Ekonomi

AKP'nin iptal başvurusu, Merkez Bankası rezervleriyle ilgili soru işaretleri: Dolar 6 ayın en yükseğinde

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması sırasında dolar/TL yeniden 5.84'ün üzerini gördü

18 Nisan 2019 11:25

T24 Haber Merkezi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçimlerden 17 gün sonra mazbata alması ve ABD-Türkiye hattından gelen olumlu S-400 sinyallerinin ardından kısmi gerileme yaşayan dolar/TL perşembe günü yeniden yukarı hareketlendi ve yaklaşık 6 ayın en yükseğini gördü.

Bankacılar TL'deki düşüşü, seçim sürecine ilişkin belirsizliğin AKP'nin iptal başvurusu nedeniyle devam etmesi ve Merkez Bankası rezervlerine yönelik endişelere bağladılar.

TIKLAYIN - Financial Times: Türkiye’nin net rezervi 28.1 milyar dolar değil, 16 milyar dolar

Dolar/TL Salı günü 5.8290'ın üzerini test ettikten sonra dün 5.7100'a kadar geriledi. Ancak kur bu seviyelerde kalıcı olamadı ve bugün yüzde 2'nin üzerinde yükselerek 5.85'i gördü. Bu, 23 Ekim 2018'den beri en yüksek seviye oldu.

Erdoğan konuştu, dolar/TL yükselişe geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İmamoğlu'nun mazbata almasının ardından yaptığı ilk konuşma da dolar/TL'nin yönünü yukarı çevirdi. 

Erdoğan’ın Memur-Sen’in düzenlediği etkinlikte yaptığı konuşmanın başladığı dakikalarda dolar/TL 5.8177 civarındaydı, Cumhurbaşkanı konuşmasına devam ederken ise yeniden 5.84’ün üzerine çıktı. Kur, daha sonra yönüne aşağı doğru çevirerek 5.82 seviyesine geriledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında Financial Times gazetesinde yayınlanan Merkez Bankası rezervlerine dair haberlere de tepki gösterdi. Gazeteye, ünlü "Eyyy" hitabıyla seslenen Erdoğan, "Financial Times böyle yazmış, sen ne yazarsan yaz, alışacaklar, Türkiye’nin gücünü de kabullenecekler" dedi.

Financial Times haberinde, Türkiye’nin net rezervlerinin Merkez Bankası’nın açıkladığının aksine 28.1 milyar dolar olmayabileceğini iddia edilmişti. Net rezervin swap ya da kısa dönemli borçlanmalar sayesinde 25 Mart’tan bu yana şişirilmiş olabileceğini kaydeden FT, bunların çıkarılmasının ardından net rezervin 16 milyar dolara gerilediğini savunmuştu. Financial Times'ın haberi, rezervlere ilişkin soru işaretlerini tekrar gündeme getirdi.

Piyasaları başka ne etkiliyor?

Türkiye piyasalarında yaklaşık iki haftadır satış baskısına neden olan İstanbul seçimlerine ilişkin belirsizliğin ortadan kalkacağı algısı, ABD ile ilişkilerde kötümser beklentilerin nispeten azalması ve Çin'den gelen pozitif verilerle kur dün sert gerilemişti. 

TL dün benzer para birimlerinden pozitif ayrışırken, BIST 100 endeksi yüzde 1.44 yükseldi. Tahvil bono piyasalarında 10 yıllık tahvil getirisi 124 baz puan gerilerken, CDS ve eurobond getirileri de düştü. Ancak bu hareket kısa süreli oldu ve bugün TL varlıklar sert satış baskısıyla karşılaştı.

Gün içinde 5.8501'i gören kur bugün saat 11:10'da 5.8350 seviyesindeydi. Aynı saatte euro/TL yüzde 1,20 primle 6.5840'dan işlem gördü. Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksi de yüzde 1,35 düşüşle 96.880 puanda.

İptal başvurusu tedirginliğe neden oluyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde en yüksek oyu alan Millet ittifakı adayı Ekrem İmamoğlu dün mazbatasını aldı ve devir teslim töreni ile birlikte görevine başladı. Ancak AKP'nin İstanbul seçimlerinin iptaline ilişkin başvurusu yatırımcıların endişelerinin tam olarak ortadan kalkmamasına neden oluyor.

Bankacılar piyasadaki tedirginliğin ana nedeninin seçimler olduğunu belirterek İstanbul seçimlerinin Haziran'da tekrar edilme olasılığının ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliğin devamı konusunda "iki kayıp ay daha" anlamına geldiğini belirtiyorlardı.