Gündem

Doku ailesinin avukatı: Bazı haberler Gülistan'ın intihar ettiği yönünde yanlış bir algı oluşturuyor

07 Nisan 2020 11:30

Tunceli'de, 5 Ocak'tan bu yana kendisinden haber alınamayan üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku'nun ailesinin avukatı Ali Çimen, bazı haberlerin Gülistan'ın intihar ettiğiyle ilgili yanlış bir algı oluşturduğunu söyledi. Avukat Çimen, dosyada şüpheli Zeınal A. ve ailesi yönünden soruşturmanın devam ettiğini hatırlatarak, "Dosyada taleplerimizin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından henüz kabul edilmiş olması ve dosyanın bu erken aşamasında Müvekkilin intihar ettiğine dair yanlış bir algıya neden olacağı açık olan bu bir kısım haberlerin  soruşturma dosyasında maddi olgularıyla örtüşmediği gibi Müvekkil Gülistan Doku'nun ailesinde derin bir üzüntüye neden oldu” ifadelerini kullandı.

Dersim'de 5 Ocak 2020 Pazar gününden beri kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Gülistan Doku’ya dair bugün de herhangi bir ize rastlanmadı. Doku ailesi, Güistan’ın kaybolmasında Zeınal A. ve ailesini sorumlu tutarken, soruşturma da sürüyor. bianet'te yer alan habere göre Gülistan'ın avukatı Ali Çimen, bazı haberlerin Gülistan’ı intihar etmiş gibi algı yarattığına dikkat çekti ve açıklama yayınladı. Çimen’in açıklaması şöyle:

"Haberlerle intihar algısı yaratılıyor"

“Müvekkil Gülistan Doku'nun kaybedilmesi olayı ilgili bir kısım medya kuruluşunda yapılan haberlerde özetle; 'intihar mektubu arkasında bırakarak Dinar Köprüsü üzerine giden üniversiteli genç kız bulunamadı'  şeklinde yayınlar yapıldı. 

“İş bu haberler kamuoyunda soruşturma dosyasıyla ilgili  yanlış bir İntihar algısına neden olunduğundan Doku Ailesinin isteği ve savcılık hazırlık aşaması gizlilik kurallarına  mümkün olduğunca riayet edilerek  soruşturma dosyası ile ilgili  Kamuoyunun bilgilendirilmesi  lüzumu hasıl oldu.

“Müvekkil Gülistan Doku Munzur Üniversitesinde öğrenci olup aynı zamanda şehir merkezinde faaliyet gösteren Hanımeli pastahanesinde 16:00 ve 21:30 saatlerinde  part time olarak çalışmaktadır.  Müvekkil  Gülistan 04.01.2020 tarihinde Hanımeli pastahanesinde  çalışmaktayken  saat: 20:08:51 de E. Y. adına kayıtlı ( şüphelinin polis babası ) ve şüpheli Zeınal A.'nın kullanımda olan  531 667.... numaralı cep telefonundan SMS  alması üzerine  çalıştığı  iş yeri sahibinden izin alarak şüpheli Zeınal A.  ile birlikte şüphelinin evine  gitmişler. 

"Müvekkil Gülistan Bir müddet orada kaldıktan  sonra  evden tek başına ayrılmak zorunda kalmıştır. Müvekkil Gülistan evden çıkmasına  ardından şüpheli tarafından zorla araca bindirilmek istemiştir. Bu durumu gören vatandaşlar  polise haber vermesi üzerine olay yerine gelen  polisler o sırada şüphelinin üzerinde kimliği bulunmaması üzerine gözaltına almak istemişlerdir.  Şüpheli Zeınal polis olan babasını olay yerine çağırmış.

“Bu anlatım  Müvekkil Gülistanın kaybedilmesi  olayının bir önceki gecesine  ait bir olup ne şüpheli Zeınal'ın ne de babası E. Y. ve annesinin  ifadelerinde  her hangi bir şekilde bahis dahi edilmemiştir.  Şüpheli tarafından Müvekkil Gülistana yönelik  zor kullanımı olayı Müvekkilin olaydan sonra 04.01.2020 gecesi kaldığı öğretmeni tarafından Emniyete kendiliğinden giderek verdiği  ifadesine  belirtilmesi  sonrasında ortaya çıktı. 

"Cep telefonu sinyali 5 Ocak günü 12:21'den itibaren kesik"

“Müvekkil 04.01.2020 gecesi öğretmenin evinde kaldıktan sonra sabah kahvaltı yapıp  evden ayrılmıştır. Müvekkil 05.01.2020 tarihinde şüphelinin çalıştığı iş yerine  11.30 sıralarında gitti. Bu iş yeri önünden soruşturma dosyasında bulunan görüntü inceleme tutanakları  ile iş yeri diğer çalışanları tanıkların beyanlarına göre şüpheli ile Müvekkil Gülistan tartışmışlardır. Kamera Görüntülerinde Şüpheli tarafından Müvekkile el kol hareketleri  yapılarak , bağırılarak  bir şeyler söylendiği görülmektedir. Müvekkil Gülistan bu olay sonrasında Munzur Üniversitesi yakınlarına  bulunan dinar köprüsüne gitmiştir. Müvekkilin Gülistanın köprüde  05.01.2020 günü saat 12:21:29 da cep telefonu sinyal bilgileri  kesildi.

“Müvekkili merak eden arkadaşları şüpheli  Zeınal' ı  onlarca kez aramalarına ve ısrarlarına  rağmen  şüpheli saat 19:00 kadar ortaya çıkmamış ve  Müvekkilin arkadaşları ile görüşmemiştir. Soruşturma dosyasında şüpheli Zeınal'  ın  hareketlerini gösteren güvenlik kamarası görüntülerinde  Müvekkil Gülistan açısından kritik anlar olan 16:00 ile 19:00 saatlerinde ne yaptığı tespit edilememiştir.  Şüpheli Müvekkilin arkadaşlarıyla  sadece watsap üzerinden yazışma şeklinde görüşme  yapmıştır. Bu görüşmelerinin  birinde ' biliyorum ama kendine onu getirdi, artistik yapmaya başladı ,ama kız dun gece başım bela getirdi, ben 1 saat polislerle uğraştım, onun için büyük kavga oldu evde ' demiştir. Şüpheli 19:00 sıralarında Müvekkilin arkadaşıyla görüştü. 

"Bir tanık ifadesini değiştirdi"

"Müvekkilin arkadaşları tüm aramalarına rağmen müvekkile ulaşamamaları üzerine Emniyet Müdürlüğüne gitmişler ve şüpheli ile yaptıkları watsap görüşmelerini de delil olarak sunmuşlardır.  Emniyette  ifadesi alınan Müvekkil Gülistan'ın üniversiteden arkadaşı Di.  ifadesine her nasılsa '"beni yalnız bırakmayın  kendimi kötü hissediyorum ben kendimi munzura atmaya gidiyorum" yazılmıştır. Di. daha sonra Savcılığa giderek kendisinin böyle bir beyanı olmadığı  açıkça belirtti.   

"İlk aşamada tanık Di.'nin bu maniple edilmiş beyanı, Müvekkilin yurt odasında olaydan bir yıl önce şaka amaçlı yazdığı onlarca  tanık beyanı ile sabit olan vasiyetname  başlıklı yazı ve Müvekkil Gülistan'ın Dinar Köprüsü'nde 12.21.29 saatinde cep telefon  sinyal bilgilerinin kesilmesi bir arada değerlendirilerek  Müvekkil Gülistan ın köprüden intihar ettiği  algısı oluşturuldu. 

"Ama bu yanlış algı dosyada bulunan ve güvenilir tanık olma kriteri taşıyan Munzur Üniversitede çalışan 2 kişinin 05.01.2020 günü saat 16:40 da Müvekkili açıkça tarif ederek Müvekkilin atladığı  iddia edilen saatten çok sonra şehir merkezine  doğru ilerlerken gördüklerine dair kendiliklerinden Emniyete giderek verdikleri beyanları sonrasında  çürümüştür.  Kaldı ki ; Müvekkil Gülistan'ın cep telefonuna  E. Y. adına kayıtlı ( şüphelinin polis babası ) ve  şüpheli Zeınal'ın kullanımda olan  531 667.... numaralı cep telefonundan 16.26:16 da 4 saniyelik görüşme yapıldığı  da görülmektedir.  

“Tüm bu anlatımlar ışığında dosyada şüpheli Zeınal A. ve ailesi yönünden soruşturmanın devam ediyor olması, soruşturma dosyasında taleplerimizin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından henüz kabul edilmiş olması ve  dosyanın  bu erken aşamasında Müvekkilin intihar ettiğine dair yanlış bir algıya neden olacağı açık olan bu bir kısım haberlerin  soruşturma dosyasında maddi olgularıyla örtüşmediği gibi Müvekkil Gülistan Doku'nun ailesinde derin bir üzüntüye neden oldu”