Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını ciddi oranda azaltma konusunda anlaştı. Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Partygate skandalı sonrası daha sağı yüzüstü bırakan adımlarının kendi partisi içinde tepkilere neden olduğu belirtildi. Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinin lideri, 'bölgenin Rusya'ya katılması için' 17 Temmuz'da yapılması planlanan referandumu iptal etti. Kolombiya'nın Trump'ı olarak tanınan Rodolfo Hernandez, ülkesindeki seçimlerde ikinci tura kalmayı başardı.
Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Partygate skandalı sonrası daha sağı yüzüstü bırakan adımlarının kendi partisi içinde tepkilere neden olduğu belirtildi. The Guardian'a konuşan bazı Muhafazakar Partili milletvekilleri, Johnson'dan desteği çeken 54 mektup sınırına ulaşmakta yakın olduklarını söyledi. Partililer arasına Johnson'ın Muhafazakar Parti kimliğine ciddi zarar verdiği görüşü yaygınlaştı.
Yapılan bir araştırma Britanya'da yalnızca bir karakolun 999'a yapılan aramaların yüzde 90'ını 10 saniyede açma hedefine ulaşabildiğini gösterdi . Kasım 2021 ve Nisan 2022 verilerine göre 999 aramalarının yalnızca yüzde 71'i 10 saniye içinde açıldı. İçişleri Bakanı Priti Patel, "Halk yerel polis gücünün aradığı zaman telefonun ucunda olacağını bilmeli" dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'dan ithal edilen petrol miktarını ciddi oranda azaltma konusunda anlaştı.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Bu anlaşma Rusya'dan AB'ye petrol ithalatını yıl sonuna kadar yaklaşık yüzde 90 azaltacak." ifadesini kullandı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel de yine sosyal medyadan yaptığı açıklamada, miktar konusunda farklı bir oran vererek Rusya'dan petrol ithalatının üçte iki azalacağını belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki savaşının maliyetinin büyük bölümünü enerji ithalatı sayesinde karşılıyordu. New York Times'ın aktardığına göre sadece AB ülkeleri bile Rusya'ya petrol için ayda 23 milyar dolar ödeme yapıyordu.
Financial Times | Kolombiya seçimleri: Popülist, devlet başkanlığı için mücadele ediyor
'Kolombiya'nın Trump'ı olarak tanınan popülist iş insanı Rodolfo Hernandez, oylarını seçime giden son günlerde artırarak devlet başkanlığı seçimlerinde ikinci tura kalmayı başardı. 77 yaşındaki milyoner, ikinci turda eski bir gerilla olan Gustavo Petro ile yarışacak. Financial Times, sağ seçmeninin Hernandez'i kazanmak için en iyi fırsatları olarak gördüğünü belirtti. Hernandez'in solcu adayı geçmesi için, diğer sağ liderlerin açık desteğini alması gerektiği konuşuluyor.
Moscow Times | Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgesi, Rusya'ya katılma referandumunu iptal etti
Gürcistan'ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesinin lideri, 'bölgenin Rusya'ya katılması için' 17 Temmuz'da yapılması planlanan referandumu iptal etti.
Güney Osetya, Moskova'nın bölgeyi bağımsız olarak tanıması ve askeri üsler kurmasının ardından 2008'deki Rusya-Gürcistan savaşının merkezindeydi.
De-facto olarak Moskova'nın etki alanında yer alan ama uluslararası hukuka göre Gürcistan toprağı olan bölgenin 'başkanı' Alan Gagloyev, "Referanduma sunulan konunun yasal sonuçlarının belirsiz olacağını" belirten bir kararname yayımlayarak oylamayı iptal etti.
Kararnamede aynı zamanda Rusya Federasyonu'nu da etkileyen konularda tek taraflı kararlar alınamayacağı belirtildi; Moskova'yla Güney Osetya'nın entegrasyonu üzerine görüşmeler yapılacağı ifade edildi.
13 Mayıs'ta Gagloyev'in selefi Anatoli Bibilov, referandum tarihini 17 Temmuz olarak belirlemiş, ancak sonra seçimleri kaybetmişti.
Gürcistan hükümeti, Güney Osetya'nın böyle bir referandum yapmasının "kabul edilemez" olacağını söylüyordu.
Le Monde | Stade de France: Başarısızlıklar zinciri
Fransa'da savcılık, 28 Mayıs Cumartesi gecesi Real Madrid ve Liverpool arasında oynanan Şampiyonlar Ligi finali öncesi stadın etrafında yaşanan olayların nedeni olduğu ileri sürülen "sahte bilet” iddialarına ilişkin soruşturma başlattı. Soruşturmanın, Liverpool yetkililerinin beyanlarının aksine Fransız otoritelerin 30-40 bin Liverpool taraftarının stada sahte biletlerle girmeye çalıştığına ilişkin iddialarını açıklığa kavuşturması bekleniyor.
Al Jazeera | Doğu Kudüs'te 'Bayrak yürüyüşüne' Filistin yönetiminden tepki: "Kırmızı çizgileri aştı"
İsrail'in Doğu Kudüs'ü işgal ettiği, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın yıl dönümü, İbrani takvimine göre "Kudüs Günü" olarak kutlanıyor. Bu yılki bayrak yürüyüşü, bir süredir yüksek olan gerilimin gölgesinde gerçekleşti. Aşırı sağcı Yahudi grupların, Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde "Bayrak Yürüyüşü" yaparak Müslüman Mahallesi'ne girmesi üzerine gerilim arttı. Filistin yönetimi, "provokasyon" olarak nitelendirdiği yürüyüş için "İsrail ateşle oynuyor" yorumunu yaptı. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye yaşananları "tüm kırmızı çizgileri aşan saldırı" olarak niteledi.