Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya siyasetinde skandal bitmiyor

Farklı ülkelerin gazeteleri, bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

24 Ocak 2023 09:45

T24 Dış Haberler

Britanya’da vergi kaçırmaya çalışmakla suçlanan iktidardaki Muhafazakar Parti'nin üst düzey yetkililerinden Nadhim Zahawi'nin, geçen yıl hatasını kabul edip vergi dairesine ceza ödediği ortaya çıktı. California'da üç gün içinde meydana gelen ikinci silahlı saldırıda San Mateo bölgesinde yedi kişi vurularak öldürüldü. Eski bir üst düzey FBI yetkilisi ve mahkeme tercümanı, Rus oligark Oleg Deripaska'nın bir rakibini incelemesine yardım ettikleri ve para akladıkları suçlamalarıyla gözaltına alındı. 

24 Ocak 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Başbakan, Zahawi’nin vergi meselesinde cevaplanacak sorular olduğunu kabul etti
The Independent | Zahawi, vergi cezasını Başbakan’dan saklamış; işini nasıl tutacak?

Britanya’da vergi kaçırmaya çalışmakla suçlanan iktidardaki Muhafazakar Parti'nin üst düzey yetkililerinden Nadhim Zahawi'nin, geçen yıl hatasını kabul edip vergi dairesine ceza ödediği ortaya çıktı. Zahawi, geçen yıl temmuz ve eylül arasında Maliye Bakanı'yken vergi dairesine ceza dahil yaklaşık 5 milyon sterlin ödeme yaptı. Muhafazakar Parti'nin idari yönetiminden ve teşkilatlarından sorumlu olan Zahawi, vergi bildiriminde hata yaptığını kabul etmiş, ancak bunun, "kasıtlı olmadığını ve dikkatsizlikten kaynaklandığını" söylemişti. Zahawi’nin vergi cezasının ortaya çıkmasının ardından durumdan daha önce haberdar olmadığı belirtilen Britanya Başbakanı Rishi Sunak, etik danışmanını soruşturma başlatmaya yönlendirdi.


New York Times | Half Moon Bay'de yedi kişi silahlı saldırılarda öldürüldü

California'da üç gün içinde meydana gelen ikinci silahlı saldırıda San Mateo bölgesinde yedi kişi vurularak öldürüldü. Yetkililer, saldırının Half Moon Bay şehir sınır yakınlarında iki lokasyonda meydana geldiğini belirtti. 8. kişinin durumunun kritik olduğu belirtildi. 

Şüpheli, bir otoparkta arabasının içinde bulundu. 


Financial Times | Eski FBI ajanı, oligark Deripaska'ya yardım ederek ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanıyor

Eski bir üst düzey FBI yetkilisi ve mahkeme tercümanı, Rus oligark Oleg Deripaska'nın bir rakibini incelemesine yardım ettikleri ve para akladıkları suçlamalarıyla gözaltına alındı. FBI yetkilisi Charles McGonigal ve ABD vatandaşlığı aldıktan sonra mahkemede çevirmenlik yapmaya başlayan eski Rus diplomatın Deripaska'nın yaptırımları delmesine yardım ettiği belirtiliyor.


Moscow Times | İddia: Türkiye, Rusya'dan yeni gelenlere oturma izni vermeyi bıraktı

Rus medyası, son haftalarda Türkiye'ye gelen Rusya vatandaşlarının oturma izni başvurularının reddedildiğini ifade etti.

Rusça yayın yapan Current Time'a göre 26 Aralık'tan bu yana çeşitli şehirlerde turizm için kısa süreli oturma izni başvurusunda bulunan Ruslar olumsuz yanıt alıyor.

Eşiyle Moskova'dan Türkiye'ye taşındığını belirten Ekaterina isimli bir kişi, "Bize hangi belgeyi sunarsak sunalım fark etmeyeceği, Ruslara şu anda oturma izni verilmediği söylendi" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, henüz konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırdığı 2022'de, 153 bin kadar Rus vatandaşı, Türkiye'den geçici oturma izni aldı. 

Kısa dönem oturma izni alan yabancı ülke vatandaşları, Türkiye'de bir yıl kadar kalıp ülkeye giriş çıkış yapabiliyor. Oturma izni olanlar, Türkiye banka hesabı da açabiliyor ve çocuklarını okullara kaydettirebiliyor.


Le Monde | Nüfusu azalan ve yaşlanan Çin

Çin’de resmi istatistikler, ülke nüfusunun 60 yıldan bu yana ilk kez azaldığını ortaya çıkardı. İstatistiklere göre Çin’in nüfusu, bir önceki yıla kıyasla 850 bin kişi azalıp, 1 milyar 411 milyon 80 bin kişiye geriledi. Ülkenin doğum oranları yıllardır azalıyordu ve bu eğilimi yavaşlatmak amacıyla, ülkenin tek çocuk politikası da dahil tartışmalı uygulamalar kaldırıldı. Ekonomi ve nüfus bilim uzmanları, Çin nüfusunun son yıllardaki yaşlanması ele alındığında bu soruna kolay çözümler bulunamayacağını söylüyor. Yaşlanan nüfus dünya genelindeki ekonomilerin karşısındaki bir zorluk olarak dururken, Çin’in önündeki en büyük sorun, bu sürecin orta gelirli ülke olmaktan çıkışın tam ortasında hızla yaşanması.


Al Jazeera | Erdoğan, Kuran-ı Kerim yakılan eylem sonrası İsveç’i NATO üyeliği konusunda uyardı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamalarda İsveç’te Türkiye’nin Stockhom Büyükelçiliği önünde aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın Kuran-ı Kerim yaktığı eylemi gündeme aldı. İsveç’in NATO üyeliği başvurusunu hatırlatan Erdoğan , “Kalkacaksın, senin polisinin koruması altında bu ihaneti, edepsizliği, alçaklığı, adiliği, namussuzluğu yapacak, onların korumasıyla da orada 'ha biz Müslümanlara ne yaptık?' diyecek. Böyle bir kepazeliğin yaşanmasına sebebiyet verenlerin NATO'ya üyelik başvuruları konusunda artık bizden herhangi bir destek bekleyemeyecekleri açıktır” ifadelerini kullandı.