Dünya

Dünya basınında bugün | BM: Her hafta bir iklim krizi felaketi yaşanıyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

08 Temmuz 2019 09:18

T24 Dış haberler

İran’ın dün basın açıklamasıyla nükleer anlaşma dahilindeki zenginleştirilmiş uranyum limitini aştığını duyurması Fransa ve ABD basınında yer bulurken Al Arabiya da Britanya ve İran arasındaki tanker krizini manşetine taşıdı. İngiliz gazete The Guardian ise bugün ilk sayfasına Birleşmiş Milletler’in iklim krizine dikkati çektiği açıklamalarına yer verdi. Washington Post ise milyarder Epstein'a yöneltilen yeni suçlamalara dikkati çekti.

8 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | BM: Her hafta bir iklim krizi felaketi yaşanıyor

Birleşmiş Milletler, dünya kamuoyunda yeteri kadar ses bulamasa da her hafta bir yerde iklim krizine bağlı felaket gerçekleştiğini söyledi. Dünya basınında manşetlerde yer bulan büyük kasırgalar ve tsunamiler dışında çok sayıda küçük etkili olayın da yaşandığına dikkati çeken BM temsilcisi, “Bu gelecek sorunu değil, bu şimdi’nin sorunu” dedi.


The Herald | Bilgisayarlar hastalığı tespit edecek, bekleme süresini kısaltacak

İskoçya’da ‘e-sağlık’ açılımı kapsamında bilgisayarların eldeki patoloji örnekleriyle hastanın muayenesini yaparak, bekleme süresini hızlandırması bekleniyor. Sağlık Bakanlığı, teknoloji ve yapay zekanın sağlık alanında buluşlar yapmakta kullanılmasını amaçlıyor.

New York Times | İran zenginleştirme sınırını aşma planını açıkladı

İran pazar günü 2015 anlaşması tarafından belirlenen uranyum zenginleştirme limitini "saatler içinde aşacağını" açıkladı. New York Times, İran'ın anlaşmayı ihlal eden adımlardan isterse kolayca geri adım atabileceğini ifade etti. 


The Washington Post | Jeffrey Epstein reşit olmayanlara karşı cinsel suç işlediği suçlamasıyla New York'ta gözaltına alındı

Birçok siyasetçiyle bağlantısı olduğu bilinen milyarder Jeffrey Epstein'ın çocuklara yönelik cinsel suç işlediği gerekçesiyle tekrar gözaltına alındığı bildirildi. Epstein, düzinelerce reşit olmayan kıza tacizde bulunduğu iddialarından sebep bir yıl cezaevinde kalmıştı.


Moscow Times | Rusya memleketinde hakkında idam cezası olan Togoluyu sınır dışı edecek

Moskova merkezli aktivistlerin aktardığına göre eski bir Togolu askerin Rusya'ya sığınma başvurusu reddedildi. Bozobeidu Batoma isimli 42 yaşındaki eski komando ülkesinde muhalefet yardım ettiği gerekçesiyle idam cezasına çarptırılmıştı.


Le Figaro | Nükleer: İran, anlaşmayı kurtarmak için Avrupa’yı uyarıyor

Tahran, 2015 nükleer anlaşmasında taahhüt ettiği oranı aşarak zenginleştirilmiş uranyum kapasitesini artırmaya başladı. ABD’nin ekonomik yaptırımlarına karşı anlaşmanın tarafı olan Avrupalı ülkeler tarafından korunmadığını söyleyen İran, git gide anlaşmadan uzaklaşıyor.


Al Arabiya | Savunma Bakanı: Britanya’nın İran tankerini alıkoyması yanıtsız kalmayacak

Geçen hafta Britanya’nın İran’a ait bir tankere ‘Suriye’ye yakıt götürme’ şüpheleriyle el koymasının ardından İran’dan tepkiler devam ediyor. İran Savunma Bakanı Amir Hatami, Britanya’nın yaptığını ‘korsanlık’ olarak tanımlayarak yanıtsız kalmayacağını söyledi. İran Devrim Muhafızları da tankere el konulmasının ardından kendilerinin de bir İngiliz gemisini alıkoyacaklarını söylemişti.