Gündem

Diyarbakır’da Newroz bu yıl "Mutlaka kazanacağız" sloganıyla kutlandı

"Barış ve demokrasiden vazgeçmeyeceğiz"

21 Mart 2019 11:15

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) tarafından organize edilen Diyarbakır Newrozu, her yıl olduğu gibi bu yıl da Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Alanı'nda kutlandı.

Newroz kutlaması nedeniyle kentteki bazı güzergahlar trafiğe kapatılırken 3 ayrı koldan Newroz Parkı’na ulaşan yüz binlerce kişi, üst aramasından geçirildikten sonra kutlama alanına alındı.

“Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla düzenlenen Diyarbakır Newrozu’na HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk,  HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP’li milletvekilleri ve belediye eş başkan adayları, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve eski Devlet Bakanı Ziya Halis katılıyor. 

Newroz ateşi, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit koşullarını protesto için 134 gün önce süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlayan HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan ve açlık grevindeki tutukluların aileleri tarafından yakıldı.

Ateş yakılırken  “Leyla Güven onurumuzdur” ve “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları atıldı.

Batman-Diyarbakır arası sefer yapan ve halk arasında 'Newroz treni' olarak anılan yolcu treninin seferleri bu yıl da iptal edildi.

Newroz kutlamasını 268 yerli ve yabancı gazeteci takip etti.

Öztürk: Başka ölümlerin olmaması için hükümetin adım atması gerekiyor

Program, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Bedran Öztürk’ün konuşmasıyla başladı. Öztürk, yaptığı konuşmada Newroz’un Kürt halkı için önemini anlattıktan sonra Leyla Güven’in başlattığı ve cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine değindi. Tekirdağ Cezaevi’nde açlık grevindeyken yaşamına son veren Zülküf Gezen’i hatırlatan Öztürk, başka ölümlerin olmaması için mücadele edeceklerini belirterek, hükümetin de adım atması gerektiğini söyledi. 

Öztürk'ün konuşmasının ardından HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye eş başkan adayları sahneye çıkarak alandakilerin Newroz'nun kutladı. 

TIKLAYIN-Mersin'de Newroz 10 bin kişi ile kutlandı

HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Selçuk Mızraklı, yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Newroz aydınlıktır, uyanıştır, özgürlük ateşlerinin yakıldığı gündür. Bu ateşi binlerce yıl önce Kawa’dan devir aldık. Bu ateş umut oldu. Eşbaşkanımız Gültan Kışanak, ‘Umudumuz özgür gelecekte. Bize umutsuzluk yakışmaz, biz Amed’iz, Amed biziz’ demişti. Bu Newroz umuttur, bu meydan direnen meydandır. Bu meydanlardan haykırıyoruz; biz Mezopotamya’yız, biz Amed’iz mutlaka ama mutlaka kazanacağız.”

Güven: 2019 Newroz’unun adı Zülküf Gezen’dir

134 gün önce süresiz-dönüşümsüz açlık grevi yapan HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven'in Diyarbakır Newroz'una gönderdiği mesaj 3 Mart'ta açlık grevine başlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ tarafından okundu. 

Leyla Güven’in Newroz mesajı şöyle:

“Merhaba Amed, merhaba direnişin başkenti… Merhaba fedakar anneler, kahraman gençler. Hepinizi zindanların direniş ruhuyla kucaklıyorum.

“Değerli halkımız; Newroz baharın başlangıcıdır, özgürlüğün dirilişidir. Newroz; zindanlarda Mazlum’un haykırışı, Amed Sur’larında Zekiye’nin halayı, Ronahî ve Rahşanların meşalesidir. Newroz; bugün dönemin Mazlum Doğan’ı olan kahraman Zülküf Gezen’dir. Bu nedenle 2019 Newroz’unun adı Zülküf Gezen’dir. Yoldaşlar; Zülküf Gezen direniş hamlesinin şehididir. Zülküf yoldaş direniş hamlesi ile yarınlarımızı aydınlattı. Eylemi önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

“Kahraman halkımız; zafer çok yakındır. Bahar geldi artık. 2019 yılında tecridi kıracağız ve halkımızı özgürleştireceğiz. Bütün dünya halkları iyi bilmelidir ki; tecrit içinde bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz. 2019 yılı direnişimiz ile Kürt ve Kürdistan halkının direniş yılı olacaktır. Bu direniş ruhu ve inancıyla hepinizi selamlıyorum. Newroz bayramınızı yürekten kutluyorum. Newroz pîroz be. Mutlaka kazanacağız.”

Newroz kutlamasına, 2015 yılında HDP’nin mitingine IŞİD’in düzenlediği bombalı saldırıda iki bacağını kaybeden yönetmen ve senarist Lisa Çalan da katıldı. Çalan, protez bacaklarıyla halay çekti.

Buldan: Barış ve demokrasiden vazgeçmeyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşmasına “Dünyanın dört bir yanımdaki Kürtlerin Newroz'unu kutluyorum. Selam olsun Selahattin Demirtaş’a, Figen Yükseldağ’a, İdris Baluken’e, Sırrı Süreyya Önder’e, Gültan Kışanak’a. Selam olsun Leyla Güven’e” diyerek söze başladı.

“Barış kazanacak. Açlık grevindeki arkadaşlarımızın sesini duymayanlar, duyun bu sesi, duyun bu çığlığı” diyen Buldan, 2019 Newroz'unu Leyla Güven'e armağan etti.

"O süreci bitirmeselerdi bugün barışın demokrasinin önünü açılırdı"

Buldan'ın konuşmasından  öne çıkan satır başları şöyle:

Çözümü bitiren, çözüm sürecini yargılayan intikam alan bu zihniyet işte bu meydana iyi baksın. 5 yıldır tecrit uygulayanlar, işte bu meydana iyi baksın. O gün o mektubu yok saymasalardı, tecridi başlatmasalardı, Dolmabahçe Mutabakatı’nı görmezden gelmeselerdi, inanın bugün bu ülkede hem barışın hem demokrasinin hem de özgürlüklerin önü açılırdı. 

"Sesimizi duymasanız da bu halk barış ve özgürlükten vazgeçmez"

O gün bu süreci bitirmeselerdi, bugün bu meydanda sevgili Selahattin Demirtaş, sevgili Leyla Güven sevgili Gültan Kışanak olacaktı. Ancak 80 milyonun hayali olan barışı, kendi koltuklarına feda ettiler ama unutmasınlar bu irade boyun eğmez bu irade diz çökmez ve barıştan asla taviz vermez. İşte 21 Mart, işte Newroz, işte Amed. Ankara, Tayyip Erdoğan, bu meydanı gör artık. Bu meydandan yükselen barış ve özgürlük çığlıklarını, tecride olan öfkeyi artık görün artık duyun! Üç maymunu oynamaktan artık vazgeçin. Bir halk, bedel ödeye ödeye, direne direne özgürlük için barış için, demokrasi için bu meydandan bir kez daha haykırıyor. Sesimiz Ankara’ya gidiyor, sesimiz Saray’a gidiyor, eğer bu sesi görmez ve duymazsanız işte o zaman biz de size bu halkın barıştan, demokrasiden vazgeçmeyeceğini, özgürlüklerden vazgeçmeyeceğini söylüyoruz. 

"Bizler tekçi anlayışa, kadın düşmanlığına, AKP-MHP rejimine karşı seçimlere giriyoruz"

Sevgili halkımız, işte 21 Mart, işte 31 Mart. Seçimlere 10 gün kaldı. Herkes bilsin ki 31 Mart’ta bizler zalimlere karşı seçime gideceğiz. Bizler tek adam rejimine karşı, AKP-MHP rejimine karşı seçimlere gireceğiz. Bizler bu faşizm iktidarın hırsızlığına talanına karşı seçimlere gireceğiz. Bizler her yerde kadınları yok sayan tekçi, erkek rejimine karşı seçimlere gireceğiz. Bizler 31 Mart’ta tek dil, tek millet, tek ben diyen zihniyete karşı seçimlere gireceğiz. Bizler hakkın, hukukun üstünlüğünü yok sayanlara karşı seçimlere gireceğiz. Bizler halkımızı yoksulluğa, gençlerimizi işsizliğe, çocuklarımızı karanlık bir geleceğe mahkum edenlere karşı seçime gireceğiz. Bizler halkın iradesini tanımayan, bu iradeyi kayyımlarla gasp etmeye çalışanlara karşı seçimlere gireceğiz. Ve bizler biliyoruz ki halkımız 31 Mart seçimlerinde yüzyılın en karanlık, yıkıcı iktidarına karşı bizimle birlikte yürüyecek ve bu zihniyeti tarihin çöplüğüne gönderecektir. 

"Kendi kimliğimiz, varlığımızla oluşturduğumuz güç birliklerimiz var"

Bu seçimlere halkın, emeğin, kadınların ittifakı ve en önemlisi Kürtlerin ittifakı ile giriyoruz. Bu ittifakın tarihsel bir önemi var. Bugün dört bir yandan tarihimizle, kültürümüzle, varlığımızla, kimliğimizle oluşturduğumuz bir güç birliği var. İşte bu güç birliği, Kürtlerin, halkların, emeğin, kadınların ittifakıdır. 

"Kürt ittifakı bizi kendi yurdumuzdan kovanlara karşı bir ittifaktır"

Kürdü yok sayanlara, Kürdü inkar edenlere, Kürdün iradesini gasp edenlere karşı bir ittifaktır. Binlerce yıllık öz topraklarımızdan bizi kovanlara karşı kurduğumuz bir ittifaktır. Buradan bir kez daha hep birlikte haykırıyoruz. Bu topraklar da bizim, bu ülke de bizim! Biz bu topraklara başka diyarlardan gelmedik. Kimsenin buyruğu ile bu toprakları terk edip gitmeyeceğiz. Bizlerden rahatsız olanlar varsa buyursun gitsin kapı açık, yol açık! 

"Amed, milyonların şahitliğinde bir gün mutlaka büyük barış projesine yine tanıklık edecek"

Biz bir barış partisiyiz. Savaş kolaydır ama barış yürek ister, cesaret ister. Bizde de, halkımızda da hem yürek hem de cesaret var. Buradan bir kez daha görüyoruz ki Amed halkında yürek de var cesaret de var. Bu ülkeyi karanlığın esiri yapmalarına asla izin vermeyeceğiz. Newroz ateşi bu karanlığı aydınlatacak, bunu biliyoruz. Şu unutulmasın: Amed Meydanı milyonların şahitliğinde büyük barış projesine bir gün mutlaka yine tanıklık edecek ve barışı mutlaka gerçekleştirecektir! Sizlere güveniyoruz, inanıyoruz. Barışa, demokrasiye, özgürlüklere olan inancımızla birlikte Newroz’un dünya halklarına kutlu olmasını diliyoruz. Mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız, mutlaka kazanacağız!"

Temelli: Kürt'üm, Türk'üm, Türkiyeliyim

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, ise Van Kalesi'nin güneyindeki Atatürk Kültür Parkı'nda, düzenlenen Newroz kutlamasına katıldı. Barış ve demokrasiden vazgeçmediklerini ifade eden Temelli,  "Asla umudumuzu kaybetmeyeceğiz. 'Barış' dedik, 'demokrasi' dedik. Barış ve demokrasi mücadelemizden asla vazgeçmedik. 31 Mart'ta sandığa gidiyoruz. Bütün oylarımıza, siyasi irademize sahip çıkıyoruz. Biz asla bu sevdadan vazgeçmeyeceğiz. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi olmuyor. Olmadığı da bugün Cumhurbaşkanı'ndan belli oluyor. Bir cumhurbaşkanı; bütün halkları kucaklar, ayrımcılık yapmaz, insanları ötekileştirmez. Bugün bu ülkenin Cumhurbaşkanı bizi kovuyor. Bize 'terörist' diyor ve gittiği her yerde diyor ki 'Kürt bile değil'.Ben de diyorum ki Ez Kurdim, Tirkim, Türkiyeliyim! (Kürt'üm, Türk'üm, Türkiyeliyim) Bu halkı anlamamış, HDP'yi anlamamış. Kendi ülkesinin sosyolojisinden bihaber. Biz bir aradayız, bir arada var olduk, bir arada var ettik, birlikte ürettik, birlikte paylaştık. Acıyı bal eyledik acılarımızla akraba olduk. Sen kimi kimden ayırıyorsun? Benim bir yanım Urfa, bir yanım Tekirdağ. O yüzden ben Türkiyeliyim. Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı gibi davransın; parti başkanı gibi davranmasın" diye konuştu.

Newroz kutlamaları müzik dinletisiyle sona erdi.