Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Brexit anlaşması 2021 sonuna kadar imkansız"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

12 Aralık 2019 10:00

T24 Dış haberler

Britanya halkı bugün erken genel seçimler için sandık başına gidiyor. Britanya basının, seçimden önce yapılan son açıklamalara ve gelişmelere ilk sayfalarında yer verdi. The Washington Post, "Afganistan Doyaları"nı yayınlamaya üçüncü gününde de devam ediyor. Fransa’da hükümet, ülke genelinde greve sebep olan emeklilik reformunda birkaç imtiyaz verdi. ABD, İran yaptırımlarını Mahan Havayolları'nı listeye alarak sürdürdü.

12 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Corbyn’den seçmenen ‘Vesayeti sarsma’ çağrısı

Britanya bugün genel seçime gidiyor. Ülkenin iki büyük partisi liderleri dün seçim öncesi son konuşmalarını yaptı. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn seçmenlere bu seçimde ‘umut için oy vereceklerini’ söyledi ve vesayeti sarsabilecekleri mesajını verdi. Başbakan ve Muhafazakâr Parti lideri Boris Johnson ise son konuşmasında Brexit vurgusuna devam ederek ‘Noel öncesi meseleyi tamamlayacaklarını’ belirtti. İki lider de anketlere göre sonucun çok yakın olabileceğini hatırlattı.


The Independent | AB Baş Müzakerecisi: Brexit anlaşması 2021 sonuna kadar imkansız

Britanya Başbakanı Boris Johnson genel seçim kampanyası boyunca ‘Brexit’i halledeceğiz’ mesajı verirken Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Michel Barnier bunun yakın zaman içinde mümkün olmayacağını söyledi. The Independent’ın ulaştığı bir ses kaydında Barnier, Brexit ticaret müzakerelerinin Johnson’ın belirttiği zaman çizelgesinde tamamlanmasının mümkün olmadığını söyledi. Barnier özel bir toplantı sırasında Britanya’nın 11 ay içinde ticaret anlaşmalarını sürdürüp 2021’de tamamlama planının ‘gerçek dışı’ olduğunu belirtti. Barnier görüşmelerin 2021’in sonuna kadar uzayabileceğini söylerken Johnson’ın seçim kampanyasının en temel vaadini çürütmüş oldu.


New York Times | Genel müfettiş FBI'ı telefon dinleme konusunda "inanılmaz derecede beceriksiz" olmakla suçladı

ABD Adalet Bakanlığı genel müfettişi Michael Horowitz, FBI'ın Rusya soruşturması sırasında siyasi taraf seçtiğine veya bilinçli hata yaptığına dair kanıt bulmadığını açıkladı. Ancak Horowitz, FBI'ın "iğrenç derecede beceriksiz" davrandığını söyledi. ABD Başkanı Donald Trump, FBI'ın Rusya soruşturması sırasında kendini devirmeye çalıştığını iddia etmişti.


The Washington Post | Başarısız olmak için inşa edilmiş

The Washington Post, Sigar'ın Afganistan'la ilgili yaptığı gizli mülakatları yayımlamaya devam ediyor. Mülakatlarda birçok yetkilinin ABD Başkanlarının "Afganistan'da devlet kurma işine girişmeyeceğiz" demesine rağmen bunun aksinin yapıldığını söylediği aktarıldı. Yetkililer, "ülkenin yapısının buna uygun olmamasına rağmen" ABD'nin Afganistan'da merkezi bir hükümet ve serbest piyasa ekonomisi kurmaya çalıştığını, bunun sonucunda da yozlaşmış bir hükümete milyarlar vermek durumunda kaldığını ifade etti.


Moscow Times | Putin'i defetmek isteyen şamanın yaşadığı şehri terk etmesi yasaklandı

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Kremlin'den 'defetmek' için Moskova'ya yürüyen şamanın kendisine açılan soruşturma boyunca Sibirya'da yaşadığı kentten ayrılması yasaklandı. Aleksandır Gabişev isimli şaman, Mart ayında "şeytan" diye nitelendirdiği Putin'i görevden almasıyla sonlanacağını söylediği 8 bin kilometrelik bir yürüyüş başlatmasının ardından Rusya ve dünya basınında kendisine yer bulmuştu. Ancak Gabişev'in yolculuğu doğu Sibirya'da açıklanmayan suçlamalardan gözaltına alınmasıyla erken son bulmuştu. Gabişev, pazar günü Moskova'ya yeni bir yürüyüş başlatacağını duyurdu, ancak bu yolculuk da polisin şamanı tekrar gözaltına alıp yaşadığı şehir Yakutsk'a götürmesiyle son buldu. Gabişev'in avukatı Olga Timofeyeva, soruşturma boyunca Gabişev'in Yakutsk'tan ayrılmasının yasaklandığını bildirdi.


Le Monde | Fransa’da hükümet, emeklilik reformunda birkaç imtiyaz verdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un halkın tepkisini çeken emeklilik reformu Başbakan Edouard Philippe tarafından sunuldu. Günlerdir süren grev karşısında Macron yönetimi bazı geri adımlar attı. Paketin bakanlara 22 Ocak'ta sunulacağını ve parlamentoda şubat sonunda tartışılmaya başlanacağını belirten Fransa Başbakanı, "Bu reformun adil olduğuna inanıyorum ve tamama erdirmeye kesinlikle kararlıyım" vurgusu yaptı. İmtiyazlara rağmen ülke çapında grevin devam etmesi bekleniyor.


Al Arabiya | ABD, İranlı havayolu şirketini yaptırımlarla vurdu

ABD Hazine Bakanlığı, İran'dan Yemen'e silah lojistiği sağladıkları gerekçesiyle İranlı bazı hava yolu firması yetkililerine ve kargo şirketine yaptırım getirdiğini açıkladı. Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada, Shanghai merkezli ESAIL Kargo şirketi ile İran Mahan Havayolları'nın Hong Kong merkezli 3 satış sorumlusunun İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücü adına Yemen'e silah soktuğu belirtildi. ABD’nin İran Özel Temsilcisi Brian Cook, geçen ay Al Arabiya’ya yaptığı açıklamada yaptırıların İran’ın petrol sektörünü tamamen çökerteceğini söylemişti.