Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | "Biden, Putin’le alay ediyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

22 Şubat 2023 10:13

T24 Dış Haberler

Britanya’da çalışma koşulları ve maaş sorunları nedeniyle grev planlayan hemşireler ve hükümet arasında beklenen grev öncesi bir görüşme gerçekleşecek. ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın başlattığı savaşın birinci yılında Kiev’e yaptığı sürpriz ziyarette, ülkesinin Ukrayna’ya, “sarsılmaz desteğini” yeniden vurguladı. CNN, Rusya'nın ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'yı ziyaret ettiği sırada başarısız bir nükleer füze testi yaptığını iddia etti. 

21 Şubat 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Hemşireler, maaş görüşmeleri için grev kararını durdurdu

Britanya’da çalışma koşulları ve maaş sorunları nedeniyle grev planlayan hemşireler ve hükümet arasında beklenen grev öncesi bir görüşme gerçekleşecek. Taraflar arasında anlaşma olması durumunda acil servis hemşirelerinin de dahil olduğu 48 saat sürecek grev planı gerçekleşmeyecek. Britanya’da sağlık çalışanları, aralıktan bu yana maaşlarında düzeltme talebiyle grevler düzenliyor.


The Independent | Biden, Putin’le alay ediyor

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın başlattığı savaşın birinci yılında Kiev’e yaptığı sürpriz ziyarette, ülkesinin Ukrayna’ya, “sarsılmaz desteğini” yeniden vurguladı. Biden, daha sonra Polonya’ya geçerek yaptığı konuşmada da, “Rusya için asla bir zafer olmayacağını” söyledi. Biden, bir yıl önce dünyanın Ukrayna’nın düşeceğinden korktuğunu ancak bunun gerçekleşmediğini vurgulayarak, “Putin fena halde yanıldı” dedi.


New York Times | Kuşatılmış Kiev'e giderken Biden için uzun ve riskli gece

New York Times, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gizli bir şekilde, dışarıdan içeriyi göstermeyecek camlara sahip bir trenle gittiğini belirtti. Gazete, gizli görevde Biden ve danışmanlarına silahlı gizli servis ajanlarının eşlik ettiğini kaydetti. New York Times, gizli ziyaretin Washington'ın Ukrayna'ya desteği konusunda Moskova'ya güçlü bir mesaj verdiğini bildirdi.


Moscow Times | CNN: Rusya, Biden'ın Ukrayna ziyareti sırasında nükleer kapasiteli füze denedi

CNN, Rusya'nın ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna'yı ziyaret ettiği sırada başarısız bir nükleer füze testi yaptığını iddia etti. 

ABD merkezli televizyon kanalına konuşan iki ABD'li yetkili, eğer nükleer test başarılı olsaydı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, "ulusa sesleniş" konuşmasında füzeyle "övüneceğini" belirtti.

Putin'in, test başarısız olunca ABD ile olan nükleer silah sınırlandırma anlaşmasından çıktığını ve güçlerine yeni bir silahlanma yarışına hazırlanma emri verdiğini duyurma kararı aldığı kaydedildi. 

Yetkililerden biri, Rusya'nın Sarman kıtalararası balistik füzesini test edeceğini Washington'a önceden bildirdiğini ifade etti.

Yetkililer, pazar gecesi de Biden'ın saatler sonra Kiev'de olacağını Rusya'ya bildirdiği aktarıldı. 

CNN'in haberine göre ABD, füze testini, "olağandışı bir durum veya gerilimi tırmandırma" olarak görmedi.

Rusya'nın son başarılı Sarmat füzesi denemesi, nisanın ilk haftasında yapılmıştı.


Le Monde | Joe Biden, Kiev’de: Demokrasi kazanır

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasının birinci yılına dört gün kala Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulunan ABD Başkanı Joe Biden, Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'e, Washington'un sonuna kadar yanında olduğu mesajını verdi.

ABD Başkanı, ziyareti sırasında Ukrayna'ya 500 milyon dolar değerinde daha silah ve cephane yardımı da vadetti. Biden da yaptığı açıklamada, "Kiev'e yaptığım ziyaret ile Ukrayna'nın demokrasisine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ediyoruz" dedi.


Al Jazeera | BM’den İsrail’e tartışmalı yargı reformuna ilişkin çağrı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, İsrail parlamentosunda (Knesset) görüşülen bir dizi yasal değişiklik önerisinin birlikte ele alındığında, hukukun üstünlüğünü savunmak için yargının etkinliğine, insan hakları ve yargı bağımsızlığına ciddi tehdit oluşturduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, Türk'ün, İsrail parlamentosunda görüşülen yasal değişikliklerle ilgili endişelerine yer verildi.

Önerilerin mevcut haliyle, Yüksek Mahkeme'nin, mevzuatı yargı denetimine tabi tutma yetkisini sınırlayacağı ve üst mahkemenin mevzuatı iptal etmesi için hâkimlerin üstün çoğunluğunu, hatta oy birliğini gerektireceği belirten Türk, "Öneriler ayrıca, parlamentonun, Yüksek Mahkeme'nin iptal ettiği herhangi bir yasayı az çoğunlukla eski haline getirmesine ve yasaların gözden geçirilebileceği temelleri sınırlamasına izin vereceklerdir" dedi.