Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | AB'nin "tarihi" kararı: Ukrayna ve Moldova artık 'aday ülke'

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

24 Haziran 2022 09:44

T24 Dış Haberler

ABD'de Yüksek Mahkeme, perşembe günü New York eyaletinin sokakta silah taşınmasını kısıtlayan yasasını iptal ederek Amerikalıların kendilerini silahlandırma konusunda geniş haklara sahip olduğuna karar kıldı. Britanya’nın en kalabalık havaalanında, yüzlerce check-in ve saha personelinin British Airways ile yaşanan maaş anlaşmazlığı sonrası grev kararı almasıyla ciddi bir akşama riskiyle karşı karşıya. Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna ve Moldova'ya “aday ülke statüsü” verilmesi üzerinde anlaştığı bildirildi.

24 Haziran 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Havaalanı personelinden grev kararı

Britanya’nın en kalabalık havaalanında, yüzlerce check-in ve saha personelinin British Airways ile yaşanan maaş anlaşmazlığı sonrası grev kararı almasıyla ciddi bir akşama riskiyle karşı karşıya. GMB ve Unite isimli iki sendike, 700 havaalanı çalışanıyla görüştü. Oy veren sendika üyelerinin yüzde 95’i greve hazır olduklarını söyledi. Grevin tarihleri gelecek günlerde açıklanacak. Britanya’da demir yolları grevi, ülkenin yakın tarihindeki en büyük grevlerden biri olarak değerlendiriliyor.


The Independent | Johnson: Ara seçim üzerine istifa etmek delilik olur

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Ruanda ziyareti sırasında kendisine sorulan istifa sorusuna yanıt verdi. Johnson, Muhafazakâr Parti’nin bu hafta gerçekleşecek ara seçimlerde kaybetme ihtimalini de öne çıkararak “İstifa delice olur” dedi. Johnson, istifanın ara seçimde de kaybedecek Muhafazakâr Parti için “çifte darbe” olacağını söyledi. Johnson, “İktidar partileri genelde ara seçimleri kazanmaz” dedi.


New York Times | Hakimler, New York'un kamuya açık alanlarda silahlara kısıtlama getirmesini iptal etti

ABD'de Yüksek Mahkeme, perşembe günü New York eyaletinin sokakta silah taşınmasını kısıtlayan yasasını iptal ederek Amerikalıların kendilerini silahlandırma konusunda geniş haklara sahip olduğuna karar kıldı. Karar, benzer sınırlamalara sahip eyaletlerde endişe yarattı. 

Öte yandan yine perşembe günü ABD'nin yasama organı Kongre'nin üst meclisi Senato, iki partinin de üzerinde anlaşmaya vardığı silah şiddeti yasasını geçirerek oylanmak üzere Temsilciler Meclisi'ne gönderdi. Tasarı, yasalaşması durumunda on yıllardır silah şiddetine karşı atılmış en ciddi adımlardan biri olacak. 

New York Times, başkent Washington'da alınan iki ayrı yöndeki kararın "yankı uyandırdığını" ifade etti.


Wall Street Journal | Afganistan'da deprem yardımı ulaşırken aileler yas tutuyor

WSJ, manşetinde çarşamba günü Afganistan'da meydana gelen ve en az bin kişinin ölümüne sebep olan depremde yakınlarını kaybeden Afganların yaptığı törenin fotoğrafına yer verdi. Depremin ardından birçok farklı ülke tarafından gönderilen yardımlar, perşembe günü Afganistan'a ulaşmaya başladı. Gazete, yardım sürecinin nasıl işletileceğinin Taliban rejimi için önemli bir yönetim testi olacağını belirtti.


Moscow Times | AB liderleri, Ukrayna ve Moldova'nın aday ülke statüleri üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB) liderlerinin Ukrayna ve Moldova'ya “aday ülke statüsü” verilmesi üzerinde anlaştığı bildirildi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, "Tarihi bir an. Bugün, AB'ye giden yolunuz için önemli bir adım.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, kararın "Kremlin'e çok güçlü bir sinyal gönderdiğini" ifade etti. 

Ukrayna, Rusya ülkeyi 24 Şubat'ta işgal etmeye başladıktan günler sonra AB'ye üyelik başvurusunda bulunmuştu.


Le Monde | Çıkmazdaki Macron, muhalefete seslendi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sol bloğunun Ulusal Meclis’teki çoğunluğu kaybettiği genel seçimler sonrası yaptığı açıklamada muhalefete seslenerek, “tüm siyasi güçlerin sorumluluk alma zamanı” ifadelerini kullandı. Yeni bir döneme girdiklerini söyleyen Macron, “diyalog” ve “uzlaşma” mesajı verdi. Macron, genel seçimler sonrası muhalefet partilerinin liderleriyle de görüşmüştü.


Al Jazeera | Irak Parlamentosu’nda istifalar sonrası yedek vekiller yemin etti

Irak Parlamentosu’nun olağanüstü oturumunda Sadr Hareketi'nden istifa eden vekillerin yerine geçen 64 yedek milletvekili yemin ederek göreve başladı.
Irak’ta 10 Ekim 2021’de erken genel seçim yapıldı, ancak yeni parlamentoda şu ana kadar hükümet üzerinde anlaşma sağlanamadı. Irak Parlamento Başkanı Muhammed  Halbusi, Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr'ın talimatı ardından, milletvekillerin toplu istifasını kabul etmişti.