Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Dünya, İsveç'te yakılan Kuran'ın yankılarını konuşuyor

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

23 Ocak 2023 09:38

Financial Times, uluslararası edisyonunun kapağında Stokholm'de Kuran yakılmasına tepki olarak İstanbul'daki İsveç Başkonsolosluğu önünde toplanan kadınların fotoğrafını paylaştı. New York Times, Ukrayna'ya Britanya'dan Danimarka'ya birçok ülkenin bu ay yardım yapacağını açıklamasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmediğine işaret ettiğini; ancak stratejik farklılıkların giderek göz önüne çıkmaya başladığını belirtti. Moskova ve Tüm Rusya Patriği'nin Medya Departmanı Başkanı Vladimir Legoyda,  İsveç'teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasını "kabul edilemez bir vandallık" diye nitelendirdi.

23 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Britanya’da tahminler 1 trilyon Sterlin’lik ihracat hedefinin 15 yıl gecikeceğini gösteriyor

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrıldığı Brexit sonrası ülkenin 1 trilyo Sterlin’lik ihracat hedefinin 15 yıl süreyle gecikeceği öngörüldü. Uluslararası Ticaret Departmanı’nın projeksiyonları, Britanya ihracatının değerinin 2035’e kadar hedeflenen miktara ulaşmayacağını gösterdi. Britanya’da hükümetlerin Brexit sonrası ticaret sözlerini tutmakta başarılı olmadığı belirtildi. Eski Başbakan David Cameron ilk olarak 2012 yılında, 2020 yılında 1 trilyon Sterlin ihracat hedefini açıklamıştı.


The Independent | Muhafazakar Partililer uyarıyor: Zahawi vergi tartışmasından kurtulamaz

Britanya’da vergi kaçırmaya çalışmakla suçlanan iktidardaki Muhafazakar Parti'nin üst düzey yetkililerinden Nadhim Zahawi'nin, geçen yıl hatasını kabul edip vergi dairesine ceza ödediği ortaya çıktı. BBC'nin edindiği bilgiye göre Zahawi geçen yıl Temmuz ve Eylül ayları arasında Maliye Bakanıyken vergi dairesine ceza dahil yaklaşık 5 milyon Sterlin ödeme yaptı. Zahawi'nin ödenmesi gereken gelir vergisi, kamuoyu araştırma şirketi YouGov'daki hisseleriyle bağlantılı. Muhafazakar Parti'nin idari yönetiminden ve teşkilatlarından sorumlu olan Zahawi, vergi bildiriminde hata yaptığını kabul etmiş ancak bunun "kasıtlı olmadığını ve dikkatsizlikten kaynaklandığını" söylemişti.


New York Times | Ukrayna için ittifakta kırıklar gözükmeye başladı

New York Times, Ukrayna'ya Britanya'dan Danimarka'ya birçok ülkenin bu ay yardım yapacağını açıklamasının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO'yu bölmediğine işaret ettiğini; ancak stratejik farklılıkların giderek göz önüne çıkmaya başladığını belirtti.

Gazete, buna en büyük örnek olarak Britanya'nın yardımların Ukrayna'ya gitme hızından ve Almanya'nın Leopard 2 tank sağlama konusundan şikayet etmesini gösterdi.

ABD'li yetkililer ise Ukrayna'yı askerlerin kullanmayı bilmediği ekipmanlarla doldurmanın yanlış olacağını savundu.

New York Times, ABD'li yetkililerin Leopard tankları konusunda Almanya'yla yaptığı görüşmeler sonucunda hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.

Leopard 2'ler Alman yapımı olduğu için tanklara sahip ülkeler, Berlin'in iznini almadan onu başka bir ülkeye gönderemiyor. Gazete, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Rusya sınırında Alman tanklarının görünmesinin akıllara Nazi'nin 2. Dünya Savaşı'nda SSCB'yi işgalini getireceğinden endişe ettiğini belirtti.


Financial Times | NATO gerilimi: Türkiye, İsveç'in duruşuna tepki gösteriyor

Financial Times, uluslararası edisyonunun kapağında Stokholm'de Kuran yakılmasına tepki olarak İstanbul'daki İsveç Başkonsolosluğu önünde toplanan kadınların fotoğrafını paylaştı. Gazete, Türkiye'de eyleme karşı protestoların meydana geldiğini belirtti ve olayların İsveç'in NATO üyelik potansiyelini olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. 


TASS | Rus Ortodoks Kilisesi, İsveç'te Kuran yakılmasını 'kabul edilemez vandallık' diye nitelendirdi

Moskova ve Tüm Rusya Patriği'nin Medya Departmanı Başkanı Vladimir Legoyda,  İsveç'teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran yakılmasını "kabul edilemez bir vandallık" diye nitelendirdi.

Legoyda, Telegram üzerinden yaptığı paylaşımda, "İsveç'te Türk Büyükelçiliği yakınlarında Kuran yakılması kabul edilemez bir vandallıktır" dedi.

Legoyda, "Bir kişi, başkası için kutsal olana tükürmemelidir. Bir kişinin siyasi eylemleri insanlık sınırlarını aşmamalı ve başkasının kutsalına saldırmamalıdır" ifadelerini kullandı.


Le Monde | Fransa’da 413 milyar Euro’luk “tarihi” savunma bütçesi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2024-2030 dönemini kapsayacak yeni askeri programlama yasasını açıkladı. Açıklanan 413 milyar Euro’nun Genel Charles de Gaulle’ün Fransa’yı nükleer silahlarla donatmaya karar verdiği 1960’lardan bu yana en yüksek miktar olduğu belirtildi.


Al Jazeera | Neyanyahu, İsrail’de Yüksek Mahkeme kararının ardından bir bakanı görevden aldı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, vergi usulsüzlüğünden hüküm giyen Ultra Ortodoks Şas Partisi lideri Arya Deri'nin bakan olamayacağına ilişkin yargı kararının ardından Deri'yi koalisyon hükümetinde yürüttüğü iki bakanlıktan azletti. İsrail Yüksek Mahkemesi'nin, 18 Ocak'ta, İçişleri ve Sağlık bakanlığı görevine getirilen Deri'nin, "vergi suçlarından hüküm giymesi" nedeniyle bakan olamayacağına karar vermesinin ardından Netanyahu başbakanlığındaki hükümet ilk kabine toplantısını gerçekleştirdi. Netanyahu, Deri'nin de hazır bulunduğu toplantıda, "Üzülerek seni bakanlık görevinden azletmek zorunda olduğumu söylüyorum." dedi.