Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "ABD, Kiev’e Rus silahları sağlamak için çabalıyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

12 Ekim 2022 10:00

T24 Dış Haberler

The New York Times gazetesi, Rusya'nın hava saldırıları nedeniyle Kiev'in yaptığı askeri ekipman desteği çağrısına Batı ülkelerin yanıtını manşete taşırken The Financial Times'ın gündeminde Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) liderinin Rusya lideri Putin'le yaptığı petrol gündemli görüşme yer aldı. The Guardian, hükûmetin enerji şirketlerinin ek vergilendirilmesi konusundaki U dönüşünü manşete taşırken Le Monde gazetesi ülkedeki grevlerle bağlantılı akaryakıt krizini ele aldı. 

12 Ekim 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | ABD, Kiev’e Rus silahları sağlamak için çabalıyor

Rusya’nın haftaya Ukrayna şehirlerine hava saldırıları düzenleyerek başlaması üzerine Kiev, Batı ülkelerine askeri ekipman desteğinin artırılması talebini yineledi. ABD Ukrayna’ya hava savunma sistemleri sunarken Almanya da benzer sistemleri gelecek günlerde göndereceklerini söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Ukrayna’nın Rusya’ya karşı mücadelesine desteğin “gerektiği sürece” süreceğini söyledi.

Öte yandan Ukrayna ordusunun kullanmak için eğitimli olduğu Rusya tarzı silahlara da daha fazla ihtiyacı olduğu biliniyor. Bu silahları bulabilmek için ABD ve diğer müttefik ülkeler dünyanın dört bir yanında Kiev’e sağlamaya niyetli tedarikçi arayışına girdi. Şu ana kadar daha önce Rusya ve Ukrayna arasında denge politikası izleyen Finlandiya, Kiev’e Sovyet tarzı silahlar gönderiyor. ABD, Kamboçya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Meksika, Kolombiya, Peru gibi ülkelere de yöneldi.


The Financial Times | Birleşik Arap Emirlikleri lideri, Putin’le petrol görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Birleşik Arap Emirlikleri lideri Şeyh Muhammed bin Zayed el Nayhan’ı ağırladı. Görüşmenin basına açık bölümünde Rusya ile BAE arasındaki ilişkilerin gelişmeye devam ettiğini anlatan Putin, “Arabuluculuğa yönelik attığınız adımlar için müteşekkiriz. Genel olarak durum hakkında endişeli olduğunuzu ve Ukrayna’daki kriz de dahil olmak üzere tüm krizlerin çözümüne katkıda bulunma arzunuzu biliyorum.” diye konuştu. OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ nezdindeki iş birliğine de değinen Putin, şöyle konuştu:

“Attığımız adımlar ve kararlarımız kimseye karşı değildir. Kimse için sorun yaratmayacağız. Eylemlerimiz, dünya piyasalarındaki enerji tüketicileri, üreticileri ve satıcılarının kendilerini güvende hissetmeleri için dünya enerji piyasalarında istikrar yaratmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle her zaman piyasa ihtiyaçlarına cevap veriyor ve bunu güncel olaylara uygun bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.


The Guardian | Britanya’da enerji şirketleri “ek vergiyle” karşı karşıya

Britanya’da hükûmetin baskılara boyun eğmesi sonucu aniden kazanç artışı yaşayan yenilenebilir enerji şirketlerine ek vergi uygulanması planlanıyor. Downing Sokağı’nın yeni kararı duyurması sonucu yeni bir “U dönüşü” yaşandığı yorumu yapıldı. Britanya Başbakanı Liz Truss, seçim sürecinde büyük gelirler elde eden enerji şirketlerine ek vergi uygulanması yönündeki çağrılara karşı durmuştu.


Le Monde | Fransa’da akaryakıt krizi: Hükümet tonunu yükseltti

Fransa’da petrol şirketleri TotalEnergies ve Esso-ExxonMobil çalışanlarının iş bırakma eylemleriyle toplumsal krize dönüşen grevde hükümet, işi bırakanların bir kısmının göreve dönmesini kapsayan ‘zorla işe başlatma’ prosedürünün devreye sokulması için talimat verdi. 

Fransa’da TotalEnergies’e ait altı rafinerinin üçünde, ülkenin en büyük işçi sendikası CGT’nin geçen ay sonunda, işe alımların durdurulmasını protesto etmek ve maaşlarda yüzde 10 artış talebiyle gittiği greve, ABD’li petrol şirketi Esso-ExxonMobil’in iki rafinerisinin çalışanları da katılmıştı.


Al Jazeera | Petrol üretimini azaltma kararı sonrası Biden, Suudi Arabistan’la ilişkileri “yeniden gözden geçirecek”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararının ardından Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirdiğini söyledi.

 Biden'ın karar dolayısıyla hayal kırıklığı yaşadığını belirten Kirby, "Biden, Suudi Arabistan ile ilişkilerimizin nasıl olması gerektiği konusunda Kongre ile çalışmaya istekli" ifadesini kullandı.

OPEC+ grubunun enerji ve petrol bakanları, Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 Ekim'de düzenlenen toplantıda, günlük petrol üretimini kasımdan itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.