Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "ABD hazinesi beklenenden hızlı tükeniyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

11 Temmuz 2019 09:45

T24 Dış haberler | Metin Kaan Kurtuluş & Melis Karaca

Britanya'nın gündeminde Trump'a "beceriksiz" dediği raporların basına sızmasının ardından istifa eden Washington büyükelçisi Kim Darroch var. New York Times da Darroch'un istifasının ardından başka diplomatlarla olay hakkında konuştu. Washington Post, ABD hazinesindeki paranın beklenenden daha hızlı tükendiğini ifade etti ve Beyaz Saray'ın Kongre'ye baskı yaptığını aktardı. İran, Britanya'ya ait bir tankeri misilleme olarak alıkoymaya çalıştı. 

11 Temmuz 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle..

The Guardian | Tory'lerden Johnson’a: Darroch’ı ortada bıraktın

ABD Başkanı Donald Trump hakkında yaptığı ‘beceriksiz’ yorumu sızan büyükelçi Kim Darroch’ın dün istifa etmesi Tory’ler arasında Boris Johnson’a tepkilere neden oldu. Darroch’ın istifasından bir gün önce Boris Johnson ve Jeremy Hunt, Muhafazakâr Parti ve başbakanlık yarışının iki adayı olarak bir televizyon kanalında karşı karşıya gelmişti. Tory’ler program sırasında seçildiği takdirde ABD Büyükelçisi Darroch’ı görevde tutup tutmayacağı sorusuna muğlak yanıt veren Johnson’ın büyükelçiyi ortada bıraktığını düşünüyor.


The Times | May’e ‘yeni büyükelçi konusuna karışma’ uyarısı

Britanya’nın başbakan yarışını önde götüren Boris Johnson’ın ekibi, Başbakan Theresa May’i yeni seçilecek ABD Büyükelçisi konusuna karışıp kendisinden sonraki başbakanın ‘elini kolunu bağlamaması’ konusunda uyardı. Britanya’nın ABD Büyükelçisi Kim Darroch, dün Donald Trump hakkında sızan yorumlarının ardından çalışmaya devam edemeyeceğini söyleyerek istifa etmişti. May’in kabinesi ABD büyükelçiliği gibi önemli bir görevin yeni bir başbakan seçilene kadar boş tutulmasının mümkün olmadığını söylerken, Johnson’ın ekibi yeni başbakan gelene kadar bekletilmesi gerektiğini düşünüyor.


New York Times | Britanyalı diplomatın meslektaşları: Herhangi birimizin başına gelebilirdi

Britanya'nın Washington Büyükelçisi Kim Darroch, Londra'ya gönderdiği mesajların sızması üzerine ABD Başkanı Donald Trump'tan sert tepki gördü ve istifa etti. Mesajlarda Darroch'un Trump'a "beceriksiz" dediği ortaya çıkmıştı. NYT'nin aktardığına göre Washington'da çalışan diplomatların çoğu kendilerinin de hükümetlerine böyle raporlar gönderdiğini ifade etti.. Emekli Fransız büyükelçi Gerard Araud, "Herkes bunlardan gönderir. Ben hiçbir şeyin gizli kalmayacağını biliyordum o yüzden de mümkün olan en gizli şekilde gönderiyordum" dedi.


The Washington Post | Mali ihtilaf yaklaşırken garez

ABD'de hazırlanan yeni rapor hazinede bulunan nakit paranın beklenenden çok daha çabuk bittiğini ortaya çıkardı. Beyaz Saray bu raporun ardından yeni bir harcama anlaşmasıyla borç limitini artırmaları için Kongre liderlerine baskı yapmaya başladı. WP'nin haberine göre görüşmeler Beyaz Saray ile Demokratlar arasındaki anlaşmazlık sebebiyle durdu. Kongre'nin Beyaz Saray'ın istediği kararı vermemesi Trump'ın ticaret anlaşması planlarını bozabilir.AB Beyaz Saray yetkilileri ABD'nin "faturalarını ödeyebilmesi için" borç limitinin eylül ayına kadar artırılması gerektiğini aktardı.


Moscow Times | Araştırma: Ruslar siyasetçilere güven duymuyor 

Stratejik Araştırma Merkezi'nin araştırmasına göre Rusların yüzde 86'sı siyasetçilerin gerçekleri söylemediğini düşünüyor. Araştırmaya göre Putin hükümetine güven muhalefete olduğundan daha yüksek.


Frankfurter Allgemeine | İran Britanya'ya ait tankeri alıkoymak istemiş olabilir

CNN ve Fox News'un ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre Hürmüz Boğazı'nda İran Devrim Muhafızları'na ait beş tekne Britanya'ya ait bir petrol tankerini alıkoymaya çalıştı. CNN'e tekneler tankerin rotayı İran'a doğru değiştirmesini talep etti. Britanya'ya ait başka bir geminin müdahelesinin ardından İran'a ait tekneler uzaklaştı ve tanker yoluna devam edebildi. Kısa bir süre önce Britanya Cebelitarık Boğazı'nda bir İran menşeli tankere el koymuştu.


Le Figaro | Hükümet göçmen akışına karşı yumuşadı

Avrupa’da göçmen akışı azalmaya başlasa da Fransa’da yoğun olmaya devam ediyor. 1 Ocak 2019’dan beri sadece Gürcistan ve Arnavutluk’tan yaklaşık 10 bin kişinin Fransa’ya mülteci konumunda başvuru yaptığı belirtildi. Gürcistan’dan gelen başvuruların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 80, Arnavutluk’tan olanların ise yüzde 30 arttığı ortaya çıktı. Başvuru yapanların ‘ekonomik göçmen’ olduğu ve Cenevre Anlaşması’ndan yararlanıp uluslararası koruma alamadığı biliniyor.


Al Arabiya | İran tekneleri Körfez’de Britanya tankerini durdurmaya çalıştı

ABD’li yetkililer İran Devrim Muhafızları’na ait olduğu iddia edilen 5 teknenin Körfez’de Britanya’nın yakıt tankerini durdurmaya çalıştığını söyledi. Tankerin tekneleri radyo üzerinden uyarması üzerine çekildikleri söyleniyor. Britanya’da 3 İran gemisinin Hürmüz Boğazı üzerinde Britanya’nın ticari gemisini durdurmaya kalktığını, başarısız olduğunu açıkladı. İran Devrim Muhafızları ise iddiaları reddetti.