Dünya Sağlık Örgütü (WHO) domuz gribinin dünya genelindeki durumuyla ilgili açıklamasında, güney yarımkürede mevsimsel grip vakalarının azalmasına paralel olarak domuz gribi vakalarında da azalma olduğunu, buna karşılık kuzey yarımküredeki vakaların ise "ikinci dalga" niteliğinde artmasının beklendiğini bildirdi.
Kuzey yarımkürede daha önce domuz gribi vakalarının görüldüğü ülkelerde ortaya çıkabilecek "ikinci dalga" vakaların daha kötü olabileceği uyarısı yinelenen DSÖ açıklamasında, "domuz gribine yol açan H1N1 virüsünün (vücutta) çok hızlı yerleşebildiği, dünyanın birçok bölgesinde (diğer virüs türlerine kıyasla) daha baskın duruma geldiği" vurgulandı.
Türlü klinik araştırmalarda virüsün farklı formlarda genç ve sağlıklı insanları da etkileyebildiğine işaret edilen açıklamada, "Bu tür hastalarda virüs doğrudan ciğerlere bulaşarak, solunum yolu rahatsızlıklarına yol açabiliyor" denildi.
Açıklamada, ülkelerin, salgının "ikinci dalga" niteliğindeki yeni yayılmasına karşı etkin önlemler almaları gerektiği vurgulandı. Dünya genelindeki vaka sayısının 209 bin 438, ölüm sayısının ise 2 bin 185 civarında olduğu belirtilen WHO açıklamasında, ülkelerin olayları tek tek açıklamamaları nedeniyle gerçek rakamların çok daha yüksek olabileceği kaydedildi.
Meksika endişeli
Meksika'nın halen 21 bin 264 olarak açıklanan domuz gribi vakalarının, kış mevsiminde artarak 1 milyona ulaşmasından endişe duyduğu bildirildi.
Meksika Sağlık Bakanı Jose Angel Cordova, domuz gribiyle ilgili olarak ülkesindeki şimdiki durumunun "çok durgun" olduğunu, günde 80 ila 100 vaka sayısının bildirildiğini belirterek, ülkesinde şimdiye dek grip kaynaklı 184 ölüm olduğunu hatırlattı.
Salgının ani ve hızlı artışını önlemek amacıyla faaliyet planı hazırlandığını dile getiren Cordova, bunların arasında salgının yoğun olarak görüldüğü bölgelerde okulların kapatılmasının da yer alabileceğini kaydetti. Domuz gribi nedeniyle nisan ayı sonu ve mayıs ayı başlarında ülke genelindeki okullarda eğitime ara verilmişti.