Gündem

Diyarbakır ve Antalya'da Dünya Barış Günü'nde slogan ve pankart yasağı

“Kayyım”, “darbe” ve “doğa talanı” demek yasaklandı

31 Ağustos 2019 08:23

Diyarbakır ve Antalya’da 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yapılması planlanan mitinglerde, içerisinde “kayyım”, “darbe”, “doğa talanı” gibi sözcükler olan slogan, afiş, pankart ve dövizler yasaklandı

Diyarbakır’da HDP ve demokratik kitle örgütleri, Antalya’da ise emek ve demokrasi güçleri tarafından planlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yapılacak eylemler için her iki ilde de mülki amirlerden izinler alındı. Diyarbakır’da yapılması planlanan mitinge ilişkin güvenlik toplantısı düzenlendi. Tertip komitesi ile emniyet görevlilerinin katıldığı toplantıda, mitinge ilişkin alınan önlemler, hazırlanan sloganlar konuşuldu. Toplantıya ilişkin bilgi veren Miting Tertip Komitesi Sözcüsü Ramazan Karakaya, içinde “kayyum ve saray” ifadelerinin geçtiği sloganlarla beraber, “barış tecrit edilemez” sloganının da yasaklandığını aktardı.

Polis 'faşizm' kelimesinin de yasaklanmasını istedi

Polisin ‘faşizm’ kelimesinin de yasaklamak istediğini belirten Karakaya, yapılan yoğun tartışma sonucu ‘faşizm’ ifadesine yasak gelmediğini dile getirdi.

Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde ise emek ve demokrasi güçleri tarafından yapılacak olan 1 Eylül Dünya Barış Günü eylemi için HDP tarafından Kaymakamlığa başvuruda bulunuldu. HDP Antalya İl Örgütü adına yapılan başvuru, Kaymakamlık tarafından İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne soruldu. Antalya Muratpaşa’da, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yapılmak istenilen eylemde, içerisinde “kayyım”, “darbe”, “doğa talanı” gibi sözcükler olan slogan, afiş, pankart ve dövizler yasaklandı.

CHP'li Tezcan'dan yasaklara tepki

Aydın Valiliği’nin Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerine kayyım atanmasıyla ilgili toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yasaklama kararına CHP PM Üyesi Aydın Milletvekili Bülent Tezcan tepki gösterdi. Tezcan yaptığı açıklamada, “Bu yasak derhal kaldırılmalıdır” dedi.

Öte yandan 1 Eylül Barış Günü mitinglerinin İstanbul, Diyarbakır, Ankara, İzmir’deki programları açıklandı.

Ankara emek ve demokrasi güçlerinin açıklamasına göre, yarın saat 16:00’da AKM önünde toplanılarak, Tandoğan Meydanı’na yürünecek. Tandoğan Meydanı’nda gerçekleştirilecek miting 17:00’de başlayacak. Miting öncesi de 15:00’te 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yaşandığı Ankara Garı önünde anma gerçekleştirilecek.

Diyarbakır’daki “Onurlu barış için demokratik çözüm” mitingi İstasyon Meydanı’nda düzenlenecek. Miting saat 15:00’te başlayacak.

İstanbul’da miting, Kartal Meydanı’nda düzenlenecek. Miting Korteji, Ahmet Şimsek Koleji önünde saat 12:00’de toplanarak alana geçecek.

İzmir emek ve demokrasi güçleri de “Faşizme ve Savaşa Karşı Demokrasi ve Barış istiyoruz” sloganı ile 1 Eylül Pazar günü saat 18:00’de Gündoğdu Meydanı’nda miting yapacak.