destek verirken, 50 Cumhuriyetçinin tamamı da karşı oy kullandı. Eşitliği Başkanı Yardımcısı Kamala Harris'in oyu bozdu. Cumhuriyetçiler, tasarının ekonomiyi daha da kötüleştireceğini savunuyor.

Tasarının, ABD tarihinin en büyük iklim yatırımını temsil ettiği, sağlık alanında ilk kez belirli reçeteli ilaçların fiyatını müzakere etme ve süresi dolan sağlık hizmetleri sübvansiyonlarını uzatma yetkisi verme konusunda büyük değişiklikler içerdiği bildirildi.

Demokratlar, tasarıyı geçirmek için 'bütçe mutabakatı' kuralını yürürlüğe soktu; böylece salt çoğunluk yeterli oldu. Ancak bu karar, tasarıda yer alabilecek başlıkları da sınırladı.

Eğer yasalaşırsa, eski adı "Enflasyon Azaltma Yasası" olan tasarı; sera gazı emisyonlarının azaltılması ve yenilenebilir enerjiye yatırım yapılması için 369 milyar dolar sağlayacak. 

Demokratlar, tasarının aynı zamanda milyonlarca ABD vatandaşı için sağlık hizmetlerini daha ucuz hale getireceğini belirtti. Ayrılan bütçe sayesinde devletin Medicare sağlık sigortasının reçeteli ilaçların fiyatları için pazarlık yapacağı ve Medicare sahiplerine 2 bin dolarlık harcama kotası getirileceği belirtiliyor. 

Tasarının, bu değişikliklere bütçe sağlamak için yeni vergi düzenlemeleri ile 739 milyar dolar gelir sağlaması bekleniyor. 


The Wall Street Journal | Küba ölümcül petrol yangınıyla mücadele ediyor, 12'den fazla itfaiyeci kayıp

Küba Matanzas'daki petrol depolama terminalinde çıkan yangınla mücadele pazar günü de devam etti. Yangın, cuma günü yıldırım düşmesi sonucunda çıkmıştı. Yangın sebebiyle şu ana kadar 120 kişi yaralanırken en az bir kişi hayatını kaybetti. Yetkililer, 12'den fazla itfaiyecinin kayıp olduğunu belirtti. 


Moscow Times | Nükleer santralin hasar görmesinin ardından Zelenski Rus 'terörünü' kınadı

Operatörü, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nin hasar gördüğünü belirttikten sonra Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'yı santrali "terör için kullanmakla" suçladı. Energoatom, atılan füzeler sonucunda santralin hasar gördüğünü ve bir reaktörü kapamak zorunda kaldıklarını duyurmuştu.


Le Monde | Tayvan nasıl direnmeye hazırlanıyor?

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretiyle tırmanan gerilim sürüyor. Çin, son olarak Pelosi ziyareti sonrası başlattığı, pazar günü sona ermesi beklenen Tayvan çevresi askeri tatbikatlarını sürdürme sinyali verdi. Çin’in askeri tehditleri sürerken Tayvan da Ada’nın güneyinde gerçek cephane ve mühimmatın kullanılacağı topçu tatbikatları duyurdu.


Al Jazeera | Gazze’de hassas ateşkes

İsrail ile Gazze'deki İslami Cihat Hareketi arasında Mısır'ın ara buluculuğuyla ateşkes başladı. Hamas bağlantılı İslami Cihat Örgütü, herhangi bir saldırıya karşılık verme hakkını saklı tuttuklarını açıkladı. İsrail de ateşkesin duyurulduğu açıklamada arabuluculuk için Mısır’a teşekkür etti. Ateşkesin devreye girmesinin ardından Gazze sokaklarında kutlama yapıldığı bildirildi.