Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Britanya Başbakanı Johnson, seçim kampanyasını gazete manşetinden başlattı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Kasım 2019 09:27

T24 Dış haberler

Britanya'da 12 Aralık'ta yapılacak seçim için kampanya dönemi bugün başlıyor. Muhafazakar Parti lideri ve Başbakan Boris Johnson, alışılmışın dışında bir şekilde kampanyasını The Telegraph gazetesinin bugünkü nüshasında başlattı. ABD'nin gündeminde Başkan Donald Trump'a açılan soruşturma kapsamında ifade veren bir diplomatın söylemlerini "ani" olarak değiştirmesi var. Irak'ta hükümet karşıtı protestolar sürüyor. Bu hafta 13 kişi Iraklı güvenlik güçleri tarafından vurularak hayatını kaybetti.

6 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Rees-Nogg, Grenfell hakkında yaptığı yorumlar sebebiyle kınandı

Avam Kamarası lideri Jacob Rees-Mogg'un 2017'de meydana gelen Greenfell Kulesi yangını ile ilgili yorumları tepki çekmişti. Rees-Mogg geçtiğimiz günlerde kulede hayatını kaybedenlerin "sağduyu" sahibi olmadığını söylemişti. Avam Kamarası lideri bu açıklamalarla ilgili özür dilese de tepkiler devam etti. The Guardian, bu tepkileri manşetine taşıdı. Gazeteye konuşan ve yangında amcasını kaybeden bir kişi, "Yorumlar hükümetin Greenfell halkından ne kadar kopuk olduğunu gösteriyor" dedi.


The Telegraph | "Jeremy Corbyn yönetimindeki modern İşçi Partisi'nin trajedisi kâr saiklerinden ilkelce nefret etmeleri... parmaklarını Stalin'in 'kulak'ları yargılamasından bu yana görülmemiş bir zevk ve intikam dürtüsüyle doğrultuyorlar"

The Telegraph, Muhafazakar Parti lideri ve Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın seçim kampanyasını ilk olarak bu gazeteden başladığını belirterek manşetine Johnson'ın uzun bir sözünü taşıdı. Johnson'ın manşetteki sözünde Corbyn'i eski Sovyet lider Joseph Stalin'e benzettiği ve İşçi Partisi'nin "zenginlerden nefret ettiği" ifade ediliyor.


New York Times | Diplomat şimdi Kiev'e taviz için baskı yapıldığını söylüyor

ABD Başkanı Donald Trump'a açılan azil soruşturmasında önemli bir tanık olan ABD'nin Avrupa Birliği Büyükelçisi Gordon Sondland, Temsilciler Meclisi'ne verdiği ifadeyi değiştirdi. Sondland, üst düzey bir Ukraynalı yetkiliye ABD'nin ülkeye yapması planlanan yaklaşık 400 milyon dolarlık askeri yardımın, Trump'ın talep ettiği yolsuzluk soruşturmasına bağlı gibi göründüğünü söylediğini ABD Kongresi'ne iletti. Sondland, daha önce askeri yardımların siyasi bir faydaya dayalı olduğu iddiasını reddetmişti.


Frankfurter Allgemeine | Fransa sığınmacı sayısına kota getiriyor

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, sığınmacılara kota getirecek yasa tasarısının bugün parlamentoya sunulacağını açıkladı. Tasarı geçerse Fransa ne kadar sığınmacı alacağını ülkelere değil, meslek dalı ve vasıflara göre belirleyecek. Her meslek dalından belli sayıda sığınmacıya ülkeye gelme hakkı verilecek.


Moscow Times | Rus Yehova şahidine "aşırıcılık" sebebiyle 6 yıl hapis cezası verildi

Rusya, Sibirya'da yaşayan bir Yehova şahidini "aşırıcılık" yaptığı gerekçesiyle hapis cezasına çarptırdı. 6 yıl hapis cezasına çarptırılan Sergey Klimov isimli vatandaş, bölgedeki Yehova şahitlerini "de-facto lideri" olduğu şüphesiyle gözaltına alınmıştı. 2017'den bu yana Rusya'da Yehova şahitliği suç sayılıyor.


Al Arabiya | Yenilenen baskıda Irak güçleri 13 kişiyi vurarak öldürdü

Irak'taki protestolarda güvenlik güçlerinin sert müdahaleleri sürüyor. Bu hafta meydana gelen hükümet karşıtı gösterilerde en az 13 kişi vurularak öldürüldü. Reuters'ın güvenlik ve sağlık yetkililerinden aktardığına göre pazartesi günü 8 kişi öldürülken, salı günü erken saatlerde 5 kişi daha vurularak hayatını kaybetti. Ölümlerden birinin güvenlik güçlerinin protestolarda ölen bir kişi için yapılan cenaze alayına ateş açması sonucu meydana geldiği bildirildi. Eylemler, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi'nin dün yaptığı konuşmada protestoculara eylemlerini durdurma çağrısı yapmasının ardından meydana geldi. Abdülmehdi aynı konuşmada "protestoların hedefine ulaştığını" ve "artık ülkenin ekonomisine zarar verdiğini" söylemişti.