Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Çin, kısıtlama karşıtı protestolarla sarsılıyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

28 Kasım 2022 09:38

T24 Dış Haberler

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrıldığı Brexit sonrasında ülkenin Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) Avrupalı doktor sayısının azaldığı tespit edildi. Geçen hafta Sincan'da bir apartmanda meydana gelen ve 10 kişinin ölümüne sebep olan yangın, Çin'de Covid kısıtlamalarına karşı yaygın protestoları tetikledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın ülkeye yönelik yeni füze saldırıları hazırlığında olduğunu iddia etti. 

28 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Brexit’in bedeli: NHS’de Avrupalı doktor sayısı 4 bin azaldı

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrıldığı Brexit sonrasında ülkenin Ulusal Sağlık Sistemi’nde (NHS) Avrupalı doktor sayısının azaldığı tespit edildi. Yapılan araştırma, 4 bin Avrupalı doktorun Britanya’da çalışmaktan vazgeçtiğini gösterdi. Avrupalı doktor sayısındaki azalmanın çeşitli uzmanlaşma alanlarında eksikliğe de sebep olduğu belirtildi. Britanya’da sağlık dahil olmak üzere çok sayıda sektör hükümetten göç kurallarını esnetmesini ve ülke dışından çalışanların artırılmasını talep ediyor.


The Independent | Çin, kısıtlama karşıtı protestolarla sarsılıyor

Çin’in çeşitli şehirlerinde ülkede pandeminin başından bu yana esnetilmeden uygulanan Covid-19 kısıtlamalarına karşı protestolar başladı. Ülke genelinde sokaklar ve üniversite kampüslerinde eylemler yapıldığı görüldü. Şangay’daki eylemlerde ülkenin lideri Şi Jinping’in istifasını talep eden sloganlar atıldı. Ülkede uzun zaman sonra en yüksek Covid-19 vakaları kaydedilirken vatandaşlar da sosyal yaşam ve ekonomiyi neredeyse üç yıldır olumsuz etkileyen kısıtlamalara karşı çıkıyor.


New York Times | Ölümcül yangın, Çin'de 'sıfır-Covid' nedeniyle huzursuzluk yarattı

Geçen hafta Sincan'da bir apartmanda meydana gelen ve 10 kişinin ölümüne sebep olan yangın, Çin'de Covid kısıtlamalarına karşı yaygın protestoları tetikledi. Apartmandaki yangının söndürülmesi 3 saat sürdü. Birçok kişi, Covid kısıtlamalarının kurtarma çalışmalarına darbe vurduğuna ve insanların evlerinde kapalı kalmasına sebep olduğuna inanıyor. Pazar günü aralarında Şangay, Pekin, Çengdu, Vuhan ve Guangzhou da bulunan şehirlerde gerçekleştirildi. Şangay'da Devlet Başkanı Şi Jinping'e istifa çağrıları yapıldı. 


Wall Street Journal | Üst düzey Adidas yetkilileri Kanye West'in davranışlarını 2018'de tartışmış

Kanye West ile ilişkilerini geçen haftalarda koparan Adidas'ın Almanya'daki yöneticilerinin ABD'li rapçi ile işbirliğini sürdürmenin riskleri konusunda 4 yıl önce bir görüşme gerçekleştirdiği ortaya çıktı. WSJ'nin çeşitli belgelerden aktardığına göre yöneticilere yapılan sunumda Kanye ile ilişkinin sonlandırılması tavsiye edildi. Adidas, gelirinin yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan Yeezy ürünleri için ilişkiyi bu seneye kadar devam ettirdi. 


Moscow Times | Ukrayna savaşı: Zelenski daha fazla saldırı konusunda uyarıda bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın ülkeye yönelik yeni füze saldırıları hazırlığında olduğunu iddia etti. 

Savaşın başından bu yana her gün sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamaların pazartesi günkü versiyonunda Zelenski, "Teröristlerin yeni saldırılar hazırlığında olduğunu ve füzeleri oldukları sürece durmayacaklarını anlıyoruz" dedi. 

Zelenski, "Ancak bizim gücümüz ve teröre karşı korumamız en çok ihtiyacı olanlara- yaşlılara, savaşta evini ve yakınlarını kaybedenlere yardımımızdan gelir" diye konuştu.


Le Monde | Donbas’ta Ukrayna dronlarının altında Rus katliamı

Le Monde, Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçı güçlerin bulunduğu Donbas’ta Ukrayna güçlerinin savunmasını inceledi. Ekip, Ukrayna’nın Rus güçlerini tespit etmek için kullandığı dronların komuta merkezinden aktardı. Ukraynalıların dron teknolojisiyle yaptığı savunmanın özellikle genç ve tecrübesiz Rus askerler için zorluk yarattığını düşündüğü aktarıldı. Rusya’da ise Kremlin’in seferberlik sonrası oğullarını savaşa gönderen annelerin öfkelerini kontrol etmek durumunda olduğu belirtildi.


Al Jazeera | Dünya Kupası taraftarları Almanya’ya Mesut Özil’e yönelik ırkçılığı hatırlattı

Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nda Almanya Milli Takımı’nın FIFA’nın gökkuşaklı OneLove pazubentine yönelik yasağına tepki göstermesinin ardından bazı taraftarlar takımın eski oyuncusu Mesut Özil’in karşılaştığı ırkçılığı hatırlattı. Taraftarlar, Almanya-İspanya maçında Mesut Özil fotoğrafları taşıdı. Taraftarlar, Mesut Özil fotoğraflarını tutarken elleriyle ağızlarını kapattı. Özil’in 2018 Dünya Kupası sonrasında Almanya Milli Takımı’nda ırkçılığa maruz kaldıktan sonra ayrıldığı belirtilmişti.