Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Boris Johnson'dan hâlâ özür bekliyorum"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

15 Temmuz 2019 09:24

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

ABD'nin gündeminde Başkan Donald Trump'ın dört azınlık Kongre üyesine "Ülkenize dönün" demesi var. Al Arabiya ve Alman gazetesi FAZ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamaları haberleştirdi. Moskova'da bir protestoda muhalif siyasetçiler gözaltına alındı. Britanya’nın Muhafazakâr Parti lideri adayı Boris Johnson’ın geçmişte bir gazetecinin dövülmesi için planlar yaptığına dair ses kayıtları bulunmasının ardından The Guardian'a konuşan gazeteci, "Hâlâ özür bekliyorum" dedi.

15 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Boris Johnson’ın dövdürme planları yaptığı gazeteci: Hâlâ özür bekliyorum

Britanya’nın Muhafazakâr Parti lideri adayı Boris Johnson’ın geçmişte bir gazetecinin dövülmesi için planlar yaptığına dair ses kayıtları bulunmasının ardından gazeteci, Johnson’dan özür beklediğini söyledi. 30 yıl önce yaşanan olayda dövülmesi planlanan The News of World muhabiri Stuart Coller, Johnson’ın başbakan olmaya uygun olmadığını söyledi. Johnson yıllar sonra ses kayıtlarını ‘şaka’ olarak savunmuştu.


The Times | Johnson başbakan olursa ilk olarak Trump’la anlaşacak

Muhafazakâr Parti liderliği ve başbakanlık yarışında önde olan Boris Johnson, başbakan olursa ilk olarak ABD’ye ziyaret gerçekleştirecek. Johnson’ın ABD Başkanı Donald Trump’la görüşüp Brexit sonrası ticaret anlaşması yapacağı söyleniyor. Johnson’ın ekibinden biri, “Her şeyin anahtarı ABD, eğer onlarla bir ticaret anlaşması yaparsak, piyasaya etkisi hızlı olur. Diğerleri de iş yapmak istediğimizi anlar” dedi. Britanya’nın ABD Büyükelçisi’nin Trump hakkında notlarının sızması ve istifasıyla ABD-Britanya arasında ilişkiler gerilmişti.

New York Times | Trump'tan yangını körükleyen iğneleme: Geri dönün

ABD Başkanı Donald Trump, dört Kongre üyesine "İnsanlara ABD'yi nasıl yöneteceğini anlatacağınıza ülkeniz dönüp oranın sorunlarını çözün" dedi. NYT'nin aktardığına göre Trump'ın hedef aldığı dört azınlık Kongre üyesinden sadece biri ABD dışında bir ülkede doğmuş. Trump'ın açıklaması çoğunlukla "ırkçılık" olarak algılandı. 


The Washington Post | Trump dört azınlık kadının "geri dönmesi" gerektiğini söyledi

Washington Post da Trump'ın tepki çeken paylaşımlarını manşetine taşıdı. Trump'ın Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'yi eleştiren yasa yapıcılara karşı attığı 'Tweet'e birçok kişi tepki gösterdi. Pelosi, kendini eleştiren vekilleri savunarak Trump'ın tweetlerinin "kadın düşmanı" olduğunu ve "ABD'yi bölmeyi hedeflediğini söyledi. Trump'ın "ülkenize dönün" dediği Kongre üyeleri ise başkanın politikalarıyla mücadele etmeye devam edeceklerine söz verdi. 


Moscow Times | Moskova polisi yerel seçimlerden muhaliflerin de oy pusulasına dahil edilmesi için miting yapan siyasetçileri gözaltına aldı

Rusya'da muhalefet partilerinde yer alan siyasetçiler seçim komisyonunun birçok muhalifi yerel seçimleri için oy pusulasına dahil etmemesini protesto etti. Protestocular "Putin bir hırsızdır" şeklinde sloganlar attı. Moscow Times'ın aktardığına göre protestoya katılan bazı siyasetçiler gözaltına alındı. 


Frankfurter Allgemeine | Faiz oranları ciddi oranda düşecek

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden FAZ, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün, "Enflasyonu düşürmek istiyoruz" dediğini ve faiz oranlarını düşürmeyi plandıklarını belirttiğini aktardı. FAZ, Erdoğan'ın daha önce Merkez Bankası'ndan faiz oranlarını düşürmesini talep ettiğini hatırlattı.


Le Figaro | Hükümet kamu harcamalarını kısmayacak

Büyük bütçe hesapları gelecek sene Fransa’da harcamaların artmaya devam edeceğini gösterdi. Hükümetin ekonomiye yönelik herhangi bir önlem almadığı görüldü. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşen Ulaştırma Bakanı Elisabeth Borne, uçak biletlerinden ‘ekolojik vergi’ alınacağını açıklamış bu vergiyle Fransa’ya 182 milyon euro gelir elde edileceğini söylemişti.


Al Arabiya | Erdoğan, Trump’ın yaptırımları durdurabileceğini söyledi

Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD’nin Türkiye’ye uygulamadığı planladığı S-400 yaptırımlarını Donald Trump’ın durdurabileceğini söyledi. Türkiye’ye Rus yapımı hava savunma sistemi olan S-400’lerin teslimatının başlamasının ardından ABD’nin CAATSA çerçevesinde yaptırım paketini açıklaması bekleniyor. Habertürk muhabiri Erdoğan’ın CAATSA yardımlarını durdurma veya erteleme yetkisinin bulunduğunu hatırlattığını söyledi.