Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya'da Muhafazakar Parti liderleri arasındaki televizyon tartışmasında Boris Johnson'u boş kürsü temsil etti

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

17 Haziran 2019 09:36

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya'da Muhafazakar Parti liderliği için yarışan isimler bir televizyon tartışmasında bir araya geldi. Anketlerde ve ilk turda büyük farkla önde çıkan Boris Johnson tartışmaya katılmadı. Tartışmada Johnson'u boş bir kürsü temsil etti. ABD ile İran arasındaki gerginliğe müttefikler temkinli yaklaşıyor. Washington Post'un haberine göre Japonya ve Almanya ABD'den Umman Körfezi'ndeki tankerleri patlatanın İran olduğuna dair daha somut kanıtlar istedi. Hong Kong'da protesto edilen yasa tasarısının askıya alınmasına rağmen eylemler sürüyor. Moskova, AB'nin "Rusya, Avrupa Parlamentosu seçimlerine müdahale etti" iddialarını yalanladı. Al Arabiya Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile bir röportaj yaptı.

17 Haziran 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Johnson’ın rakipleri, ‘Brexit sonrası Britanya’ vizyonlarını yarıştırıyor

Muhafazakâr Parti’nin Boris Johnson’a rakip adayları dün bir televizyon tartışmasında liderlik vaatlerini açıkladı. Adaylar, Brexit sonrası Britanya’nın nasıl toparlanacağına ilişkin planlarını öne sürdü. Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt tarafından tartışma programına katılmadığı için eleştirilen Johnson programda ‘boş bir kürsü’ olarak temsil edildi.

The Times | Eski Tory lideri adayı Hancock: Gelecek başbakanımız olarak Johnson’ı destekliyorum

Muhafazakâr Parti liderliği yarışından çekilen Matt Hancock, Boris Johnson’ı desteklediğini açıkladı. Johnson’ı ‘ılımlılığın sesi’ olarak tanımlayan Hancock, onun kesinlikle başbakan olacağını söyledi. Sağlık Bakanı Hancock, Cuma günü ilk turda 20 oy almanın ardından yarıştan çekilmişti.


New York Times | Dilenen özür yeni protestolar için heyecanın önünü almayı başaramadı

Hong Kong'da Başbakan Carrie Lam'in cumartesi günü "Çin'e suçlu iadesi" yasa tasarısının mecliste görüşülmesini askıya almasına ve ertesi gün özür dilemesine rağmen Hong Kong'da protestolar dvam etti. NYT'nin aktardığına göre birçok kişi Lam'in özrünü "içten bulmadı" ve hayal kırıklığına uğradı. 


The Washington Post | Müttefikler ABD'nin İran'ı suçlaması konusunda temkinli davranıyor

ABD'nin müttefikleri Washington'dan Umman Körfezi'ndeki tankerlere yapılan saldırılardan İran'ın sorumlu olduğuna dair daha somut kanıtlar talep etti. Washington Post'un aktardığına göre Japonya ve Almanya yayımlanan videonun yeterli olmadığını bildirdi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yeni kanıtlar paylaşılacağını açıkladı.


Moscow Times | Rusya AB seçimlerine müdahale ettiğine dair suçlamaları reddetti

Rusya, geçen ay yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerine müdahale ettiği iddialarını reddetti. Moscow Times'ın Rossiykaya Gazeta'dan aktardığına göre Rusya Güvenlik Konseyi yöneltilen suçlamaları 'absürt' olarak nitelendirdi. Avrupa Birliği, cuma günü yayımladığı raporda Rus kaynakların internet üzerinden aşırı sağcı adaylara oy kazandırmak ve sığınmacı krizi gibi konularda tartışmaları büyütmek için kampanya yürüttüğüne dair kanıtlara ulaştıklarını ifade etmişti.


Die Welt | Kramp- Karrenbauer'in Görlitz'deki seçimler hakkındaki tweeti tepki çekti

Almanya'da iktidardaki CDU'nun yeni lideri Annegret Kramp-Karrenbauer'in Görlitz kentinde partisinin belediye başkanı adayının kazanmasının ardından yaptığı sosyal medya paylaşımı tepki çekti. Karrenbauer, bu zaferin "AfD'ye karşı burjuvanın gücünü gösterdiğini" yazmıştı. Birçok sosyal medya kullanıcısı Karrenbauer'ın yaptığı paylaşımda diğer partilerin CDU adayına verdiği desteği yok saydığını söyledi. Anketlerde yüzde 28 oy alan Yeşiller, aşırı sağcı AfD'nin şehirde zafer kazanmaması için adayını yarıştan çekmişti.


Le Figaro | Reformlar: Macron’un yeni metodu

İki yıllık Cumhurbaşkanlığı, sosyal kriz ve Avrupa Parlamento seçimlerinin arından, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, hükümette reformlar yapmak istiyor. Macron’a yakın isimlerden alınan bilgilere göre, 5 yıllık süresinin ikinci döneminde Cumhurbaşkanı, ‘vatandaşı mutfağa davet etmek gerekiyor’ diyerek, Fransızların daha çok söz sahibi olacağı bir işleyiş planladığını açıkladı.


Al Arabiya | Suudi Veliaht Prensi: Savaş istemiyoruz ama tehditlerle mücadele etmekten çekinmeyiz

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, bölgede savaş istemediklerini fakat ‘tehdit unsuru içerenlerle’ mücadele etmekten çekinmeyeceklerini açıkladı. “İran rejimi, Japon Başbakanı’nın Tahran ziyaretine saygı duymadı” diyen Selman, Başbakan’ın ziyareti sırasında İran’ın Umman Körfezi’nde iki tankerde yaşanan saldırıyı düzenlediğini iddia etti. Veliaht Prens, İran’ın bölgede küresel topluluğa bir tehdit oluşturduğunu söyledi.