Gündem

Doğal gaz abonelerinden haksız alınan bedellere ilişkin Yavaş'tan açıklama:  2 milyon aboneyi ilgilendiren konuya kayıtsız kalamayız

"EPDK'ya başvuracağız"

05 Eylül 2019 14:13

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'da doğal gaz abonelerinden haksız alınan sayaç bedelleri ve buna ilişkin çözüm önerilerini anlattığı bir basın toplantısı düzenledi.

 Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri (TÜDEF) Ergün Kılıç, Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar ve STK temsilcilerinin  katıldığı basın toplantısında Başkan Yavaş, “Ortak akıl yönetim anlayışını uygulayarak Ankaralıların hakkını aramaya devam edeceğiz” dedi.

 Ankaralılara seçim öncesinde verdiği sözleri tutmak için ara vermeden çalıştıklarını ifade eden Başkan Yavaş, doğalgaz sayaçları ve haksız alınan bedellerle ilgili şikayetleri çözüme kavuşturmak için verdikleri sözü yerine getireceklerini ve bunun için her türlü hukuki mücadeleyi vereceklerini söyledi.   

Yavaş, “Belediyenin doğal gaz dağıtım hizmetleri için kurduğu Başkentgaz A.Ş 2013 yılında tümü ile özelleştirilmiştir. Genel düzenlemelerin aksine bu özelleştirme sırasında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne hisse bırakılmamıştır. Belediyeye Türk Ticaret Kanunu ile verilen yönetim ve denetim kurullarında temsil hakkını düzenleyen hüküm de kaldırılmıştır” diye konuştu. 

Başkentgaz, dağıtım hizmetlerinin EPDK denetiminde kamu imtiyaz sözleşmeleri kapsamında yerine getirdiğini belirten Başkan Yavaş, bu nedenle abone olma ve sözleşme koşullarından doğan uyuşmazlıkların idari yargı alanına girdiği için diğer şirketlerden farklılık gösterdiğini kaydetti.

 "2 milyon aboneyi ilgilendiren konuya kayıtsız kalamayız"

Doğal gaz dağıtım şirketinin  2013 yılında özelleştirilmesine karşın doğal gazla ilgili tüm şikâyetler ve yakınmaların hâlâ belediyeye iletildiğini vurgulayan Yavaş şunları söyledi:

 “Bazı hemşehrilerimizce yaşanan sıkıntıların belediyemizle ilgili olduğunu  düşünmektedir. Bu konu sosyal medyada da geniş bir şekilde yer almaktadır.  2 milyon aboneyi ilgilendiren bu yakınmalar konusunda bizim ilgisiz kalmamız,  dağıtıcı şirket karşısında Ankaralıların yalnız bırakılması düşünülemez elbette.  Belirtilen nedenlerle sivil toplum kuruluşları ve tüketici dernekleri ile de işbirliği yapılarak belli başlı yakınma konuları tespit edilmiş, bunların hukuk zemininde giderilmesi, yargı denetiminden geçirilmesi için her türlü hazırlıklar yapılmış, avukatlar görevlendirilmiştir.”

 Yavaş, Başkentlilerin doğalgaz kullanımından dolayı yaşacakları sorunları için izleyecekleri yasal süreçler hakkında da açıklamalarda bulundu.

Yavaş, doğal gaz aboneliğinden dolayı yaşanan sorunların hızlıca çözümlenmesi için Başkentgaz A.Ş yönetiminde belediyenin temsilcisinin bulunması için gereken yasal sürecin başlatılarak konuya ilişkin başvurunun da EPDK’ya bugün itibarıyla gönderildiğini ifade etti.

 "300 doların iadesi mümkün görünmüyor"

Doğal gaz abonelerinin en çok şikayet ettikleri konuların başında sayaç bedeli olarak alınan 300 doların iadesi konusuna da değinen Başkan Yavaş, Ankaralılardan bağlantı ve doğalgaz sayacı bedeli olarak tahsil edilen 300 doların güvence bedeli olarak belirtilmediği için geri iadesinin olanaklı görünmediğini söyledi.

"Abone doğal gaz sayaçlarının sahibi değil"  

Aboneler tarafından geçmişte alınan 300 doların 150 dolarlık kısmının Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından sayaç bedeli olarak tahsil edildiğini  belirten Yavaş, 2019 yılı itibarıyla abonelerden sayaç ücreti ve doğalgaz bağlantı ücreti olarak 700 TL tahsil edildiğini, buna karşın önceden 150 dolar ödemiş olan abonelerin bile uygulamada sayaçlarının sahibi olmadığını söyledi.

 "EPDK'ya başvuracağız"

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun düzenlemelerindeki çelişkili hükümler ve şirket uygulamaları sonucu sayaçların dağıtıcı şirkete ait olduğunun altını çizen Başkan Yavaş,  “Şirketin aslında abonenin sahibi olduğu sayacı alıp götürebildiği görülmektedir. Bunun kabul edilebilir bir yanı yoktur. Bu amaçla öncelikle mevzuattaki çelişkili hükümlerin giderilmesi için EPDK’ya başvuruda bulunacağız, olumsuz cevap alınması halinde idari yargıda iptal davası açacağız” dedi.

 Başkentgaz’ın 950 bin ön ödemeli doğalgaz abonesini mevzuata ve hukuka da aykırı bir şekilde faturalı sayaca geçmeye zorlandığını ifade edenYavaş, abonelerin daha ağır hükümler içeren yeni sözleşme imzalattırılarak, abonelerden ortalama 510 TL de  güvence bedeli alındığına dikkati çekti.

 "Doğal gazı peşin alanlar cezalandırılıyor"

Bu sorunların hukuk alanında çözümlenmesi için gerekli işlemlerin yapılarak EPDK  veya dağıtıcı şirket işlemlerinin idari yargı denetiminden geçmesi sağlanacağını belirten  Yavaş, parasını peşin ödeyerek gaz almış ön ödemeli doğal gaz abonelerinden, tüketim tarihleri itibarıyla ilave ücret alınarak, sadece dağıtıcı şirketlerin menfaatlerinin dikkate alındığı, abonelerin haklarının göz ardı edildiği, hatta peşin ödeme yapanların cezalandırıldığını sözlerine ekledi.   

Doğal gaz abonelerinin yaşadığı bu haksızlıkların giderilmesi için EPDK’ya yeniden başvuru yapılacağını bir kez daha yenileyen Yavaş, “Doğal gaz abonelerinin yaşadığı haksızlıkların giderilmemesi halinde doğrudan ya da tüketici derneklerimiz aracılığıyla iptal davası açılması için gereken işlemler noksansız bir şekilde yerine getirilecektir” diye konuştu.