Ekonomi

Dolar 1.35 TL olur mu?

Dolar kuru 1.4470 seviyesine kadar geriledi. Uzmanlar dolarda 1.35 lira seviyesini de olası görüyor

12 Ocak 2010 02:00

 

T24- Başbakan Erdoğan somut bir söylemle, IMF ile görüşmelerin ‘gün ya da hafta içinde’ sonuçlanacağını açıkladı. Dolar kuru 1.4470 seviyesine kadar geriledi. Uzmanlar dolarda 1.35 lira seviyesini de olası görüyor

IMF ile aylardır süren görüşmelerde sona geliniyor. Başbakan Erdoğan ilk kez somut bir açıklama yaparak, IMF anlaşmasının, ‘gün hatta hafta içinde’ çözülebileceğinin sinyalini verdi. Açıklama sonrasında gelen satışlarla dolar kuru son 2.5 ayın en düşük seviyesi olan 1.4470’e geriledi. Dolar kuru cuma kapanışta 1.4580 seviyesindeydi. IMF’te bir açıklama yaparak, Türkiye isterse kısa sürede heyet gönderebileceğini tekrar etti. Faizde ise 10 baz puanlık bir düşüş yaşandı. Başbakanın IMF ile görüşmelerde yol alandığına dair ilk sinyali verdiği 30 Aralık 2009 tarihinden bu yana doların hızla gerilediği görülüyor. 30 Aralık’ta 1.50 liralarda bulunan dolar kuru dün itibariyle 1.45 liraya kadar geriledi.  

Paketin büyüklüğü belirler

Uzmanlar, anlaşmanın imzalanması durumunda kurda ağırlıklı olarak 1.40 liranın görülebileceğini söylüyor. Piyasanın IMF’ten kaynak beklentisi 20 - 25 milyar dolar arasında. Aynı uzmanlar 20 milyar doların üzerinde bir kaynak gelmesi durumunda kurun kısa vadeli de olsa 1.35 liraya kadar gerileyebileceğine de dikkat çekti. Ünlü Japon yatırım bankası Nomura’nın ekonomisti Olgay Büyükkayalı, “IMF’li senaryoda not artırımları ve sermaye girişleri devam edeceğinden kur önümüzdeki haftalarda 1.35 liraya kadar gerileyebilir” dedi. Deniz Portföy’ün Genel Müdürü Fatih Arabacı ise, “Kur için 1.40 lira makul” dedi.

Bilgi uyumsuzluğu mu var?
Borsada ise haftaya 55 bin seviyesinde başlayan İMKB kar satışlarına sahne oldu. Endeks yüzde 1.6’lık düşüşle 53 bin seviyelerine geri döndü. Borsada yabancı satışlarının da olduğu dikkat çekerken, farklı seyir,  “Bilgi uyumsuzluğu mu var, IMF anlaşması olmayabilir mi veya kaynak düşük kalır mı?” gibi sorular da gündeme geldi.  Ancak dün yaşanan düşüşte borsanın klişesi “Beklentiler alınır, gerçekler satılır” davranış biçiminin etkisi hissedildi. IMF açıklamasının kar satışlarına güzel bir bahane olduğunu söyleyen Hak Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ömer Dilber, “IMF  10 kez fiyatlandı. Bu nedenle tepki sınırlı kaldı” dedi. 




İhracatçı 1.50’nin altı olmaz diyor
Kurun biraz daha gerilemesinin ihracatçının yeni kabusu olacağına dikkat çeken TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 1.50’nin altındaki bir kur seviyesi ile ihracatçının para kazanmasının mümkün olmadığını söyledi. Para politikasının buna göre şekillendirilmesini isteyen Büyükekşi, “Kur daha da gevşerse o taktirde Merkez Bankası’nın da faizleri biraz daha düşürmesi gerekir. Hükümette ilave tedbirler alarak ihracatçının mal satmasının önünü açmalı. Aksi takdirde bu kurla olmaz” dedi.

1.42 seviyesi görülebilir
Özgür Altuğ BGC Partners Başekonomist
“Açıklamanın önemi açıklamanın bizzat başbakandan gelmesidir. İkinci önemli nokta ise ilk kez Başbakan’dan gelen ve belli bir zamanı içeren ilk somut açıklama olmasıdır. IMF anlaşması beklentisiyle IMF’siz geçilen 20 ayın ardından piyasa oyuncularının bu açıklamaya yaklaşırken şüphe göstermesini anlayabiliyoruz.
Eğer hükümet bu hafta IMF Heyeti’ni Türkiye’ye davet ederse bunun olumlu karşılanacağını düşünüyoruz. Açıklama sonrasında dolar kuru 1.4470 liraya geriledi. Biz anlaşma imzalanırsa dolar kurunun geçici süreliğine de olsa 1.4200 seviyesine gerileyeceğini düşünüyoruz.” 


Yüksek kaynak sert düşürür
Fatih Keresteci HSBC Stratejist
“Olası bir IMF anlaşmasında son karar merciinin Başbakan Erdoğan olduğu düşünülür ise anlaşmaya oldukça yakın olduğumuz söylenebilir.  Piyasalar zaten yıl başından bu yana IMF ile bir anlaşma olabileceği ihtimalini fiyatladığından dolayı bugünkü haberin etkisi çok sert olmadı. Ancak IMF anlaşması gerçekleşirse ilk etapta dolar kurunda düşüş olacaktır. O aşamada, IMF anlaşmasının sunduğu kaynak miktarı belirleyici hale gelecektir. 20 milyar doların üzerindeki bir kaynak paketi kurda daha büyük bir düşüşe yol açabilir. Ancak, kaynak paketinin düşük miktarda kalması durumunda piyasaların tepkisinin olumlu olmayabileceğini de not etmekte fayda var.”