Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Fransa’daki Müslümanların tedirginliği"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

31 Ekim 2019 09:31

T24 Dış haberler

Britanya gazetesi The Guardian, erken seçimin ülkenin gündeminin ortasına oturmasının ardından ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn ile bir röportaj gerçekleştirdi. Corbyn, "Muhafazakâr Partililer insanları temsil etmiyor, biz ediyoruz" dedi.  Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik azil soruşturmasında ifade vermeye çağrıldı. Le Monde, Bayonne'daki cami saldırısından sonra Fransa'daki Müslümanların "endişeli" hissetmeye başladığını yazdı.

31 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Jeremy Corbyn: Muhafazakâr Partililer insanları temsil etmiyor, biz ediyoruz

Britanya 12 Aralık’ta erken genel seçime hazırlanırken İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn açıklamalarda bulundu. Corbyn bu seçimin Britanya için ‘az bulunacak bir şans’ olduğunu söylerken İşçi Partisi hükümetinde hiçbir topluluğun gözardı edilmeyeceğini vurguladı. Bugün Başbakan Boris Johnson ve Jeremy Corbyn seçim kampanyalarını başlatacak.


The Independent | “Johnson’ın hapis vaatleri nezarethane krizini sonlandırmaz”

Britanya Başbakanı Boris Johnson, binlerce yeni hapishane kurmak ve nezarethanelerde de güvenlik önlemlerini artırma vaadinde bulundu. Milletvekilleri ise Avam Kamarası Adalet Komisyonu’nun yeni bir raporu öne sürerek hükümeti politikaları basın açıklamalarıyla yoluyla duyurduğu için eleştirirken vaat edilenlerin uzun vadede sorunları çözmeyeceğini vurguladı. Johnson 2023 yılına kadar güvenliği sağlamak için 100 milyon sterlin ve 10 bin yeni hapishane alanı oluşturacağını söylerken milletvekilleri bu vaatlerin ‘tutarlı bir vizyonu’ olmadığını söyledi.


New York Times | Araştırmacılardan Bolton'a azil soruşturması çağrısı

ABD Başkanı Donald Trump'ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, başkanın Ukrayna'ya siyasi rakiplerini soruşturması için baskı uyguladığı iddiasıyla başlatılan azil soruşturmasında ifade vermeye çağrıldı. Boltona'a yakın isimler Trump'la yaşadığı anlaşmazlıklar sonucunda Beyaz Saray'dan ayrılan danışmanın Ukrayna'ya uygulanan baskıyı onaylamadığını ifade etmişti. NYT'nin aktardığına göre danışman kendi isteğiyle ifade vermeye gitmeyi planlamıyor.


The Washington Post | En sonunda 'Nats' şampiyon oldu

Washington'ın beyzbol takımı Nationals, ABD'nin beyzbol ligi MLB'nin final serileri olan World Series'de Houston temsilcisi Astros'u 7 maçta yenerek şampiyon oldu. Bu kulübün 50 yıllık tarihinde kazandığı il şampiyonluk oldu.


Moscow Times | İddia: Sızan e-postalar Rusya'nın FIFA Dünya Kupası ev sahipliğini elde etmek için yaptığı rüşvet entrikalarını gösteriyor

The Insider, ulaştığı e-postaların, Rusya'nın FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapmak için FIFA yetkililerine rüşvet verdiğini gösterdiğini iddia ediyor. 2010'da yapılan bir oylamada Rusya 2018'de yapılan turnuvaya katılma şansı elde etmişti.


Le Monde | Fransa’daki Müslümanların tedirginliği

Fransa'nın Bayonne kentinde 2 kişinin yaralandığı cami önünde düzenlenen silahlı saldırının ardından ülkedeki Müslüman topluluk kendini tedirgin hissetmeye başladı. Sivil toplum kuruluşları ise bölgede Müslümanlara saldırının bir sürpriz olmadığını belirtti. Le Monde, Senato’nun aldığı başörtüsü kararıyla birlikte Fransa’da yaşayan Müslümanlar için ‘gergin bir iklim’ oluşmaya başladığını yazdı.


Al Arabiya | Irak’ta protestolar sürerken İranlı general yüksek güvenlik toplantısını yönetmek için Bağdat’a gitti

Irak’ta protestolar sürerken İran Devrim Muhafızları komutanlarından İranlı General Qassem Soleimanı Bağdat’a yüksek güvenlik toplantısı yönetmeye gitti. Al Arabiya’nın aldığı bilgiye göre Irak’ta yüksek güvenlik toplantısını Başbakan yerine İran’dan bir generalin yönetmesi şaşkınlık yarattı. Al Arabiya, bölgesel güvenlik aygıtının mimarlarından General Soleimani’nin Irak’a gitmesinin Bağdat’ta protestolara ilişkin endişenin boyutunu ortaya koyduğunu yazdı.