Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Corbyn’den son yılların en radikal İşçi Partisi manifestosu"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

22 Kasım 2019 09:35

T24 Dış haberler

ABD'de Başkan Donald Trump'a yönelik azil soruşturmasının kamuya açık 5. oturumu dün gerçekleştirildi. Oturumda verilen ifadeler birçok gazetenin ilk sayfasında yer aldı. İsrail'de başsavcı, Başbakan Netanyahu'ya resmi olarak suçlamalar yöneltti. Britanya gazetelerinin ilk sayfalarında ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin 12 Aralık'ta yapılacak erken genel seçim için manifestosunu hazırlaması var. Al Arabiya'nın aktardığına göre ABD, İran’ın protestolara karşı ‘istismarına’ yaptırım uygulayacağını söyledi

22 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Corbyn’den son yılların en radikal İşçi Partisi manifestosu

Britanya’da ana muhalefetteki İşçi Partisi seçim bildirgesini açıkladı. Parti, bildirgesini, “Britanya’yı dönüştürmek amacıyla on yıllardır açıklanan en radikal ve iddialı plan" olarak nitelendirdi. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn Birmingham'da yaptığı konuşmada "yeşil sanayi devrimi" sözü verdi. "Umudun manifestosunu" açıkladıklarının altını çizen Corbyn, Britanya ekonomisi için "yeşil dönüşüm" vadetti.


The Independent | Normal doğum ısrarı bebeklerin yaşamını tehlikeye atıyor

Britanya’da anne ve bebek ölümlerinin çok sayıda olduğu hastanelerde yapılan inceleme sonucu bu hastanelerdeki sezaryen doğum oranının azlığı dikkati çekti. Uzmanlar doktor ve ebelerin doğum sırasında sorunlu bir durum yaşandığında müdahale etmekte geciktiği ya da normal doğum gerçekleştirmek konusunda ısrarcı davrandığını ve bu durumunda yaşamları tehlikeye attığını söyledi.


The Economist | Ayaklanmış Hong Kong: Çin'in başa çıkılmaz dış sınırı

The Economist dergisi, bu haftaki sayısının kapak konusu olarak uzun süredir süren ve giderek şiddetlenen Hong Kong'daki protestoları seçti.


New York Times | Uzmanlar, Ukrayna'nın rolü konusundaki "kurgu hikaye" akışını kınadı

ABD lideri Donald Trump'a "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile temmuz ayında yaptığı bir telefon görüşmesinde, Demokratlar'ın 2020 aday adaylarından Joe Biden ve oğlu Hunter Biden'ın soruşturulması konusunda baskı yaptığı" iddiasıyla açılan azil soruşturmasının kamuya açık beşinci oturumu dün gerçekleştirildi. Oturumda Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa ve Rusya Direktörü Fiona Hill ve ABD'nin Kiev Büyükelçiliği yetkilisi David Holmes ifade verdi. Hill, Trump yönetiminin "2016 seçimine Rusya değil Ukrayna müdahale etti" tezine tepki gösterdi ve bu söylemlerin Moskova tarafından üretildiğini söyleyerek kınadı. Hill, azil soruşturması sürecinde de Rusya'nın çıkarlarına hizmet edecek yanlış siyasi söylemler kullanılmamasını rica etti.


The Washington Post | Netanyahu yolsuzluk ve rüşvetle suçlanıyor

İsrail Başsavcısı, Başbakan Binyamin Netanyahu'yu resmi olarak rüşvet, yolsuzluk ve görevini kötüye kullanmakla suçladı. Netanyahu, görevdeyken kendisine dava açılan ilk İsrail başbakanı oldu. İsrail Başsavcısı Mandelblit, üç yıl boyunca üzerinde çalıştığı 63 sayfalık iddianameyi dün açıkladı. Netanyahu, davanın arkasında siyasi niyetler olduğunu ifade etti ve süreci "cadı avı" olarak nitelendirdi.


Moscow Times | Putin, ölümcül nükleer kazanın olduğu bölgede "eşi benzeri görülmemiş" silahların test edildiğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin,  kuzeybatı Rusya'da yaz aylarında bilim insanlarının ölümüne sebep olan nükleer patlamanın olduğu bölgede "eşi benzeri görülmemiş silahlar" denendiğini açıkladı. Rusya'da 8 Ağustos'ta meydana gelen kaza sonucunda kuzey Rusya'da radyasyon seviyelerinin arttığı gözlemlenmiş ve 5 bilim insanı hayatını kaybetmişti. Rusya Savunma Bakanlığı bu insanların Arkhangelsk'teki bir askeri üste yapılan füze motoru testinde meydana gelen patlama sebebiyle hayatını kaybettiğini açıklamıştı. 


Le Monde | Trump için yıkıcı ifade

ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik azil soruşturması kapsamında ifade veren Beyaz Saray'ın Avrupa Birliği elçisi Gordon Sondland Trump tarafı için yıkıcı olabilecek açıklamalar yaptı. Sondland, başkanlık seçimlerinde Trump'ın olası rakipleri arasında yer alan Demokrat Partili Joe Biden'a yönelik soruşturma açılması yönünde Ukrayna'ya yapılan baskının Trump'ın emri üzerine başlatıldığını söyledi. Sondland, iki taraf arasında bir ‘karşılıklı taviz’ durumu bulunduğunu açıkladı.


Al Arabiya | ABD, İran’ın protestolara karşı ‘istismarına’ yaptırım uygulayacağını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’da bir haftadır süren hükümet karşıtı protestolara ilişkin açıklamada bulundu. Uluslararası Af Örgütü’nün 100’den fazla kişinin güvenlik güçleri tarafında öldürüldüğünü söylediği eylemlere yönelik hükümetin ‘istismarının’ ABD tarafından yaptırıma maruz kalacağını söyleyen Pompeo, “İranlı protestoculardan bana video, fotoğraf göndererek rejimin protestoculara muamelesini göstermelerini istedim” dedi.