Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | COP25 sonuçsuz kaldı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

16 Aralık 2019 09:28

T24 Dış haberler

Madrid'de yapılan iklim görüşmeleri sonuçsuz kaldı, büyük umutlarla başlayan COP25 hedeflerine ulaşamadı. Independent, Britanya İşçi Partisi'nde yeni lider arayışının başladığını ifade etti. Irak'taki protestolarda ölü sayısı artmaya devam ediyor. ABD'de azil soruşturması Senato'ya taşınıyor, Demokratlar duruşma planını hazırladı.

16 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | İklim görüşmelerinde anlaşmazlık ‘ihanet’ olarak tanımlandı

Madrid’de gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı sona erdi. 2 hafta süren görüşmelerin ardından ‘kısmi’ bir anlaşmaya varsa görüşmelerden alınan sonucun yetersiz olduğu düşünülüyor. Paris anlaşmasının hedeflerine ulaşmak için çok az ülke güncellenmiş planlarla toplantıya katılırken Avrupa Birliği sonunda 2050 sonuna kadar sıfır karbon hedefi için anlaşmaya vardı. Bu yılın görüşmelerinde gündeme gelen konu küresel karbon piyasalarıydı. Taraflar bu konuda anlaşmaya varmak için belirlenen son tarihi geçse de bir karar vermedi. Karbon piyasaları hakkında görüşmeler gelecek yıla kaldı.


The Independent | İşçi Partisi Corbyn’den sonrasını planlıyor

Britanya’da İşçi Partisi’nin seçim yenilgisinin ardından parti içi çatlaklar derinleşiyor. Jeremy Corbyn’in İşçi Partisi’nin yola yeni bir liderle devam edeceğini söylemesinin ardından partinin merkeze daha yakın olan milletvekilleri yeni lider arayışına girdi. İşçi Partisi’nin sol kanadı ise Corbyn’in vizyonunu devam ettirmek üzere Rebecca Long Bailey ismini öne çıkarıyor. İşçi Partisi’nin maliye sözcüsü John Mcdonnell lider için aday olan herkesin seçim kampanyasında Corbyn’in duyurduğu manifestoya uyacağını belirtti.


New York Times | Schumer, McConnell'a müzakere yapması için baskı yaptı, azil duruşması planını gösterdi

ABD Senatosu'ndaki en yetkili Demokrat olan Chuck Schumer, Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında Senato'da yapılacak olan duruşma için planını yayınladı. Schumer, Beyaz Saray'ın teslim edilmesini kabul etmediği belgeler ve ifade vermesini engellediği kişiler için de Kongre kararı çıkartacaklarını ifade etti. Senato'daki Demokratların lideri Schumer, Cumhuriyetçi mevkidaşına bir mektup göndererek iki tarafın müzakere edebilmesi için kapıyı açtı. Schumer ayrıca Trump'ın Özel Kalem Müdürü Mick Mulvaney ve eski Ulusal Güvenli Danışmanı John Bolton'a ifade verme çağrısında bulundu.


The Washington Post | İklim zirvesinde hedeflere ulaşılamadı

The Washington Post, Madrid'deki iklim zirvesi COP25'in ülkelerin birbirini suçlamasıyla hedefine ulaşamadan sonra erdiğini ve ülkelerin dünyanın yavaşça ısınmasını durdurabileceğine dair şüpheler yarattığını ifade etti. Müzakerecilerin ana hedeflerinden biri dünyanın en çok karbon salınımı yapan ülkelerini 2020'de başlayarak iklim değişimine karşı daha büyük önlemleri almaya ikna etmek için daha agresif yöntemler uygulamaktı. Zirvede bu konuda fikir birliğine varılamadı.


Moscow Times | ABD ordusu: Rusya, bizim cephaneliğimizin ötesinde nükleer silahlar üretmeye devam ediyor

TASS'ın aktardığına göre ABD'nin nükleer cephaneliğini denetleyen birimden bir rütbeli asker, Rusya'nın ABD'nin henüz sahip olmadığı türde nükleer silahlar ürettiğini söyledi.


Le Monde | Cezayir: Seçim sonuçları sokaklara rağmen gücün elde tutulduğunu ortaya koydu

Cezayir’de halk cuma günü eski başbakan Abdulmecid Tebbun’un Devlet Başkanı seçilmesinin ardından yeniden sokaklara çıktı. Tebbun’un yüzde 58 oy aldığı seçimde katılımın yüzde 40 olmasının ardından seçimin meşruiyeti tartışması halkı tekrar sokaklara döktü.


Al Arabiya | Irak’ta hükümet karşıtı protestolara destek veren bir kişi daha öldürüldü

Irak’ta aylardır süren ve pek çok protestocunun hayatını kaybettiği eylemler devam ediyor. Pazar günü polisin yaptığı açıklamaya göre protestolara destek veren 24 yaşındaki Mohammed al-Doujaili saldırı sonucu hayatını kaybetti. Doujaili son iki hafta içinde kim olduğu belirlenemeyen kişilerce öldürülen 4. Protesto destekçisi oldu.