Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD'de Demokratlar, 'Senato'da çoğunluk' konusunda iyimser

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

11 Kasım 2022 09:38

T24 Dış Haberler

New York Times, ABD Ara Seçimleri'nde New Hampshire ve Pennsylvania'daki kritik senatör seçimlerini kazanan Demokratlar'ın perşembe günü Arizona ve Nevada'da sayımlar devam ederken Senato'nun kontrolünü ellerinde tutacakları konusunda iyice iyimserleştiklerini ifade etti. Britanya’da artan enflasyon ve hayat pahalılığının gölgesinde çocukların okulda yemeğe erişim sorunu gündeme geldi. Elon Musk, Twitter'ı satın almasından bu yana çalışanlarına attığı ilk e-postada evden çalışmayı yasakladığını duyurdu.

11 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Öğretmenler çocuk açlığının boyutunu ortaya koydu

Britanya’da artan enflasyon ve hayat pahalılığının gölgesinde çocukların okulda yemeğe erişim sorunu gündeme geldi. Ücretsiz yemeğe erişemeyen çocukların okulda öğle yemeklerinde kuru ekmek, mısır gevreği yemek yerinde zorunda kalabildiği belirtildi. Liberal Demokratlar’ın ahzırladığı bir rapor İngiltere’de 100 bin çocuğun ihtiyaç olduğu hale ücretsiz yemeğe erişemediğini gösterdi.


The Independent | Grev dalgası Birleşik Krallık'ta hayatı durdurabilir

Britanya bu kış sağlıktan, ulaşıma, eğitimden posta hizmetlerine dev bir grev dalgasıyla karşı karşıya.
Enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine çıktığı ve hayat pahalılığının arttığı bir dönemde ücret zammı, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve emeklilik hakları için yapılacak grevlerin yaşamı sekteye uğratması bekleniyor. Kamu ve Ticari Hizmetleri Sendikasına (PCS) üye yaklaşık 100 bin kamu personeli, greve gidilmesi yönünde oy kullandı.


New York Times | İki eyalet oyları sayarken Demokratların Senato kontrolü konusundaki umutları yükseldi

New York Times, ABD Ara Seçimleri'nde New Hampshire ve Pennsylvania'daki kritik senatör seçimlerini kazanan Demokratlar'ın perşembe günü Arizona ve Nevada'da sayımlar devam ederken Senato'nun kontrolünü ellerinde tutacakları konusunda iyice iyimserleştiklerini ifade etti. Cumhuriyetçilerin Senato'da çoğunluk elde etmesi için en az bir Demokrat sandalyeyi kazanması gerekiyordu, ancak mevcut veriler bunun olamayacağına işaret ediyor. Demokrat Senatör Tim Kaine, "Bence Senato'daki çoğunluğumuzu 50'den 51'e çıkarmak için ciddi bir fırsatımız var" dedi. Senato analisti Jessica Taylor da Demokratların hem Arizona hem de Nevada sandalyesini kazanacağını öngördü. Georgia'daki seçim Aralık'ta ikinci tura gidecek, ancak Demokratlar Arizona ve Nevada'yı kazanırsa zaten Senato'da çoğunluğu garantilemiş olacak. 


Financial Times | Musk, Twitter çalışanlarının evden çalışmasını yasaklayarak 'sonsuzluk' bitti dedi

 Financial Times'uın ulaştığı e-postaya göre Musk, şirketin "işleri tersine çevirebilmesi için" yoğun ofis çalışmasına ihtiyacı olduğunu belirtti. Habere göre tüm Twitter çalışanlarından "fiziksel olarak seyahat edemeyecek durumda olmadıkları sürece" haftada en az 40 saat ofiste olmaları beklenecek. 


Moscow Times | Ukrayna, Rusya çekilirken onlarca yerleşim yerinde kontrolü sağladığını duyurdu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya işgal ettiği Herson'dan çekilirken Kiev güçlerinin güneyde 41 kasaba ve köyü işgalden kurtardıklarını ifade etti.

Perşembe günü yaptığı konuşmada Zelenski, "Bugün güneyden iyi haberler geldi. Devam eden savunma operasyonumuzda ait oldukları yerlere dönen Ukrayna bayrağı sayısı şimdiden onlarca oldu" dedi. 

Zelenski, "41 yerleşim yeri Rus işgalinden kurtarıldı" diye konuştu. 

Rusya'nın sivilleri çekmeye başladığı ve askerini çıkaracağını açıkladığı Herson'a doğru ilerleyen Ukrayna Ordusu, bölgede yerleşim yerlerinin kontrolünü de sağlamaya devam ediyor. Moskova, askerlerini Herson'dan çekmenin "zor bir karar" olduğunu söylerken perşembe gün askerlerinin bölgede "manevralar yaptığını" açıkladı.

AFP'nin haberine göre ise tüm bu açıklamalara rağmen Kiev, Rusya'nın Herson'dan çatışmadan çekileceğine inanmıyor.

Öte yandan Batı'nın son günlerde Rusya'yla müzakere masasına dönmesi için üzerindeki baskıyı artırdığı Zelenski, Ukrayna'nın işgal altındaki tüm topraklarını geri alması durumunda Moskova'yla masaya oturabileceğinin sinyallerini verdi. Zelenski, "Uluslararası olarak tanınan sınırlarımız ve topraklarımızın tamamında Ukrayna bayrağının dalgalanması için savaş alanında ve diplomaside her şeyi yapmalıyız" ifadelerini kullandı. 

ABD medyasında yer alan haberlere göre Biden yönetimi, Zelenski'den Rusya'yla masaya oturmaya açık olduğunu belirten bir açıklama yapmasını istiyordu. ABD Genelkurmay Başkanı Mark Millet, çarşamba günü savaşta zaferin mümkün olmayabileceğini ifade etti: "Burada bir fırsat var; müzakereler için bir pencere."


Le Monde | Herson’dan çekilme, Rusya’dan büyük geri adım

Rusya, Ukrayna'da ilhak ettiği Herson kentinden çekileceğini duyurdu.
Rusya Savunma Bakanlığı, Herson şehrindeki savunma hattının Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekileceğini açıkladı. Ukrayna ordusu, Rusya'nın ele geçirdiği güney kenti Herson'dan çekileceğini açıklamasının ardından, son bir gün içinde kent çevresinde önemli kazanımlar elde ettiklerini kaydetti.
Kiev ayrıca Herson yakınlarındaki iki cephede, 7 km'ye varan ilerlemeler kaydettiğini iddia etti. Rusya, işgaldeki en büyük kazanımı olan şehirden çıkmaya başladığını ancak sürecin haftalar alabileceğini söylüyor.


Al Jazeera | Suudi Arabistan, Dünya Kupası 2022’de evine yakın desteğe güveniyor

Katar'ın ev sahipliği yapacağı 22. FIFA Dünya Kupası'nda mücadele edecek Suudi Arabistan Milli Takımı, tarihinde 6. kez turnuvaya katılacak. Suudi Arabistan’ın milli takımına “Yeşil Şahinler” deniliyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman,turnuva öncesi takıma yaptığı açıklamada “Sonucu düşünmenizi istemiyorum, turnuvanın keyfini çıkarın” dedi.