Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Enerji fiyatlarının ateşi Avrupa’yı böldü

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

28 Ekim 2021 09:14

T24 Dış Haberler

Avrupa Birliği ülkeleri enerji bakanlarının yaptığı görüşmede, artan enerji fiyatlarına karşı 27 ülkeden ortak çözüm çıkmadı. Britanya Maliye Bakanı Rishi Sunak, kış mevsiminde süregelen Covid kriziyle mücadele için bütçe yardımını sınırlandırdıktan sonra vergileri, gelecek genel seçimden önce kesmeyi planlıyor. Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinde ortaokul ve lise çağındaki kız öğrencilerin erkeklerden ayrı sınıflarda okula dönmesine izin verildi. ABD'li bir yetkili, Rusya'nın daha çok diplomata vize vermeye başlamaması durumunda Moskova'daki büyükelçiliğin fonksiyon gösteremez hale gelebileceğini belirtti. 

28 Ekim 2021'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Sunak’ın Covid sonrası planı: Şimdi harcayın, vergileri sonra kesin

Britanya Maliye Bakanı Rishi Sunak, kış mevsiminde süregelen Covid kriziyle mücadele için bütçe yardımını sınırlandırdıktan sonra vergileri, gelecek genel seçimden önce kesmeyi planlıyor. Muhafazakâr Parti milletvekillerine Britanya’nın 1950’lerden bu yana en yüksek olan vergilendirme seviyelerini düşürmek için harekete geçeceği konusunda taahhütte bulunan Sunak, bu yıl beklenenden daha güçlü ekonomik iyileşmeyle mümkün olan harcama artışının tekrarlanmayacağını söyledi. Sunak, ülkenin 2021 yılında 1973’ten bu yana en hızlı büyümesini kaydetmeye doğru ilerlediğini ekledi.


The Independent | Sunak, bütçe üzerine iklim tepkisiyle karşı karşıya

Britanya Maliye Bakanı Rishi Sunak, açıkladığı bütçe kapsamında ülke içi uçuşları ve sera gazı emisyonlarını artıran araçları daha uygun fiyatlı hâle getirecek önlemler sunduğu için ülkenin iklim kriziyle mücadelesini sekteye uğrattığı belirtilerek tepki çekti. Bakan’ın Britanya’nın ev sahipliği yapacağı COP26 iklim zirvesine günler kala açıkladığı plan, uluslararası toplumun karbon emisyonlarını düşürme konusunda görüşeceği zirveyle çelişti.


The New York Times | Taliban yönetimindeki Afganistan'da dengesiz katılım

Taliban'ın yönetimi ele geçirdiği Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinde ortaokul ve lise çağındaki kız öğrencilerin erkeklerden ayrı sınıflarda okula dönmesine izin verildi. New York Times, ülke genelinde ise kız çocuklarının büyük bir bölümünün hala okula gitmesine izin verilmediğine dikkat çekti. Taliban, yabancı ülkelerden gelen baskının ardından kız çocukları ve kadınlara eğitim hakkı tanınacağını belirtmişti. Gazeteye göre veliler ve öğretmenler, Taliban'ın geçmiştekinden farklı bir politika izleyeceğine inanmıyor.


The Washington Post | Biden ve merkezciler anlaşmaya yaklaştı

ABD'de Kongre'deki Demokratlar; ülkenin sağlık, eğitim, iklim ve vergi yasalarını değiştirecek yeni plan konusunda anlaşmaya yakın. The Washington Post, Başkan Biden'ın geniş ekonomik ajandası için çarkların bu hafta dönmeye başlayabileceğini dile getirdi.


Moscow Times | ABD, vize anlaşmazlığı nedeniyle Moskova Büyükelçiliği'nin fonksiyon gösteremeyebileceğini ifade etti

ABD'li bir yetkili, Rusya'nın daha çok diplomata vize vermeye başlamaması durumunda Moskova'daki büyükelçiliğin fonksiyon gösteremez hale gelebileceğini belirtti. 

AFP'nin aktardığına göre gazetecilere konuşan bir üst düzey ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, ''Yakın zamanda ilerleme kaydetmeye başlamamız gerekiyor'' dedi.

Yetkili, ''Durumla yüzleşeceğiz. Önümüzdeki ay değil, önümüzdeki sene yapacağız bunu. Büyükelçilikte sadece idareten birileri dururken bir şeyler yapmamız çok zor'' diye konuştu. 

Diplomatik yazışmalar gibi birçok görevi yapamaz hale gelmeye başlayacaklarını ifade eden yetkili, ''Misyonu açık tutmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız'' ifadelerini kullandı.

Yetkili, misyona getirilen kotalar nedeniyle büyükelçiliğin kapısını açıp kapayacak çalışan bile bulmakta zorlandıklarını ifade etti.

ABD geçen hafta Rusya vatandaşları için Moskova'da vize işlemi vermeyi durdurmuştu. Rusya vatandaşları, göçmen vizesi almak için Polonya'ya gitmek zorunda. 

İki ülke, karşılıklı olarak birbirlerinin diplomatlarını sınır dışı etmiş; Moskova, ABD'nin Rusya'daki diplomatik misyonlarında çalışabilecek yabancı işçi sayısını kısıtlamıştı.


Le Monde | Enerji fiyatlarının ateşi Avrupa’yı böldü

Avrupa Birliği ülkeleri enerji bakanlarının yaptığı görüşmede, artan enerji fiyatlarına karşı 27 ülkeden ortak çözüm çıkmadı. Kuzey ülkeleri mevcut durumun devam etmesini savunurken Fransa, İspanya ve Fransa, doğalgaz ve elektrik piyasasının yeniden canlanmasını savundu. Üçüncü cephede ise 2050 yılına kadar karbon nötr olmak için gereken adımlar savunuldu. Enerji krizi, Avrupa ve Rusya arasında doğalgaz tartışmalarını da yeniden canlandırdı.


Al Jazeera | Erdoğan, Biden’la 7-35 meselesini görüşmeyi beklediğini söyledi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Joe Biden ile, Glasgow’da gerçekleşecek COP26 iklim zirvesi sırasında “muhtemelen” görüşeceklerini söyledi. Erdoğan, bu görüşmenin en önemli gündem maddesinin F-35’ler olacağını belirtti. Erdoğan, " F-35'le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yapmış olduğumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabii ki bunun bize geri ödeme planının nasıl olacağını kendileriyle görüşmemiz gerekecek. Bu konuda mükaleme ne getirecek ne götürecek; onu kendileriyle görüşerek öğreneceğiz.” dedi.