Dünya Basınında Bugün

Dünya basını, Trump'ın 34 suçlamadan suçlu bulunmasını nasıl gördü?

31 Mayıs 2024 09:53

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump, çarşamba günü tarihi "sus parası" davasında eski porno film yıldızı Stormy Daniels'a yaptığı ödemeyi örtbas etmek için kayıtlarda tahrifat yapmayla ilgili 34 suçlamanın tamamından suçlu bulundu. 

Jürinin Trump hakkında kararını vermesi 12 saatten kısa sürdü. Trump, bir ceza davasında suçlu bulunan ilk eski ABD başkanı oldu. 

Dünya basını, mahkemenin kararına geniş verdi. Aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olan Trump'ın suçlu bulunmasının ardından kasım ayında yapılacak seçimlerde ne olacağı ile ilgili tartışmalar da alevlendi. 

Başkanlığı dönemi ve sonrasında Trump'ın sıkça hedef aldığı New York Times gazetesi, bugünkü sayısının manşetine sadece büyük harflerle "SUÇLU" yazdı. 

Mahkeme kararından sonra NYT'nin yayımladığı başyazıda "jürinin kararının, Trump'ın resmi göreve uygun olmamasının birçok nedenini tekrar hatırlattığını" belirtti. 

NYT, Trump'ı "Bir suçluya dönüşen ilk eski başkan" diye niteledi. 

Şehrin muhafazakar gazetesi New York Post ise Trump'a desteğini sürdürerek "ADALETSİZLİK" başlığını attı. 

New York Post, "İlerici Bölge Savcısı Alvin Bragg, Demokrat siyasetçilere istediğini verdi ve sahte 'sus parası' davasında Trump'a hüküm giydirdi" yazdı.  

Gazete, Trump'a karşı "siyasi bir karalama kampanyası yürütüldüğünü" ifade etti. 

The Washington Post'un kıdemli yazarı Robin Givhan, "Trump jürisini kutlanmalı, verdikleri karardan sebep değil, hizmetleri için" yazdı.

Givhan, "Amerikalıların gökyüzünün mavi veya çimenin yeşil olduğu konusunda bile anlaşamadığı bir dönemde iki ay öncesine kadar birbirini tanımayan 5 kadın ve 7 erkek, Trump'ın suçlu olduğu konusunda fikir birliğine vardı" yazdı. 

Haftalık olarak yayımlanan New Yorker gazetesi ile önümüzdeki haftaki sayısının kapağını hızlı şekilde değiştirdi. Kapakta küçük elleri kelepçelenen bir Trump çizimi görülüyor. 

Alman Der Spiegel dergisi, Trump'ın suçlu bulunduğu her suçlamayı temsilen haber başlığına 34 kez "Suçlu!" yazdı.

Donald Trump'ın tarihî sus payı davasında iş kayıtlarında tahrifat yapmaktan 34 suçun tamamından suçlu bulunmasının ardından Britanyalı The Guardian'ın manşeti "Tüm suçlamalardan suçlu" oldu

The Telegraph, Trump'ın "Ben bir siyasi mahkûmum" diyerek bağış kampanyası başlattığını belirtti. 

Ancak gazetenin ABD editör yardımcısının analizi, Biden kampanyası için "bunun zaferlerini güvence altına alacağına inanıyorlarsa, hayal kırıklığına uğrayabileceklerini" ifadelerini kullandı. 

Bir başka Britanya gazetesi The Times , davanın Trump'ı Beyaz Saray'a geri döndürebilecek bir kampanyanın tam ortasına düştüğünü ve "bir yargıcın onu hapse gönderip göndermeyeceğine karar vermesinden aylar sonra" gerçekleştiğini belirtti. 

Gazetenin New York'taki muhabiri Will Pavia, "Kamuoyu yoklamaları, mahkumiyetin bazı seçmenleri ürkütebileceğini gösteriyor" dedi. 

Trump'ın duruşma sırasında ifade veren yetişkin film yıldızı Stormy Daniels ile çekilmiş bir fotoğrafının altına "Trump suçlu" ifadesini koyan The Mirror da, eski başkanın suçlu bulunmasının ardından öfke yaşadığını belirtti.