Gündem

DİSK: Ücretlerimiz neden gerçek enflasyon oranında değil de hedeflenen enflasyona göre artsın?

05 Kasım 2019 18:08

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilciliği, ücretlerin artırılması ve vergi yükünün azaltılması talebiyle Ulus Atatürk Heykeli önünde basın açıklaması yaptı. DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, Aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerinde ve devam eden toplu sözleşmelerde alanlarda olacaklarını ifade etti.

Evrensel’in haberine göre, DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, düşük ücretler ve vergi yüküne karşı “Geçinemiyoruz” demek için basın açıklaması gerçekleştirdi. Ulus Atatürk Heykeli önünde yapılan açıklamayı, DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün okudu. Görgün, hükümetin ekonominin giderek iyileştiğini savunmasına karşın, işçiler açısından geçinmenin her geçen gün daha zor hale geldiğini dile getirdi. Ekonomik krizle birlikte işsizliğin Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını, çarşı-pazarda fiyatların uçtuğunu ve zamların bellerini büktüğünü belirten Görgün, bunlar karşısında hükümetin IMF’nin isteklerini yerine getirdiğini söyledi.

"Faturalar yüzde 8 değil en az yüzde 50 zamlandı"

Görgün, çalışanların ücretlerinin hedeflenen enflasyon üzerinden hesaplanmasına da tepki göstererek “Evlerimize gelen faturalar yüzde 8 değil en az yüzde 50 zamlandı. Pazarda, markette gıda ürünleri yüzde 8 değil en az yüzde 30 zamlandı. Ücretlerimiz neden gerçek enflasyon oranında değil de hedeflenen enflasyona göre artsın?” diye sordu.

“Sefalet politikalarını kabul etmiyoruz”

Ekonominin büyüdüğü iddiasına karşın işçilerin bundan herhangi bir pay almadığını dile getiren Görgün, aksine kriz kapıya dayandığında işçilerin alım güçlerini düşürecek ücret politikalarının dayatıldığını ifade etti. Görgün, hükümetin ‘vergiyi tabana yayma’ söylemlerine de tepki göstererek “Vergiyi tabana değil tavana yayın, kar ve faiz gelirlerini, serveti vergilendirin” dedi. İşçi sınıfı ve tüm emekçiler olarak sefalet politikalarını kabul etmeyeceklerini belirten Görgün, Aralık ayındaki asgari ücret görüşmelerinde ve devam eden toplu sözleşme süreçlerinde işyerlerinde, meydanlarda ve alanlarda olacaklarını ifade etti.