Gündem

DP Genel Başkanı Uysal’dan T24’e ziyaret: “Sorunun kaynağı belli, yetkilerin tek elde toplanması, MHP o değişikliğe yanaşmaz”

30 Kasım 2023 15:43

T24 Ankara

 Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüzde 50+1 ile Cumhurbaşkanı seçilmesi kuralının değiştirilmesi çağrısı için, “Bizim tutumumuz çok net. Problemin temeli ortada. Sorun bir kişinin yetkileri tek elde toplaması. Sistematik olarak problemin kaynağı seçim sistemi değil, orası” dedi.

 Uysal, T24 Ankara ofisini ziyaret ederek, köşe yazısı nedeniyle tutuklanması büyük tepki çeken ve itiraz üzerine serbest bırakılan T24 yazarı Tolga Şardan’a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Uysal, gündeme ilişkin soruları da yanıtladı. Anayasa ve cumhurbaşkanı seçim sisteminin değiştirilmesi tartışmaları ile ilgili olarak Uysal, şunları söyledi:

“Anayasada son 20 yıldır tek bir kurumsal yapılanma var. O da Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun açılması. Şimdi imkan olsa bunu da değiştirecekler. Mahkemenin bugünkü yapısı, üyelerin neredeyse tamamının Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş olması da yetmiyor. Bütünüyle bu hakkın alınması isteniyor. Cumhurbaşkanı’nın radarına girmiş olan davalarda verilen kararlara rağmen. Sorun burada. Yetkilerin tek elde toplanmasında. AYM’ye üye atıyor, Hakimler Savcılar Kurulu’na atıyor, Meclis’in yapısını belirliyor, bürokrasiyi belirliyor. Problemin temeli ortada. Sorun bir kişinin yetkileri tek elde toplaması. Sistematik olarak sorunun kaynağı bu.”

 "MHP izin vermez"

 Uysal, Cumhurbaşkanlığı sisteminin en önemli kilit noktasının yüzde 50+1 kuralı olduğuna işaret ederek, “MHP’nin etkili olmasının nedeni bu kural. Bu nedenle MHP’nin elindeki bu imkânı bırakacağını düşünmüyorum. Anayasa değişikliği talepleri de siyasi bir koza dönüştürülmüş durumda. Erdoğan, fırsat buldukça bu kartı çıkartarak, siyaseti dizayn etmeyi amaçlıyor ancak bir toplumsal meşruiyet alanı istediği biçimde oluşmuyor” dedi.

 "Yerel ittifaklar mümkün"

 Uysal, seçimden sonra altılı masanın dağılmış olmasına, İYİ Parti’nin ittifaklara kapıyı kapatmasına karşılık, muhalefet partilerinin yerel ittifaklar yapmasını mümkün gördüğünü de söyledi. Erdoğan’ın ne pahasına olursa olsun yerel seçimde, özellikle İstanbul’da başarı istediğine dikkati çeken Uysal, “Bu nedenle bir gerilim ortamı da yaratmak istiyor iktidar. Zira buradan beslenerek, partilerin arasındaki mesafeyi açarak seçimi kazanabileceğini düşünüyor. Ancak ben kendisinin de yorulduğunu düşünüyorum. Yüzde 50+1 çıkışını da böyle okumak lazım. Kendi seçmenini konsolide etmekte, MHP ve Yeniden Refah Partisi’ni kontrol etmekte zorlanıyor” yorumunu yaptı.

Uysal, seçim başarısızlığı üzerine sağlıklı özeleştiri yaparak merkez sağı yeniden yapılandırmak hedefi doğrultusunda çalıştıklarını da kaydetti.