Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Avrupa'da yeni aşırı sağ endişesi

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Ağustos 2022 09:35

T24 Dış Haberler

ABD, pazartesi günü FBI'ın eski ABD başkanı Donald Trump'ın evine yaptığı baskını konuşuyor. Wall Street Journal'a konuşan kaynaklara göre evden 10 kutu çıkarıldı. ABD'nin Albuquerque kentinde Müslümanları hedef alan saldırılar şehrin Müslüman nüfusunu korkutmuş, bazıları şehri terk etmişti. Salı günü polis, cinayetlerle bağlantılı olarak 51 yaşındaki Müslüman Muhammed Syed'i gözaltına aldı. Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna toprağı Kırım'da bulunan bir askeri havacılık üssünde patlamalar meydana geldi. İtalya'da Başbakan Mario Draghi’nin istifasıyla tetiklenen erken seçimlerde sağ ve aşırı sağın koalisyonunun zafer elde edebileceği belirtiliyor.

10 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Johnson: Yeni başbakan kesinlikle yaşam pahalılığı sorununu çözecek

Britanya’da görevi bırakmaya hazırlanan Başbakan Boris Johnson, halefinin ülkenin içinde bulunduğu yaşam pahalılığı krizine çözüm bulacağına güvendiğini söyledi. Britanya’da ocak ayından itibaren yıllık enerji faturalarının 4 bin 200 Pound’a ulaşması bekleniyor. Johnson giderek artan gaz ve elektrik faturalarına ilişkin bir adım atmazken, kendisinden sonra gelecek ismin bu durumu çözeceğinden emin olduğunu söyledi.


The Independent | Trump, evine yapılan FBI baskınına tepki gösteriyor

ABD’de Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkan Donald Trump’ın Florida’da Mar-a-Lago Club’da bulunan evini bastı. FBI’ın kendisini önceden bilgilendirmediğini söyleyen Trump, baskınla ilgili "Bu, çaresizce 2024'te aday olmamamı isteyen radikal solcu Demokratlar tarafından yapılmış bir saldırıdır" ifadelerini kullandı. Trump’ın başkanlığı sona erdikten sonra özel Beyaz Saray belgelerini evine götürdüğü gerekçesiyle gerçekleştirildiği belirtilen baskına Trump destekçileri de tepki gösterdi. Trump destekçileri, Mar-a Lago çevresinde protesto düzenledi.


New York Times | Müslüman ölümleriyle bağlantılı olarak bir şüpheli gözaltına alındı

ABD'nin Albuquerque kentinde Müslümanları hedef alan saldırılar şehrin Müslüman nüfusunu korkutmuş, bazıları şehri terk etmişti. Salı günü polis, cinayetlerle bağlantılı olarak 51 yaşındaki Müslüman Muhammed Syed'i gözaltına aldı. Polis, Syed'e iki cinayet suçlaması yöneltildiğini; diğer iki cinayette de şüpheli olduğunu belirtti. New York Times'ın aktardığına göre Syed'in kızının Şii biriyle evlenmesinden sonra cinayetleri işlediğine inanılıyor.


Wall Street Journal | Trump aramasında konu gizli dosyalar

Wall Street Journal'a konuşan kaynaklar, FBI'ın Trump'ın Florida'daki kulübünde Ulusal Arşiv'in geçen aylarda teslim aldıklarına rağmen daha fazla gizli dosya bulunduğuna inandığını; federal ajanların bu sebeple evine baskın yaptığını belirtti. Bir başka kaynak, FBI'ın aramadan sonra Trump'ın evinden 10 kutu götürdüğünü bildirdi.


Moscow Times | Yetkililer: Kırım'daki Rus hava üssü yakınlarındaki patlamada bir kişi öldü, yaralılar var

Rusya'nın ilhak ettiği Ukrayna toprağı Kırım'da bulunan bir askeri havacılık üssünde patlamalar meydana geldi. 

Yapılan açıklamalarda salı günkü patlamalarda bir kişi hayatını kaybederken yaralılar da olduğu bildirildi.

Görgü tanıklarının çektiği videolarda Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun Saki Hava üssünden dumanların yükseldiği görülüyor. Reuters'a konuşan görgü tanıklarına göre farklı şiddetlerde 13 patlama duyuldu. 

Yerel yetkililer patlama meydana geldiğini doğrularken hala gerekçeyi belirlemeye çalıştıklarını belirtti. 

Yetkililer ilk başta patlamada can kaybı yaşanmadığını belirtse de daha sonra Moskova'nın Kırım'a atadığı yöneticinin yardımcısı Sergey Aksyonov patlamalar nedeniyle bir kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kırım sağlık yetkilileri, olayda biri çocuk 5 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Hava üssü, cepheye 200 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu durum, üssün Kiev tarafından uzun menzilli bir füzeyle vurulmuş olabileceği şeklinde söylentilere sebep oldu. New York Times'a konuşan ismi paylaşılmayan bir Ukraynalı askeri kaynak, saldırının arkasında Kiev'in olduğunu doğruladı. 

Kaynak, bu üsten kalkan uçakların sıklıkla güneydeki Ukrayna güçlerini vurduğunu; Saki'ye yaptıkları saldırıda Ukrayna yapımı bir 'cihaz' kullandıklarını ifade etti.

Rus haber ajansı TASS'a konuşan Rusya Savunma Bakanlığı yetkilisi ise patlamaların havacılık cephaneliğindeki birkaç bombanın tetiklenmesi sonucunda meydana geldiğini aktardı.


Le Monde | İtalya’da aşırı sağın zaferi tehdidi

İtalya'da Başbakan Mario Draghi’nin istifasıyla tetiklenen erken seçimlerde sağ ve aşırı sağın koalisyonunun zafer elde edebileceği belirtiliyor. Anketler, sağ koalisyonun yüzde 45 oranında destek aldığını gösteriyor. Koalisyonun öne çıkan ismi İtalya’nın Kardeşler Partisi lideri Giorgia Meloni olarak belirtildi. Merkez solda oy oranı en yüksek parti konumundaki Demokratik Parti'nin (PD) lideri Enrico Letta'nın merkez sağ karşısına güçlü bir merkez sol ittifak ile çıkma planı ise çöktü.


Al Jazeera | Türkiye, Doğu Akdeniz’de doğalgaz keşfini sürdürüyor

Doğu Akdeniz’de tartışmalı doğalgaz aramalarından neredeyse iki yıl sonra, Abdülhamid Han sondaj gemisi Mersin’den yola çıktı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geminin Yörükler-1 kuyusunda doğalgaz arayacağını söyledi. 7 Ekim’e kadar bölgede olacak gemi için NAVTEX yayımlandı. Al Jazeera haberinde, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın neden olduğu küresel enerji krizinin Doğu Akdeniz’i daha kritik bir nokta hâline getirebileceği belirtildi.