Ekonomi

Dolar güne nasıl başladı?

Dolar/TL bu hafta 5.75’ten 5.70’e geriledi

22 Kasım 2019 07:32

Dolar/TL bu hafta bazı günler gelişmekte olan ülke piyasalarından da pozitif ayrışarak aşağı yönlü bir seyir izlerken TL'de oynaklık da oldukça azaldı. Geçen haftaya 5.76 seviyesinden başlayan ve ABD ziyareti öncesinde 5.7960 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, haftanın kalanında ise 5.76 civarında genel olarak yatay bir görünüm sergiledi. Dolar/TL bu hafta ise 5.75’ten 5.70’e geriledi.

Ekim ayındaki faiz indiriminin ardından gevşeme döngüsünde duraklamaya karar veren ancak fikir ayrılıkları yaşayan ABD Merkez Bankası (Fed), geçen ay ki toplantının tutanaklarında, faiz oranlarının seyrini yeniden değerlendirmek için acele etmediğinin sinyallerini verdi.

Fed’in yıl sonundan önce 10-11 Aralık tarihlerinde para politikası toplantısı yapacak ancak yatırımcılar Fed’in faiz oranlarını en az 2020 ortasına kadar sabit tutmasını öngörüyorlar.

Küresel piyasalar, ABD Senatosu’nun Hong Kong’daki protestocuları destekleyen tasarıyı kabul etmesinin ABD-Çin ticaret görüşmelerini karmaşıklaştıracağı endişeleri ve çoktan imzalanması beklenen “birinci aşama” ticaret anlaşmasındaki gecikmeyle geriledi.

Küresel piyasalarda gelişmekte olan ülkelere yönelik zaman zaman görülen iyimser seyir TL’yi destekliyor. Ancak bankacılar bunun ötesinde TL ve TL cinsi yatırım araçlarında geçtiğimiz yıllarda yaşanan negatif ayrışmanın bugün fiyatlamaları “cazip” hale getirdiğine de dikkat çekiyorlar.

TCMB’nin son PPK'sı bekleniyor

Piyasalarda yakından izlenen ve TL’de yön belirleyici olabileceği düşünülen bir gelişme ise TCMB’nin 12 Aralık’taki yılın son faiz kararı olacak.

Bankacılar toplantı tarihinin yaklaşmasıyla beklentilere göre TL’de baskı da görülebileceğini ancak küresel düşük faiz politikalarının ve TL’de oynaklığın oldukça azalmış olmasının TCMB’nin elini kuvvetlendirdiğini belirtiyorlar.