Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | FAZ, Türkiye'nin "inatçı" davrandığını iddia etti

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

16 Temmuz 2019 10:30

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

The Guardian, Britanya'nın yeni başbakanı olması beklenen ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu olan Boris Johnson'ın geçmişte yazdığı bir makalede "Müslüman ülkelerin İslam yüzünden batının gerisinde kaldığını" yazdığını aktardı. ABD'nin gündeminde Trump'ın 4 azınlık yasa yapıcıya karşı kullandığı ırkçı ifadeler var. FAZ ve Al Arabiya AB'nin Türkiye'ye yaptırım uygulama kararı ile ilgili gelişmeleri haberleştirdi.

16 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Johnson: Müslüman ülkeler İslam yüzünden batının yüzyıllarca gerisinde kaldı

Anketlere göre büyük bir farkla Britanya'nın yeni başbakanı olması beklenen ve Osmanlı İmparatorluğu'nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal'in torunu Stanley Johnson'ın oğlu olan Boris Johnson'ın geçmişte yazdığı bir makalede "Müslüman ülkelerin İslam yüzünden batının gerisinde kaldığını" iddia ettiği ortaya çıktı. Ortaya çıkan makalenin ardından Britanya Müslüman Konseyi, "Birçok insan Johnson'ın hâlâ İslam'ın özgürlük ve ileriye giden yolu engellediğini düşünüp düşünmediğini bilmek istiyor" şeklinde bir açıklama yayımladı.


The Times | Muhazakar Partin'nin rakipleri Trump’ı hedef aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın dört Temsilciler Meclisi üyesi kadın hakkında ‘ülkenize dönün’ mesajı veren mesajları Britanya’nın Muhafazakâr Parti lideri adayları tarafından tepki çekti. Boris Johnson, Trump’ın ‘kabul edilemez bir dil’ kullandığını söylerken Jeremy Hunt “Böylesine çok kültürlü bir toplumun lideriysen böyle sözler edemezsin. Benim üç tane yarı Çinli çocuğum var ve eğer bir gün birileri onlara ‘ülkenize dönün’ derse dehşete düşerim” ifadelerini kullandı. İki aday da Trump’a tepki gösterse de söyledikleri için ‘ırkçı’ ifadesini kullanmayı reddetti.


New York Times | Başkan dört Kongre üyesine yaptığı saldırılarda vites artırdı

ABD Başkanı Donald Trump'ın dün 4 azınlık Kongre üyesi hakkında yaptığı açıklamalar kendi partisinden bile tepki görmesine sebep oldu. Trump, bu Kongre üyelerinin ABD'den nefret ettiğini söyledi ve Müslüman yasa yapıcılarından birinin "El-Kaide'ye sempati duyduğunu" söyledi. Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, İlhan Omar ve Ayanna Pressley Trump'ın açıklamalarını kınadı. Trump daha önce de bu dört Kongre üyesine "ülkelerine dönmelerini" söylemişti.


The Washington Post | Trump, 4 Demokrata yaptığı saldırıları tırmandırdı

Washington Post da Trump'ın Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, İlhan Omar ve Ayanna Pressley'e karşı yaptığı açıklamaları benzer bir başlıkla ilk sayfasına taşıdı. WP'nin aktardığına göre Trump dört Kongre üyesi için "ülkemizden nefret ediyorlar" derken, yasa yapıcılar "ABD'nin herkese ait olduğunu" söyledi.


Moscow Times | Eşcinsellerin çocuk evlat edinmesi insan ırkının soyunun tükenmesine sebep olacak

Rusya Federasyon Konsey Başkanı Valentina Matvienko eşcinsellere yasal olarak çocuk evlat edinme hakkı verilirse insan ırkının sona ereceğini iddia etti.


Frankfurter Allgemeine | Türkiye inatçı bir şekilde AB ile doğal gaz anlaşmazlığına devam ediyor

FAZ, Dışişleri Bakanlığı'nın AB'nin Türkiye'ye yaptırım kararına karşı yaptığı açıklamayı internet sitesinde öne çıkardı. Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında "AB'nin aldığı kararlar, ülkemizin Doğu Akdeniz'de hidrokarbon faaliyetlerini sürdürme kararlılığını hiçbir şekilde etkilemeyecek" ifadeleri yer alıyordu.


Le Figaro | Avrupa, İran ve ABD arasındaki gerginliği azaltmak istiyor

Dün Brüksel’de toplanan Avrupa Birliği Dışişleri Konseyi, İran’la diyaloğa son bir şans vermek için yaptırımları erteledi. AB, nükleer anlaşmayla belirlenen uranyum zenginleştirme sınırını geçen İran’a karşı itiraz hakkının kullanılmamasına karar verdi. İran’ın ulaştığı noktayı henüz önemli bir gelişme olarak görmeyen AB, diplomasiye devam etme kararı aldı. İran ile yapılan nükleer antlaşmadan 2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump'ın isteği doğrultusunda geri çekilen Washington, bir yıldır İran'a yönelik yaptırımların dozunu arttırıyor.


Al Arabiya | AB,Kıbrıs’ta ‘yasadışı’ doğalgaz arama çalışmaları gerekçesiyle Türkiye’ye yaptırımları yapıştırdı

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sondaj çalışmalarına yönelik yaptırımları onayladı. Bakanlar, “Türkiye’nin bölgede devam eden ‘yasa dışı’ sondaj çalışmaları var” açıklamasında bulundu. Üye ülkelerin mutabık kaldıkları kararda, "Türkiye’nin yapılan çağrılara rağmen faaliyetlerine son vermemesinden ötürü üzüntü duyulduğu" aktarıldı. Yaptırımlar dört başlıktan oluşuyor.