Gündem

Diyarbakır'da yakıt ihalesi iptal edilen 17 ilçede okullar ısıtmadan yoksun kaldı iddiası

Milli Eğitim Müdürü, iddiaları yalanlarken; öğretmenler kaloriferlerin yanmadığını belirtti 

29 Kasım 2019 13:23

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Dönemi’ne dair yaptığı yakıt alım ihalesinin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından iptal edilmesi nedeniyle kentteki okulların ısınmadan yoksun kaldığı ileri sürüldü. Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer, iddiaları yalanlarken, kırsal ilçelerde görev yapan öğretmenler de kaloriferlerin yanmadığını belirtti. 
 
İddialara göre, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yakıt ihalesini fiyatların en düşük olduğu Mayıs-Haziran ayları yerine, en yüksek olduğu Eylül ayında yapınca ülke genelinde birim fiyatı en yüksek yakıt ihalesini yaptı. Tüm Türkiye  genelinde 900 TL birim fiyatla yapılan yakıt alım ihalesi Diyarbakır'da Bin 650 TL'ye yapılınca MEB ihaleyi iptal etti. İhalenin iptal edilmesi üzerine ise kentin 17 ilçesindeki okullar ısınmadan yoksun kaldı.
 

Bakanlık ihaleyi iptal etti

İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 2 bin tonu odun, 9 bin 750 tonu kömür olmak üzere, tonu Bin 650 TL'den 13 Eylül'de yaptığı ihale, MEB Mali Kontrol Müfettişlerinin denetimden geçmedi. Bakanlık, ihalede ton başına verilen birim fiyatın yüksekliği nedeniyle ihaleyi iptal etti. Yeni bir ihale yapılana kadar ise doğrudan alım yoluna gidildi, ancak süre kısalığı nedeniyle okulların ihtiyaç duyduğu yakıt 15 Kasım tarihine yetiştirilemedi.
 
Bu nedenle 15 Kasım’dan bu yana kentin 4 merkez ilçene bağlı köyler ile 13 ilçe merkezi ve bağlı köylerdeki okullarda eğitim gören öğrencilerin soğuk sınıflarda ders görmek zorunda bırakıldı. Isınma ihtiyacı doğal gazla karşılandığı için kent merkezindeki okullar bu durumdan etkilenmedi.
 

İl Milli Eğitim Müdürü'nden yalanlama

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer, dile getirilen bu iddiaları kesin bir dille yalanladı. Taşçıer, yakıt alım ihalesini Haziran ayında yaptıklarını, firmaların fırsatçılık yaparak fiyat kırmayınca en düşük fiyat olan Bin 650 TL veren firmanın ihaleyi kazandığını, yüksek fiyat nedeniyle kendilerinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ihalenin iptal edilmesini istediğini kaydetti. 
 
İptal edilen ihalenin 4 kez yüksek fiyat nedeniyle yenilendiğini söyleyen Taşçıer, en son ihalenin 4 Kasım'da yapıldığını, bu ihalede ton başına birim fiyat olarak Bin 180 TL'yi veren firmanın kazandığını kaydetti. Taşçıer, ilk yapılan ihale ile son yapılan ihale bedeli arasında 11 milyon TL arasında fark olduğunu belirterek, bu rakamda da kamu yararının sağlandığını ifade etti.
 

"Nemalanması kesilenlerin algı operasyonu"

Diyarbakır'da okullarda ısıtmanın başlatılma tarihi olan 15 Kasım'ın Cuma gönüne denk gelmesi ve daha sonraki günlerin tatil olması nedeniyle 25 Kasım tarihinden itibaren tüm okullarının ısıtılmasının gerçekleştirildiğini belirten Taşçıer, böylesi bir iddianın altında kendisine yönelik "algı kampanyası" yürütenlerin olduğunu dile getirdi. 
 
Kendisinin "61 milyon TL tasarruf sağlayarak 'Yılın En Başarılı İdarecisi' seçildiğini söyleyen Taşçıer, izlediği tasarruf politikası nedeniyle kamu kaynaklarından nemalanan bazı çevrelerin kaynaklarının kesilmesi nedeniyle kendisini yıpratmak amaçlı bir tür algı oluşturmaya çalıştığını kaydetti. Taşçıer, iddiaların arkasında Eğitim Bir Sen olduğunu ifade ederek, sosyal medya hesaplarında iddiaları gündeme getiren bazı sendika temsilcileri ve sendika yönetimi tarafından baskı yapıldığını dile getirdi. 
 

"650 milyon lira kamu zararı oluştu"

İsminin yazılmasını istemeyen bir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilisi ise, iddiaların doğru olduğunu söyledi. 
 
Yetkili, yakıt alım ihalesinin normalde fiyatların düşük olduğu mayıs ve haziran aylarında yapıldığını, ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün söz konusu ihaleyi yakıt fiyatların yükseldiği 13 Eylül tarihinde yaptığını, bundan dolayı da ihalenin çok yüksek bir fiyatla yapıldığını söyledi. Türkiye'deki tüm illerde söz konusu yakıt alım ihalesinin ton başına 900 TL ile yapıldığını, Diyarbakır'da ise ton başına bin 600 TL ile yapıldığına dikkati çeken yetkili, bu yüksek fiyat nedeniyle ihalenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iptal edildiğini söyledi.
 
İhalenin gecikmesi nedeniyle bazı yerlerde ihaleyi alan firmanın yakıt tedarik edene kadar doğrudan alım yoluna gidildiğini anlatan yetkili, okul sayısının fazlalığı nedeniyle doğrudan teminin soruna çözüm olmadığını ifade etti. Yeni ihalenin kış koşullarında yapılması nedeniyle ıslanan odun ve kömürün ağırlığının artacağı, bu nedenle yüzde 30 bir fark oluşacağını ve bunun kamu zararına neden olacağını belirten yetkili, ihmalkarlık nedeniyle 15 Kasım tarihinden yakıt kullanımın başlanmasının kararlaştırıldığı okullarda, öğrencilerin soğuk sınıflarda ders görmek zorunda bırakıldığını kaydetti.
 

Sendikalara tepki

Diyarbakır ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir de iddiaları doğruladı. Gökdemir, şunları söyledi: "Diyarbakır Valiliği 'Mahalli Çevre Kurulu' kararı ile İlimizde kalorifer yakılma tarihi 15 Kasım 2019 olarak belirlenmiştir. Aralık ayına girmek üzereyiz hâlâ okullara yakıt teslimatı yapılamadı. İhmaller zinciri ve şüpheli işlemler dizisinin acısını kırsal bölgelerde ki gariban İmam Hatipli ve diğer çocuklarımız çekiyor. Kar-Kış kapıda ama üşüyen çocukları düşünen kim? İl Milli Eğitim Müdürümüz Feysel Taşçıer 'Yılın en başarılı İdarecisi!' seçilmişti. Her hâlde çocukları sınıflarında zıplatarak ısıtacak. Belki bu tür uygulamaları ona bir ödül daha kazandıracak. Sahi İl Milli Eğitim Müdürü bu pişkinliği yaparken yetkili sendika neden sessiz bekliyor? Eğitim Bir Sen ve diğer Eğitim ile ilgili STK'lar bir vukuatın gerçekleşmesini mi bekliyorlar? Sahi Eğitim Bir Sen bu şehirde yetkili sendika olduğunu unutmuş mu?" 
 
Kentin kırsal ilçelerinde görev yapan öğretmenlere ısınma problemi iddiaları soruldu. İsminin yazılmaması koşuluyla bilgi veren öğretmenler, kaloriferlerin yanmadığını ve soğuk sınıflarda eğitim verdiklerini söyledi. (MA)