Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | ABD'de ara seçimler: Biden seçmenin kararını bekliyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

09 Kasım 2022 10:09

ABD basınının gündeminde sayımların sürdüğü, Kongre'nin dengelerini belirleyecek ara seçimler yer aldı. ABD'nin yasama organının iki unsurunu oluşturan Temsilciler Meclisi'nin tamamı ve Senato'nun üçte birinin belirleneceği seçimin sonuçları Demokrat Parti'nin iki kanattaki çoğunluk durumunu değiştirecek gibi görünüyor. ABD basını projeksiyonları Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğun Cumhuriyetçi Parti'ye geçme olasılığının yüksek olduğunu gösterse de partinin beklediği kadar yüksek bir fark olmayacağı belirtiliyor. Britanya basınının gündeminde ise ekibine zorbalıkla suçlanan Bakan'ın istifası yer alıyor. 

9 Kasım 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

ABD'de halk, Kongre'nin dengesini değiştirme ve Başkan Joe Biden'ı 'topal ördek' durumuna getirme potansiyeline sahip ara seçimler için oylarını verdi. Mevcut olarak hem Senato, hem de Temsilciler Meclisi Demokrat Parti'nin kontrolünde, ancak birçok anket Temsilciler Meclisi'nin bugünün sonunda Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçeceğini öngörüyor.

New York Times, Temsilciler Meclisi'nin kontrolünün yüzde 75 ihtimalle Cumhuriyetçilere geçeceğini öngördü. Gazete, Senato yarışının hala çok yakın olduğunu ancak Demokratların bir adım önde olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Trump'ın desteklediği adayların göstereceği performans, eski başkana 2024 seçimlerine adaylığını açıklaması için bir güvenoyu olarak görülebilir.

The New York Times | Cumhuriyetçi Parti güç kazandı ancak beklentileri sönüyor

The Washington Post | Cumhuriyetçi Parti sınırlı kazanım elde ederken Kongre dengede görünüyor

The Financial Times | Biden, seçmenin kararını bekliyor

The Guardian | “Etikdışı, ahlaksız”: Britanya’da ekibine zorbalıkla suçlanan Bakan istifa etti

Britanya’da Rishi Sunak hükümetinin Kabine Ofisi Bakanı Gavin Williamson, ekibine yaptığı zorbalıkların ifşa edilmesi üzerine istifa etti. Williamson’ın bir üst düzey memura “Boynunu keserim” şeklinde tehditte bulunduğu ortaya çıkmıştı. Williamson, istifa mektubunda hakkındaki suçlamaların “dikkat dağıtıcı unsurlar haline geldiğini” söyleyerek hükümetten ayrılma kararı aldığını söyledi. Williamson “ismini temizleyeceğini” iddia etti. Britanya Başbakanı Sunak, Willamson’ın istifasını kabul etti.

Le Monde | Ukrayna: Rusya’nın savaşı sivillerin moralini hedef alıyor

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş sürerken Ukrayna’nın başkenti Kiev’de şehrin altyapısına yönelik saldırılar şehirde pek çok noktada elektriği kesti. Rusya son haftalarda Ukrayna’da başlattığı savaşı şehirleri temel ihtiyaçlardan mahrum bırakacak şekilde altyapıya yönelik saldırılara çevirdi. Moskova’nın sivil halkı temel ihtiyaçlardan mahrum bırakarak Ukrayna yönetimine tepkili hale getirmeyi amaçladığı belirtildi.


The Moscow Times | Rusya’da savaş yanlısı tiyatro: Ukrayna askeri kostümlü oyuncular izleyicileri rehin aldı

Rusya’nın başkenti Moskova’da savaş destekçisi bir tiyatro oyunu oynandı. “Polite People” (Kibar İnsanlar) başlıklı tiyatro oyunu sırasında Ukrayna askeri kostümü giyinen oyuncular, izleyicileri rehin aldı. Oyun sırasında “rehin alınan” bir izleyici kadının “Acıyor, bırak” diye bağırdığı duyuldu. Oyunculardan biri, amaçlarının izleyicilere “düşmanın doğasını göstermek” olduğunu söyledi.