Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD'de Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili Suudi Veliaht Prense açılan dava düşürüldü

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

07 Aralık 2022 09:58

ABD'de Georgia eyaletlerinde yapılan ikinci tur seçiminde Demokrat Partili Senatör, Cumhuriyetçi Parti'nin adayını yendi. Demokratlar Senato'daki sandalye sayısını 51'e çıkartarak Senato'daki çoğunluğu güçlendirdi. ABD'de diğer gündem ise gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin Suudi Veliaht Prens Selman'ın suçlandığı davanın düşürülmesi oldu. Britanya'da ise kamu sektöründe meslek grupları arasında bir grev dalgası yaşanıyor.

7 Aralık 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

New York Times | Warnock, Georgia Senato ikinci tur seçimlerinde Walker'ı yendi

ABD'nin Georgia eyaletinin Senato sandalyesi için yapılan ikinci tur seçiminde Demokrat Senatör Raphael Warnock, Cumhuriyetçilerin adayı eski Amerikan futbolcusu Herschel Walker'ı yendi. Bu vesileyle Demokratlar Senato'daki sandalye sayısını 51'e çıkartarak zaten Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in oyuyla sahip olduğu çoğunluğu daha da güçlendirdi. Warnock, Georgia eyaletinde 6 yıllık dönem için Senato'ya seçilen ilk siyah senatör oldu. Kasım ayında yapılan seçimde Warnock da Walker da yüzde 50 oy alamayınca seçimler ikinci tura kalmıştı.


The Washington Post | ABD'de hakim, Kaşıkçı'nın ölümüyle ilgili Suudi Veliaht Prense açılan davayı düşürdü

ABD'de bir hakim, Biden yönetiminin dokunulmazlık talebinin ardından Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’a karşı açılan davayı düşürme kararı aldı.

ABD bölge mahkemesi hakimi John Bates, Kaşıkçı cinayetinin emrini Selman'ın verdiğine dair "güvenilir kanıtlar" olduğunu belirtse de Veliaht Prens'in getirildiği başbakanlık  görevi nedeniyle dokunulmazlık hakkı olduğunu belirtti.

Geçmişte de ulusal güvenlik konularıyla ilgili davalara hakimlik yapan John Bates, verdiği karar nedeniyle "huzursuz" hissettiğini; ancak Biden yönetiminin dokunulmazlık ile ilgili tavsiyesi nedeniyle "elinin kolunun bağlı olduğunu" söyledi.


The Independent | Sunak, kış dönemi grevleri önlemek için baskı altında 

Britanya’da yaşam pahalılığı ve enerji krizi gölgesinde pek çok sektörde grev çağrıları kuvvetleniyor. Sendikalar sağlık çalışanlarının ve ambulans çalışanlarının gelecek günlerde başlatacağı koordine grevi duyurdu. İşçi Partisi, hükümetin kamu sektörü çalışanlarının taleplerinin görmezden gelinmesiyle suçladı.


Le Monde | Biyoçeşitlilik: Altıncı yok oluşu önlemek

Kanada’da bu hafta Birleşmiş Milletler Biyoçeşitliik Konferansı Cop15 düzenlenecek.  COP15  odağını, biyoçeşitlilik kaybının önüne geçilmesi, ekolojik dengenin restore edilmesi, kara ve okyanus alanlarının korunması oluşturuyor.  Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (UNCBD) İcra Sekreteri Elizabeth Maruma Mrema, bu ay başında yaptığı açıklamada Paris İklim Anlaşması'na atıfta bulunarak zirvenin önemini "Biyoçeşitlilik için Paris vakti" ifadesiyle dile getirmişti.


Moscow Times | Rusya'da mahkeme, STK Vesna'yı "radikal organizasyon" ilan etti

St. Petersburg'da bir mahkeme, Rusya merkezli ve insan hakları odaklı sivil toplum kuruluşu Vesna'nın bir "radikal organizasyon" olarak tanınmasına karar verdi. 

Kararın onaylanması durumunda Vesna, dağılmak ve Rusya'daki tüm faaliyetlerini durdurmak zorunda kalabilir. 

Telegram üzerinden yapılan açıklamada Vesna, "Bu karara itiraz edip çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz. Bizim her zaman demokratik reformlar için barışçıl protestoyu savunduğumuz bir sır değil" ifadelerini kullandı.