Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD, OPEC'e karşılık vermeye hazırlanıyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

07 Ekim 2022 09:32

T24 Dış Haberler

Britanya’da doğal gaz tedarikinin düşük kalması durumunda yaşanabilecek elektrik kesintilerinin dezavantajlı grupların yaşamını tehlikeye atabileceği belirtildi. ABD Başkanı Joe Biden, sırf esrar bulundurduğu için hüküm giyen binlerce kişiye af çıkardı. Kremlin'in Ukrayna'da işgal ettiği bölgelere atadığı üst düzey yetkililerden biri, Rus ordusunun işgal ettiği ülkenin kuzey doğusunda yaşadığı kayıplar nedeniyle Moskova'yı sert biçimde eleştirdi. ABD yönetimi, İran'daki protestolarda göstericilere yönelik şiddet uygulandığı gerekçesiyle, İran İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi ile İran İletişim Bakanı Eisa Zarepour'un da aralarında bulunduğu 7 üst düzey yetkiliye yaptırım uygulanacağını duyurdu. ABD, üretim kesintisinin ardından OPEC'e karşılık vermeye hazırlanıyor.

7 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Yardım kuruluşları uyardı: Elektrik kesintileri insanların yaşamını riske atabilir

Britanya’da doğal gaz tedarikinin düşük kalması durumunda yaşanabilecek elektrik kesintilerinin dezavantajlı grupların yaşamını tehlikeye atabileceği belirtildi. Yardım kuruluşları, makinalara bağlı hayatta kalan kişilerin elektriğe kesintisiz bir şekilde ihtiyacı olduğunu vurguladı. İngiliz elektrik şirketi National Grid, hanelerde bu kış üç saate varan elektrik kesintileri olabileceği yönünde bir uyarıda bulunmuştu.


The Independent | Tayland’da kreşe saldırı: Çok sayıda çocuk öldürüldü

Tayland’ın kuzeyinde bir kreşte meydana gelen bir silahlı ve bıçaklı saldırıda aralarında 22’si çocuk neredeyse 40 kişi yaşamını yitirdi. Saldırıyı geçen yıl teşkilattan kovulan eski bir polis memurunun gerçekleştirdiği öğrenildi. Yetkililer saldırganın olay sırasında eşi ve çocuğunu da öldürdüğünü, daha sonra intihar ettiğini bildirdi. Tayland’da yaşanan saldırı sonrası yas ilan edildi.


New York Times | Başkan, esrar sebebiyle federal af çıkardı

ABD Başkanı Joe Biden, sırf esrar bulundurduğu için hüküm giyen binlerce kişiye af çıkardı. 

ABD hızla kasım ayındaki ara seçim sürecine doğru ilerlerken Biden, hiç kimsenin sadece esrar taşıdığı için hapiste olmaması gerektiğini savundu. Birçok kampanyacı, bu kararın ülke genelinde keyfi esrar kullanımının yolunu açabileceğini düşünüyor. 

Perşembe günü yaptığı açıklamada Biden, "İnsanları esrar bulundurdukları için hapse göndermek birçok hayatı baş aşağı etti. İnsanlar birçok eyaletin artık yasaklamadığı bir şey için demir parmaklıklar ardında" dedi. 

Esrar bulundurma nedeniyle oluşan suç sicilleri gerekçesiyle insanların iş, ev ve eğitim fırsatlarından faydalanamadığını belirten Biden, "Beyaz, siyah ve Hispanik vatandaşlar benzer oranda esrar kullansa da azınlık vatandaşları orantısız şekilde esrar bulundurmaktan yargılandı ve hapse atıldı" diye konuştu.

Biden, "Bu yanlıştan dönmenin zamanı geldi" dedi.

Biden'ın affı sadece "sırf esrar bulundurmaktan" suçlu bulunanları kapsayacak. Uyuşturucu ticareti yapanlar veya satanlar aftan faydalanamayacak. 

The Hill'in aktardığına göre yönetim yetkilileri, aftan 6 bin 500 kadar kişinin faydalanabileceğini söyledi.

ABD'de esrar mevcut olarak Kontrollü Maddeler Yasası Kapsamı'nda en yüksek seviye olan 1.Kademe'de bulunuyor. Bu ABD yasalarına göre esrarın eroin ve LSD ile aynı tehlikede bir uyuşturucu olarak görüldüğü anlamına geliyor. Biden, bu konunun da gözden geçirilmesi için Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulundu.


Wall Street Journal | ABD, üretim kesintisinin ardından OPEC'e yanıt hazırlıyor

Wall Street Journal, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun fiyatları yükseltmek için 2 yıldan uzun süredir ilk kez Rusya ve Suudi Arabistan liderliğinde petrol üretimini kesme kararına Washington'ın karşılık vermeye hazırlandığını yazdı. Habere göre ABD, 'kartel'in petrol piyasasındaki hakimiyetini kırmanın yollarını arayacak.

ABD Kongresi'ndeki Demokratlar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için tasarı sundu.


Moscow Times | Kremlin'in Ukrayna'ya atadığı yetkili, kayıplar nedeniyle Rus ordu liderlerini sert eleştirdi

Kremlin'in Ukrayna'da işgal ettiği bölgelere atadığı üst düzey yetkililerden biri, Rus ordusunun işgal ettiği ülkenin kuzey doğusunda yaşadığı kayıplar nedeniyle Moskova'yı sert biçimde eleştirdi. 

Herson'da Moskova'nın kurduğu yerel yönetimin geçici valisi Kiril Stremusov, perşembe günü Telegram kanalı üzerinden yayınladığı videoda, "Birçok kişi işlerin bu noktaya gelmesinin önünü açan Savunma Bakanı'nın gerçek bir rütbe sahibi gibi kendisini vurması gerektiğini düşünüyor" dedi.

Kiril eleştirilerini sadece Rusya Savunma Bakanlığı'na değil, Rusya'nın "yeteneksiz" diye nitelendirdiği komutanlarına da yöneltti. 

Stremusov, Rusya'nın ordu liderlerini eleştiren Çeçen lider Ramazan Kadirov ve savaşı destekleyen gazetecilere de övgülerde bulundu. 

Öte yandan Kremlin tarafından atanan lider, Rusya'nın Ukrayna'da yaşadığı kayıpların "tekrar toplanma" nedeniyle olduğunu ve Ukrayna güçlerinin Herson şehrine ulaşamayacağını iddia etti. 

Ukrayna ordusu, karşı saldırısında Rus güçlerini işgal altındaki topraklardan itmeye devam ediyor. Geçen hafta sonu stratejik öneme sahip Lyman kentini geri alan Ukrayna, bu hafta da Herson bölgesinde bazı yerleşim bölgelerini kurtardığını açıkladı. 


Liberation | Annie Ernaux, Nobel Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu

Fransız yazar Annie Ernaux, 2022 Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi oldu. Komite tarafından yapılan açıklamada, “Ernaux’ya Nobel Edebiyat Ödülü, kişisel hafızanın kökleri, kolektif baskılanması ve yabancılaşması konusunda gösterdiği cesaret ve klinik duyarlılık konusundaki çalışmaları sebebiyle layık  görüldü” denildi. Ernaux'nun Türkçe diline çevrilmiş Yalın Tutku, Babamın Yeri, Boş Dolaplar ve Seneler isimli kitapları bulunuyor.


Al Jazeera | Protestoların sürdüğü İran’a ABD’den yeni yaptırımlar

ABD yönetimi, İran'daki protestolarda göstericilere yönelik şiddet uygulandığı gerekçesiyle, İran İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi ile İran İletişim Bakanı Eisa Zarepour'un da aralarında bulunduğu 7 üst düzey yetkiliye yaptırım uygulanacağını duyurdu. ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, uygunsuz başörtü taktığı iddiasıyla gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardından İran’da internetin kesilmesinden ve barışçıl protestolara yönelik şiddetten sorumlu yetkililerin yaptırım listesine eklendiği bildirildi.