Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD Kongresi, Donald Trump'a karşı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

01 Şubat 2019 09:27

T24 Haber Merkezi
Metin Kaan Kurtuluş & Hakan Aksay & Melis Karaca

Britanya'nın gündeminde Brexit üzerine yapılmaya devam eden araştırmalar ve öldürülen gazeteci Marie Colvin var. ABD gazeteleri ise ilk sayfasına Temsilciler Meclisi'nin Suriye ve Afganistan'dan çekilme konusunda Trump'ın kararına karşı çıkmasını taşıdı.

Almanya gazetesi FAZ, manşetinde ABD'nin INF'den çekilme kararının AB ülkelerini endişelendirdiğine dair bir haberi manşetine taşıdı. Kommersant ise "AİHM'in Rusya bütçesini aştığını belirtti.

1 Şubat 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...


The Guardian | "Sert Brexit" korkusu sebebiyle  her üç firmadan biri yurtdışına taşınmayı planlıyor

Britanya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılacağı tarih olarak belirlenen 29 Mart'a 56 gün kaldı, ancak taraflar hâlâ bir anlaşmaya varmadı. Bu halk içinde "sert Brexit " gerçekleşebilir korkusu yarattı. Sert Brexit Britanya'nın AB'den çıkmakla kalmayıp, ticari anlaşmalardan da ayrılması anlamına geliyor. Bu olasılık Britanya firmalarında endişe yarattı. Institute of Directors'ın araştırmasına göre Britanya'da her 3 firma sahibinden biri, firmasını başka bir ülkeye taşımayı planlıyor.


The Times | Sunday Times gazetecisi Esad tarafından öldürüldü

The Times'ın aktardığına göre ABD mahkemesi 2012'de Suriye'de hayatını kaybeden gazeteci Marie Colvin'in Suriye rejimi tarafından öldürüldüğü ve Colvin'in bilinçli olarak hedef alındığı sonucuna vardı. Hâkim Amy Jackson, Suriye hükümetinin Colvin'in ailesine 300 milyon dolar ödemesine karar verdi. 


New York Times | İki parti de Senato'da Trump'a karşı çıktı

ABD Senatosu, Trump'ın kararına rağmen Suriye ve Afganistan'dan çekilme karşıtı tasarıya 68'e 23 oyla onay verdi. Suriye ve Afganistan'dan çekilme kararını Trump'ın almış olmasına rağmen tasarıyı Cumhuriyetçi Mitch McConnell kaleme aldı ve birçok cumhuriyetçi de yasayı destekledi. McConnell yaptığı konuşmada, "O bölgelerde hâlâ tehditler var" dedi.


The Washington Post | Duvara var mısın, yok musun: Trump ikincisinin olacağını düşünüyor

Washington Post'un haberine göre ABD Başkanı Donald Trump, Kongre'de Meksika sınır güvenliği için bir çözüm bulmak ve başka bir hükümet kapanmasını önlemekle görevlendirilen komitesinin başarılı olmayacağını söyledi. Trump, Oval Ofis'te basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Bence bir anlaşmaya varamayacaklar.  Hepsi, 'Hadi bir anlaşmaya varalım, ama duvar için tek kuruş vermeyeceğiz' diyor" ifadelerini kullandı.


Wall Street Journal | ABD hisse senetleri 30 senedir en iyi ocak ayını geçirdi

WSJ'nin haberine göre bankalar ve küçük şirketler sayesinde ABD hisse senetleri 30 senedir en iyi ocak ayını geçirdi. WSJ'ye göre bu veriler küresel gerginlikler dünya ekonomisini etkilerken, yatırımcıların ABD'yi tercih ettiğini gösteriyor.


Kommersant | AİHM Rusya bütçesinin sınırlarını aştı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), 2006’da bin 500 Gürcistan vatandaşını sınır dışı ettiği gerekçesiyle Rusya’ya 10 milyon euro ceza verdiğini yazan Kommersant gazetesi, bu rakamın ulusal bütçede üç yıl için AHİM ödemelerine ayrılan payı aştığını belirtiyor.


Le Monde | Protesto karşıtı yasa neden tartışma yarattı?

Le Monde’da yer alan habere göre Fransa Ulusal Meclisi, 30 Ocak Çarşamba gecesi yaptığı oylamada protesto karşıtı yasa tasarısını onaylandı. Macron’un partisi Cumhuriyetçi Yürüyüş Hareketi(LRM)’den 14 milletvekili, göstericilerin “topluma tehdit oluşturabilecek” protestolarının yasaklanacağı yasa tasarısına karşı oy vermesi dikkat çekti. İçişleri Bakanı Christophe Castaner, yasa tasarısının yalnızca aşırı grupların protestolarına müdahale amaçlı oluşturulduğuna garanti verdi.


Frankfurter Allgemeine | Amerika, INF sözleşmesinden çıkmak istiyor

FAZ'da yer alan habere göre ABD bugün, INF'den (Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması) çekilmek istediğini açıklayacak. Alman basın ajansına göre, ABD NATO müttefiklerini planlarının bu yönde olduğu konusunda bilgilendirdi. Habere göre bu karar Avrupalıları çok endişelendirdi.


Al Arabiya | Çocuklar ve bebekler Suriye'nin kuzeydoğusundaki kamplarda soğuktan ölüyor

Al Arabiya'da yer alan habere göre Dünya Sağlık Örgütü, Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan kamplarda son 8 haftada 29 çocuğun hayatını kaybettiğini ve bu çocukların çoğunlukla hipotermiden öldüğünü açıkladı.