Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Boeing, MAX tipi uçakların güvenli olmasından çok ucuz olmasına özen gösterdi"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Mayıs 2019 09:46

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya'da 'Brexit anlaşması' tartışması tekrar başladı. İşçi Partisi, May'in sunacağı anlaşmayı ikinci bir Brexit referandumu yapılmadığı sürece desteklemeyeceğini açıkladı. Gazze ile İsrail arasında 2014'ten bu yana meydana gelen en büyük muharebe yaşandı. New York Times bu çatışmaları manşetine taşıdı. The Washington Post ise eski Boeing çalışanları ile konuştu. Eski çalışanlar yaptığı kazalarla gündeme gelen uçaklarla ilgili olarak, "Güvenlikten çok ucuz olmasına önem verildi dedi. Almanya'da SPD'li bir yönetici "yeni bir sol koalisyonu" gündeme getirdi. Bir Aeroflot uçağına havada yıldırım isabet etti, alev alan uçan Moskova'ya acil iniş yaptı. Kazada 41 kişi hayatını kaybetti.

6 Mayıs 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...


The Guardian | İşçi Partililer, ikinci referandum olmadan yapılacak Brexit anlaşmasını desteklemeyecek

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, ikinci referandum sözü vermeden, partisinden vekillerin Brexit anlaşması konusunda desteğini alamayacak. Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, İşçi Partililerin üçte ikisinin referandumsuz Brexit’i kabul etmeyecek. Başbakan Theresa May, gelecek seçime kadar geçerli olacak bir Gümrük Birliği ve işçi hakları teklifi üzerinde çalışıyor. Fakat bu teklife rağmen, referandumsuz Brexit’in kabul edilmesi düşük bir ihtimal olarak görülüyor.


The Independent | İşçi Parti’nin tepkisi, May’in anlaşma hayallerini suya düşürdü

Independent'ın haberine göre Theresa May’in Brexit’i kurtarmak için yapmak istediği anlaşma, İşçi Parti’nin karşı çıkmasıyla sekteye uğradı. Bakan John McDonnel, May’in işini kurtarmak için bütün şansları denediğini söyledi.


New York Times | 2014 savaşından bu yana İsrail ve Gazze arasındaki en kötü muharebe

NYT hafta sonu meydana gelen İsrail- Filistin çatışmasının 2014'teki savaştan bu yana en kanlı çatışma olduğunu yazdı. Times'ın haberine göre "Filistin'den atılan füzeler dört sivilin ölümüne sebep oldu ve bunun ardından İsrail Gazze'deki militanları hedef almaya başladı". İsrail ordusu Filistin'in yüzlerce füze ateşlediğini ve misilleme yapıldığını açıkladı. Muharebede bir grubu sivil 22 Filistinli hayatını kaybetti. Birçok İsrailli füzelerden korunmak için yeraltı sığınaklarına sığındı. 


The Washington Post | Boeing 737 MAX'lerin "güvenli olduğu varsayılıyordu"

WP'ye konuşan eski Boeing yetkililerine göre yönetim kurulu Boeing uçaklarını yaparken "uçağın rakiplerle mücadele etmek için nasıl hızlı ve ucuz yapılabileceğini" tartıştı and uçağın güvenliğiyle ilgili detaylı sorular sorulmadı. Eski bir çalışan, "Uçakların güvenli olduğu varsayılıyordu" dedi. Endonezya ve Etiyopya'da iki Boeing MAX 8 uçağı çakılıp yüzlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Kara kutu ve uzmanlara göre kazalara uçağın içindeki bir sistem sebep oldu.


Moscow Times | Alev almış bir şekilde iniş yapan Rus Aeroflot uçağında 41 kişinin hayatını kaybettiği doğrulandı

Moskova'nın Sheremetyevo havalimanına uçakta çıkan yangın sebebiyle acil iniş yapan Aeroflot'a ait bir yıllık Sukhoi Superjet'te 41 kişi hayatını kaybetti. Kazayı inceleyen Rus komite uçakta 78 kişi olduğunu açıkladı. Rus devlet ajansı TASS'ın aktardığına göre uçağa havadayken yıldırım isabet etti. Uçaktaki 6 yolcu hastaneye kaldırıldı.


Die Welt | Sosyalizm tartışması kırmızı-kırmızı-yeşil rüyalar yaratır

SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) yönetiminde yer alan Kevin Kühnert, partisinin yeni bir sol koalisyonu vizyonundan bahsetti. Kühnert bu "vizyonda" Sol Parti (Die Linke), Yeşil Parti (Grüne) ve SPD'nin koalisyon kurmasının hedeflenebileceğini belirtti. Die Welt'e konuşan ve bu koalisyondan daha önce bahseden SPD'li Federal Meclis üyesi Sönke Rix, "Güçlü ve etkili bir sosyal devlet hakkında tartışma, sol kampın insanları kazanması için bir fırsattır dedi.